Από τον «Τελευταίο Πειρασμό» μέχρι «Τα Πάθη του Χριστού», στα ανατρεπτικά «Jackass” και “South Park», μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές των τελευταίων δεκαετιών.


Η σειρά ντοκιμαντέρ «Μέγας Αλέξανδρος: Η Γέννηση ενός Θεού» του Netflix βρίσκεται εδώ και καιρό στην κορυφή του Top 10 των τηλεοπτικών εκπομπών στην Ελλάδα και συνεχίζει να απασχολεί την κοινή γνώμη, μάλλον για όλους τους λάθος λόγους. Ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος gay, straight ή bi-sexual; Αφού τα λύσαμε όλα, ας πιάσουμε αυτό το μείζον θέμα.

Μέσα από συνεντεύξεις με ειδικούς και αναπαραστάσεις, αποκαλύπτεται η ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η επιθυμία του να κατακτήσει τον κόσμο. Δε θα αλλάξει το τηλεοπτικό τοπίο ή την Ιστορία αυτή η καλοφτιαγμένη σειρά. Βλέπεται με ενδιαφέρον, χωρίς να λείπουν τα φάλτσα.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων, έχουν υπάρξει δεκάδες ταινίες και σειρές που έχουν διχάσει το κοινό και τους κριτικούς, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, ακόμα και απαγορεύσεις. Θυμόμαστε κάποιες από αυτές.

Αλέξανδρος (2004)

Δε θα μπορούσε να λείπει η ταινία του Oliver Stone που κυκλοφόρησε το 2004, εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, του θριάμβου της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Euro και της απόλυτης ευφορίας (μέχρι να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια). Ξανά το ίδιο “έργο”, 20 χρόνια πίσω στο χρόνο, μία ομάδα Ελλήνων δικηγόρων απείλησε την Warner Bros. και τον Oliver Stone με μηνύσεις γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος (Colin Farrell) ήταν αρκετά... gay.



Ο Τελευταίος Πειρασμός (1988)

Ποιος «Αλέξανδρος»; Ο αριστουργηματικός «Τελευταίος Πειρασμός» του Martin Scorsese, η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, ήταν η ταινία που δίχασε όσο καμία άλλη την Ελλάδα των 80s, με ορδές πιστών και ιερέων να κάνουν ντου σε σινεμά και να επιβάλλουν με τη βία να σταματήσει η προβολή της. Άλλες εποχές; Ίσως να μην έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα πράγματα. Η ζωή του Ιησού Χριστού (μοναδικός ο Willem Dafoe στο ρόλο του Jesus) και οι διάφορες μορφές πειρασμών με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος, παραμένει και σήμερα ένα θέμα ταμπού για πολλούς. 



Τα Πάθη του Χριστού (2004)

Το 2004 με επιφύλαξε και άλλη μία αμφιλεγόμενη ταινία που δίχασε και σήκωσε πολλές συζητήσεις. «Τα Πάθη του Χριστού» του Mel Gibson κατηγορήθηκαν για υπέρμετρη βία, ωμό ρεαλισμό ακόμα και για  αντισημιτισμό, με πολλούς θεατές να νιώθουν δυσφορία κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην αίθουσα. Όπως και να έχει, είναι μία ταινία-πραγματική εμπειρία, πιστεύεις ή όχι.



The Jerry Springer Show (1991-2018)

Μπροστά στο «The Jerry Springer Show”, τα ελληνικά trash reality – talk shows της εποχής ήταν “νηπιαγωγείο”. Ειδικά στα τέλη των 90s, κάθε καρυδιάς καρύδι πέρασε από το show που παρουσίαζε ο αμερικανός δημοσιογράφος Jerry Springer και πολλές φορές – στημένα ή όχι – οι καλεσμένοι πιάνονταν στα χέρια. Κάθε ιδιαίτερη θεματική είχε την τιμητική της στο show, μοιχεία, φυλετικός ρατσισμός, αιμομιξία, μισογυνισμός στο έπακρο, τρανσφοβία, κυρίως άνθρωποι που δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους εκμεταλλεύονταν οι συντελεστές του show για τηλεθέαση και κέρδη. Κάποια επεισόδια είναι απλώς εξοργιστικά.

South Park (1997-σήμερα)

27 χρόνια από την πρώτη ημερά προβολής του, η αθυρόστομη σατιρική σειρά κινουμένων σχεδίων των Trey Parker και Matt Stone συνεχίζει να βγάζει τη γλώσσα στο κατεστημένο. Προβοκατόρικο, βλάσφημο και ασεβές, οι νεαροί πρωταγωνιστές που ζουν και πηγαίνουν σχολείο στην φανταστική πόλη South Park του Κολοράντο, έρχονται αντιμέτωποι με την καθημερινότητα και παρουσιάζονται up-to-date θέματα της επικαιρότητας που γράφονται μόλις λίγες μέρες πριν γυριστούν (ειδικά στα χρόνια της πανδημίας και της κάθε λογής συνωμοσιολογίας για τα εμβόλια, έδωσε ρέστα!). Δεν χαρίζεται σε κανέναν και αυτός είναι ο λόγος που έχει αποκτήσει μεγάλο και φανατικό κοινό όλα αυτά τα χρόνια.  



Jackass (2000-2002)

Η σειρά «Jackass» του MTV παραδόξως δεν κράτησε για πολύ, άσχετα αν όλοι νομίζουμε το αντίθετο. Μόλις 3 σεζόν, από το 2000 μέχρι το 2002, και 25 συνολικά επεισόδια. Ικανά όμως να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο ρεύμα, λίγο πριν την έλευση του YouTube και του Facebook, εκεί που τα παλαβά stunts του «Jackass» θα διαδίδονταν ακόμα περισσότερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι πρωταγωνιστές του «Jackass», Johnny Knoxville, Bam Margera και Steve-O έγιναν ινδάλματα της νεολαίας, ακολούθησαν πέντε ταινίες και πολλά spin-off shows, με τις φάρσες ανάμεσά τους και τα stunts να παίρνουν πολλές φορές επικίνδυνη τροπή. Και όταν ένα show απευθύνεται στη νεολαία, οι έφηβοι ήθελαν να μιμηθούν τα «κατορθώματα» των ηρώων του “Jackass”, μέσα από δικά τους ερασιτεχνικά βίντεο (και πολλές φορές κατέληγαν στο νοσοκομείο).