Από το «Incendies» στο «Dune: Part Two».


Σε μία εποχή όπου το Χόλιγουντ δεν έχει πλέον «μεγάλους σκηνοθέτες», ο Denis Villeneuve έχει καταφέρει να είναι ο τελευταίος στο είδος του: Οι ταινίες του 56χρονου δημιουργού συνδυάζουν το υψηλό καλλιτεχνικό κύρος με την ποπ ευαισθησία με έναν τρόπο που έχουμε χρόνια να δούμε και το βιογραφικό του διαβάζει σαν Top-10 κορυφαίων ταινιών. Έχοντας συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ, ο Villeneuve έχει πάει από αριστούργημα σε αριστούργημα και έχει εξερευνήσει πολυάριθμα διαφορετικά είδη και ύφη, με τις ταινίες του να αποτελούν πάντα μία ευχάριστη έκπληξη. Και παρά την «κατάρα» που θέλει τα έργα του να υπολειτουργούν εισπρακτικά, το ταλέντο του Villeneuve είναι τόσο εντυπωσιακό που ο δημιουργός από το Κεμπέκ έχει καταφέρει να παραμείνει στην κορυφή της βιομηχανίας, αναλαμβάνοντας όλο και πιο μεγαλεπήβολα projects.

Αναμένοντας με αγωνία την κυκλοφορία του «Dune Part Two» λοιπόν, μίας από τις πιο high-profile κυκλοφορίες του 2024, αναπολούμε την πλούσια φιλμογραφία του σκηνοθέτη, και πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, θυμόμαστε τις κορυφαίες (δηλαδή, σχεδόν όλες) στιγμές της καριέρας του.

Dune (2021)

Ο Villeneuve επιστράτευσε μία ηρωική ομάδα από νεαρούς σούπερ σταρ και ερμηνευτικούς βετεράνους και μετέφερε (επιτέλους) με επιτυχία το επιδραστικό μυθιστόρημα του Frank Herbert στο πανί. Σε έναν μακρινό γαλαξία, μία βασιλική οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με αδίστακτους σφετεριστές, διεφθαρμένους δούκες, αρχαίες προφητείες και κολοσσιαία σκουλήκια, σε μία δαιδαλώδη κοινωνικοπολιτική περιπέτεια που άλλαξε για πάντα τον κόσμο του sci-fi.

Blade Runner 2049 (2017)

Το να δημιουργήσεις sequel σε μία από τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών θα ήταν σχεδόν αδύνατο για τον οποιονδήποτε, για τον Villeneuve όμως ήταν παιχνιδάκι, όχι μόνο να φτάσει, αλλά και να ξεπεράσει την αυθεντική ταινία του Ridley Scott με ένα επικό φιλμ μυστηρίου με ανυπέρβλητη ατμόσφαιρα και αριστοτεχνική φωτογραφία.

Arrival (2016)

Η ταινία που χάρισε στον Villeneuve ττην πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ σκηνοθεσίας (καθώς και Καλύτερης Ταινίας) είναι ένα διαφορετικό sci-fi γεμάτο φιλοσοφικά ερωτήματα, με την Amy Adams στο ρόλο μίας γλωσσολόγου που αναλαμβάνει να επικοινωνήσει με τους νεοφερμένους εξωγήινους επισκέπτες.

Sicario (2015)

Η ταινία που έκανε τον Villeneuve γνωστό έξω από τους κύκλους των σινεφίλ, το Sicario αποτελεί μία ξέφρενη περιπέτεια στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, με άφοβους πράκτορες του FBI να μπλέκονται σε ανελέητα πιστολίδια με τα Μεξικανικά Καρτέλ.

Prisoners (2013)

Η ζόρικη και σπαρακτική ταινία μυστηρίου με πρωταγωνιστές τους Hugh Jackman και Jake Gyllenhaal ακολουθεί έναν πατέρα αποφασισμένο να βρει την κόρη του, η οποία έχει πέσει θύμα απαγωγής.

Incendies (2010)

Ο Villeneuve είχε κάνει φοβερή εντύπωση στους συμπατριώτες του από την πρώτη του κιόλας ταινία (August 32nd on Earth), η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών του 1998. Οι δύο επόμενες ταινίες του, «Maelstrom» και «Polytechnique» απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές στη χώρα του, ήταν όμως το πολυβραβευμένο «Incendies» του 2010 που έβαλε για τα καλά τον Villeneuve στον κινηματογραφικό χάρτη. Με πολυάριθμες υποψηφιότητες για Όσκαρ, BAFTA, Cesar και άλλα πολλά, η ταινία ακολουθεί δύο αδέλφια που ταξιδεύουν στην πατρίδα της οικογένειάς τους, στη Μέση Ανατολή.