Από το «Twilight» στο «Love Lies Bleeding»


H Kristen Stewart αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές νεαρές σταρ του Χόλιγουντ, έχοντας εξελιχθεί από ταλαντούχα child actor σε πολύπλευρη ερμηνεύτρια. Η συμπαθέστατη ηθοποιός κατάφερε να ξεπεράσει τη «σφραγίδα» του Twilight και να αναδειχθεί σε άφοβο queer icon και πολυμήχανη δημιουργό με εντυπωσιακό βιογραφικό, επιλέγοντας να συμμετάσχει σε μία σειρά από αντισυμβατικές, ενδιαφέροντες και ποιοτικές indie ταινίες. Σήμερα, η Stewart ετοιμάζεται για μία μεγάλη χρονιά στην οθόνη με όχι μία, αλλά δύο ταινίες στον ορίζοντα: Το συναρπαστικό νεο-νουάρ «Love Lies Bleeding» που κυκλοφορεί στη χώρα μας στις 21 Μαρτίου, καθώς και το πειραματικό ρομάντζο «Love Me» που μόλις έκανε πρεμιέρα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Sundance. Όσο περιμένουμε λοιπόν, παίρνουμε την ευκαιρία για να ρίξουμε μια ματιά στις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της.

Panic Room (2002)

Μία από τις πρώτες εμφανίσεις της Stewart ήταν το 2002, όταν σε ηλικία μόλις 12 ετών, πρωταγωνίστησε στο κλειστοφοβικό ψυχολογικό θρίλερ του David Fincher. Μία γυναίκα (Jodie Foster) και η διαβητική κόρη της (Stewart) κλείνονται στο δωμάτιο πανικού του σπιτιού τους για να προστατευτούν από τρεις αδίστακτους διαρρήκτες.

Twilight (2008)

Φυσικά, ο περισσότερος κόσμος γνώρισε την Stewart στον εμβληματικό ρόλο της ερωτοχτυπημένης Bella, στην εφηβική σειρά ταινιών «Twilight». Η εν λόγω ερμηνεία της Stewart χαρακτηρίστηκε από χαμηλή ενέργεια και έλλειψη έμπνευσης, πράγμα που στιγμάτισε τη νεαρή ηθοποιό στα πρώτα χρόνια της καριέρας της -το «Twilight» ωστόσο έμελλε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα των 2000s, και η Stewart κατάφερε να ξεφύγει από την σκιά του πρώτου της ρόλου και να χαράξει μία τρομερά ενδιαφέρουσα κινηματογραφική πορεία.

Adventureland (2009)

Το γούστο και το ταλέντο της Stewart στην ενσάρκωση πολυεπίπεδων χαρακτήρων ήταν προφανές από νωρίς, με το «Adventureland» να κυκλοφορεί μόλις ένα χρόνο μετά το «Twilight». Με την υπογραφή του Greg Mottola («Superbad»), το «Adventureland» είναι μία τρυφερή ιστορία (ξανά)ενηλικίωσης με φόντο ένα παρακμιακό λούνα παρκ.

The Runaways (2010)

Η Stewart ενσάρκωσε στη συνέχεια την Joan Jett, μία από τις πιο εμβληματικές ροκ σταρ όλων των εποχών, στο μουσικό βιογραφικό φιλμ «The Runaways» της Ιταλο-Καναδής Floria Sigismondi.

American Ultra (2015)

Μία από τις πιο αναπάντεχα τρυφερές στιγμές της φιλμογραφίας της, το «American Ultra» του 2015 είναι ένα χαζοχαρούμενο κωμικό φιλμ με ένα μαστουρωμένο ζευγάρι φοιτητών στο προσκήνιο. Η ενέργεια της Stewart ταιριάζει άψογα με αυτή του συχνού συμπρωταγωνιστή της Jesse Eisenberg (με τον οποίο έχει συνεργαστεί άλλες δύο φορές), και η αδιαμφισβήτητη χημεία τους προσδίδει ψυχή και περιεχόμενο σε μία κατά τα άλλα αναξιοσημείωτη κωμική περιπέτεια.

Still Alice (2014)

Στο δραματικό φίλμ των Richard Glatzer και Wash Westmoreland, η Stewart ενσαρκώνει την Lydia, την κόρη μίας καθηγήτριας φιλολογίας που έχει διαγνωστεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ (Julianne Moore).

Spencer (2021)

Στον πιο εντυπωσιακό της ρόλο (ο οποίος της χάρισε και την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ), η Stewart ενσαρκώνει μία φανταστική εκδοχή της πριγκίπισσας Diana, η οποία περνάει ένα αποπνικτικό σαββατοκύριακο στο εξοχικό της βασιλικής οικογένειας.