Από το «Nightcrawler» στο «Road House».


Εν αναμονμή του επερχόμενου «Road House», όπου ο Jake Gyllenhaal ενσαρκώνει έναν βαρύ και ασήκωτο πορτιέρη, ρίχνουμε μια ματιά στην πλούσια φιλμογραφία του γοητευτικού και ταλαντούχου ερμηνευτή.

City Slickers (1991)

Ο Gyllenhaal έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε ηλικία μόλις 11 ετών, στην καουμπόικη κωμωδία του Ron Underwood. Λίγο πριν κλείσει τα 40, ένας Νεοϋορκέζος γιάπης αποφασίζει να ζήσει την ζωή της αυθεντικής αμερικάνικης Δύσης.

Donnie Darko (2001)

Σε ηλικία 21 ετών, ο Gyllenhaal μπήκε για τα καλά στον κινηματογραφικό χάρτη, με την σουραλιστική και σκοτεινή ταινία μυστηρίου του Richard Kelly. Μετά από ένα μυστηριώδες ατύχημα, ένας έφηβος υποφέρει από φρικαλέες παραισθήσεις και ξεκινά να πράττει μία σειρά από εγκλήματα.

Brokeback Mountain (2005)

Στο πολυσυζητημένο «Brokeback Mountain» του Ang Lee, ο Gyllenhaal πρωταγωνίστησε σε ένα φλογερό καουμπόϊκο ρομάντζο στο πλευρό του αδικοχαμένου Heath Ledger. Παρά τη φημολογούμενη τριβή ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, το «Brokeback Mountain» γοήτευσε τους κρητικούς, απέσπασε πολυάριθμα βραβεία, και εκτόξευσε τις καριέρες των δύο ηθοποιών.

Jarhead (2005)

Πολύ πριν το «1917», ο Sam Mendes μας χάρισε το πρώτο του πολεμικό φιλμ, το οποίο παραμένει ένα από τα πιο υποτιμημένα διαμαντάκια των 2000s. Ο Gyllenhaal ενσαρκώνει εδώ έναν ταλαιπωρημένο Αμερικανό σκοπευτή στον Πόλεμο του Κόλπου, o οποίος αντιμετωπίζει μία σειρά από ψυχολογικά προβλήματα.

Zodiac (2007)

Έχοντας πλέον καθιερωθεί ως μία από τις πιο συναρπαστικές ερμηνευτικές παρουσίες της γενιάς του, ο Gyllenhaal συνεργάζεται με ακόμη έναν κορυφαίο σκηνοθέτη του 21ου αιώνα, τον αθεόφοβο David Fincher. Στο πλευρό των Robert Downey Jr. και Mark Ruffalo, ο Gyllenhaal ερευνά με σθένος και αφοσίωση την υπόθεση του περίφημου «Zodiac Killer», σε ένα σκοτεινό, ατμοσφαιρικό και αποπνικτικό νεο-νουάρ.

End Of Watch (2012)

Στο πλευρό του Michael Pena, ο Gyllenhaal ενσαρκώνει εδώ έναν αστυνομικό στο κέντρο του Los Angeles, σε ένα αναπάντεχα ρεαλιστικό και έντονα αγωνιώδες mockumentary με την υπογραφή του David Ayer («Suicide Squad»).

Prisoners (2013)

Με την υπογραφή του Denis Villeneuve («Dune»), το Σπαραχτικό «Prisoners» ακολουθεί έναν απελπισμένο πατέρα που αναζητά την χαμένη κόρη του.

Nightcrawler (2014)

Ο Gyllenhaal έληξε το επικό σερί του στα πρώιμα 2010s με το θεοσκότεινο «Nightcrawler», το φρικιαστικό πορτρέτο ενός αδίστακτου δημοσιογράφου έτοιμου να κάνει τα πάντα για να πάρει το πρωτοσέλιδο.