Deadpool, Joker και Planet of the Apes!


Το 2023 πήγε στα τσακίδια, και μαζί του έφυγε μία χρονιά γεμάτη κινηματογραφικά σκαμπανεβάσματα. Με τις χολιγουντιανές απεργίες να αναστατώνουν την παγκόσμια βιομηχανία, τις τεχνολογικές εξελίξεις να επαναπροσδιορίζουν την τέχνη του σινεμά, την επέλαση του streaming να θέτει σε κίνδυνο τους απανταχού κινηματογράφους και τα «αήττητα» franchise του παρελθόντος να καταρρέουν, το παγκόσμιο σινεμά βρίσκεται σε σύγχυση.

Οι «τιτάνες» Marvel, Disney και DC είδαν τις εισπράξεις τους να συρρικνώνονται, οι Mattel, Nintendo και Christopher Nolan σημείωσαν ανέλπιστες επιτυχίες, και το κοινό ήρθε αντιμέτωπο με μία σειρά από blockbuster μετριότητες, καθώς και με μία ισχνή καλλιτεχνική χρονιά όπου οι μεγαλύτεροι εν ζωή κινηματογραφιστές (Σκορσέζε, Φίντσερ, Σκοτ) μας παρέδωσαν μερικές από τις πιο αδιάφορες δουλειές τους. Ταυτόχρονα, κάθε φεστιβαλικό darling (με εξαίρεση φυσικά τον Γιώργο Λάνθιμο) χαρακτηρίστηκε από απογοητευτική, τηλεοπτικού τύπου κινηματογράφηση και τελικά, οι επιλογές του κοινού έμοιαζαν φέτος πιο περιορισμένες από ποτέ.

...και αυτό φαίνεται πως θα συνεχιστεί και το 2024: Τα μεγάλα στούντιο βάζουν την ουρά στα σκέλια και ελαχιστοποιούν την παραγωγή τους, με τις Marvel και DC να αναδιαρθρώνονται. Ταυτόχρονα, ταινίες γυρισμένες για streaming μεταφέρονται εκ του προχείρου στη μεγάλη οθόνη, «νερώνοντας» ακόμη περισσότερο το καθαρόαιμο κινηματογραφικό output. Και το αποτέλεσμα είναι μία χρονιά γεμάτη αλλόκοτες επιλογές, σήκουελ που δε ζήτησε κανείς, streaming σκουπίδια από οσκαρικούς σκηνοθέτες, ταινίες του 2023 που καθυστέρησαν, αλλά και κάποιες ελπιδοφόρα old-school παραγωγές με μερικούς από τους μεγαλύτερους σταρ της εποχής μας. Και μέσα σε όλον αυτόν τον αχταρμά, εμείς ξεχωρίσαμε τις πιο άχαστες ταινίες της χρονιάς, και σας τις παρουσιάζουμε!

Dune: Part Two

Το υπερδιαστημικό έπος του Denis Villeneuve φτάνει *επιτέλους* στο τέλος του, μετά από μία σειρά αλλεπάλληλων καθυστερήσεων. Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες sci-fi ταινίες των τελευταίων ετών, το «Dune Part Two» συνεχίζει ένα franchise που αναμειγνύει τέλεια το pop με το art-house, όπως έκανε κάποτε και ο Peter Jackson με το «The Lord of the Rings». Η ταινία αναμένεται τον Μάρτιο.

Furiosa: A Mad Max Saga

Μιλώντας για franchise που αναμειγνύουν το pop με το καλλιτεχνικό, ο «Mad Max» του George Miller πάντοτε ισορροπούσε με χάρη ανάμεσα στα δύο, μένει λοιπόν να δούμε αν οι νεοφερμένοι Anya Taylor-Joy και Chris Hemsworth θα κρατήσουν το σερί ζωντανό. Η ταινία αναμένεται τον Μάιο.

Deadpool 3

Μετά από 15 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας (και με εξαίρεση το 2020), αυτή είναι η πρώτη φορά που η Marvel έχει μονάχα μία ταινία στο κινηματογραφικό της ημερολόγιο. Η νέα περιπέτεια του Deadpool αναμένεται να ενθουσιάσει τους fan, με αναρίθμητα cameos, αναφορές και easter eggs, καθώς και την πολυαναμενόμενη επιστροφή του Hugh Jackman στον ρόλο του Wolverine. H ταινία θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο.

Inside Out 2

Sequel σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Pixar, το «Inside Out 2» συνεχίζει τις υπαρξιακές περιπέτειες της Riley καθώς αυτή μπαίνει στην εφηβεία και γνωρίζει μερικά νέα συναισθήματα -μεταξύ των οποίων και η αναμαλλιασμένη Ανησυχία! Η ταινία αναμένεται τον Ιούνιο.

Mickey 17

Ο πολυβραβευμένος Bong Joon Ho του «Parasite» και του «Snowpiercer» επιστρέφει δριμύτερος, με τον αθεόφοβο Robert Pattinson παραμάσχαλα και ένα μυστηριώδες high-sci-fi σενάριο βασισμένο στο βιβλίο του Edward Ashton. (Μάρτιος 2024)

Love Lies Bleeding

Μιλώντας για αθεόφοβους πρώην σταρ του «Twilight» που έχουν καταφέρει να χαράξουν μία εντυπωσιακή arthouse πορεία, η Kristen Stewart πρωταγωνιστεί σε ένα φλογερό ρομάντζο γεμάτο σεξ, βία, έγκλημα και καλογυμνασμένα κορμιά, στο πλευρό της εντυπωσιακής Katy O' Brian. (Μάρτιος 2024)

Beetlejuice 2

Η επιστροφή του εμβληματικού «Σκαθαροζούμη» στις αίθουσες μετά από 36 ολόκληρα χρόνια, με (τι άλλο;) τον Tim Burton στη σκηνοθετική καρέκλα και τους Wynona Ryder και Michael Keaton στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Επιπροσθέτως, η Jenna Ortega του «Wednesday» αλλά και ο απίθανος Willem Dafoe συμμετέχουν σε ρόλους-έκπληξη! (Σεπτέμβριος 2024)

Kingdom of the Planet of the Apes

Η 4η ταινία της σύγχρονης σειράς των Πιθήκων αναμένεται να ξεκινήσει μία καινούρια τριλογία, μένει να δούμε αν θα καταφέρει να αναπαράξει την εξαιρετική ποιότητα των προηγούμενων ταινιών. (Μάιος 2024)

Joker: Folie a Deux

Όταν κυκλοφόρησε το 2019, το «Joker» με τον Joaquin Phoenix έγινε πάραυτα παγκόσμιο φαινόμενο. Θα μπορέσει το sequel (με την Lady Gaga στο ρόλο της Harley Quinn), να αναπαράξει την επιτυχία του προκατόχου του; Αν εμπιστευτούμε τα προγνωστικά, αυτή αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς. (Οκτώβριος)

Challengers

Ο άρχοντας του σέξι Luca Guadagninio μας προσφέρει ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε, ένα πατροπαράδοτο ερωτικό θρίλερ με πρωταγωνίστρια τη μεγαλύτερη σταρ της γενιάς μας. Η Zendaya παίζει... στα δάχτυλα δύο νεαρούς τεννίστες, σε ένα γαργαλιστικό ερωτικό τρίγωνο που υπόσχεται να μας σκανδαλίσει. (Απρίλιος 2024)

Gladiator 2

25 χρόνια μετά την ταινία που άφησε εποχή, ο παραγωγικότατος Ridley Scott επιστρέφει στον κόσμο του «Μονομάχου» με τον πολυαγαπημένο Paul Mescal να αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα καταφέρει ο σχεδόν 90χρονος Scott να αναπαράξει τη μαγεία της αυθεντικής ταινίας; (Νοεμβριος 2024)