Αναπολούμε το θεότρελο franchise του George Miller


Με το trailer του πολυαναμενόμενου «Furiosa» να ενθουσιάζει το διαδίκτυο, το αποκαλυπτικό, μηχανοκίνητο έπος του George Miller φτάνει επισήμως τα 5 επεισόδια! Με ιστορία που μετρά πάνω από 4 δεκαετίες, το franchise του συμπαθούς Αυστραλού είναι μία από τις λίγες κινηματογραφικές σειρές που αποτελούν εξολοκλήρου δουλειά ενός μοναδικού σκηνοθέτη, και έχει καταφέρει να παραμείνει στο Χολιγουντιανό spotlight διατηρώντας ταυτοχρόνως τις arthouse ευαισθησίες του. Είναι ένα θεότρελο passion project 45 ετών χωρίς όρια και κανόνες, με τον κόσμο του Mad Max να αλλάζει και να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ορέξεις του δημιουργού του -και το αποτέλεσμα είναι μία αξιοπερίεργη σειρά από ταινίες που αντιπροσωπεύουν αλάνθαστα τις περιόδους στις οποίες δημιουργήθηκαν.

Mad Max (1979)

Η πρώτη ταινία δημιουργήθηκε στη δύση της πιο μηχανοκίνητης δεκαετίας όλων των εποχών -του 1970! Με τον, ανερχόμενο τότε, Mel Gibson στο κυριολεκτικό και πρωταγωνιστικό τιμόνι, το «Mad Max» του 1979 είναι μία σχετικά προσγειωμένη μετα-αποκαλυπτική περιπέτεια βγαλμένη κατ' ευθείαν από την σκονισμένη αισθητική της 70s-80s ποπ κουλτούρας, συνδυασμένη με την απέραντη ερημιά της Αυστραλιανής Ερήμου. Ο Μαξ Ροκατάνσκι, ένας αστυνομικός στην Αυστραλία του μέλλοντος (η οποία είναι διαλυμένη από τους πολέμους και την περιβαλλοντική καταστροφή), χάνει την οικογένειά του στα χέρια μίας συμμορίας μηχανόβιων -και ξεκινάει μία σταυροφορία εκδίκησης που πρόκειται να τον οδηγήσει στα άκρα. Με χαμηλό budget και απλοϊκά σκηνικά, η ταινία αποτέλεσε αναπάντεχο παγκόσμιο blockbuster σπάζοντας το ρεκόρ για την πιο επικερδή ταινία όλων των εποχών -και έβαλε τον Miller, τον Gibson και το υπόλοιπο πλήρωμα της παραγωγής στον κινηματογραφικό χάρτη, ξεκινώντας ένα από τα πιο εκκεντρικά franchise στην ιστορία του Χόλιγουντ.

Mad Max 2 (1981)

Πιστός στο όνομα της σειράς, ο Miller βυθίζει τον κόσμο του (και τον πρωταγωνιστή του) όλο και πιο βαθιά στην παράνοια με κάθε νέο φιλμ. Μετά την ανέλπιστη επιτυχία της πρώτης ταινίας, το «Mad Max 2» (γνωστό και ως «Road Warrior») κυκλοφόρησε το 1981 με μεγαλύτερο budget και πιο φιλόδοξο worldbuilding, με την μετα-αποκαλυπτική Αυστραλία να είναι εδώ ακόμη πιο διεστραμμένη, γεμάτη μυστήριες πόλεις, σαλεμένους κανίβαλους, σαδομαζοχιστικές κοινότητες και τρελούς εφευρέτες. Ο Max δείχνει να έχει επίσης χάσει ένα κομμάτι της ανθρωπιάς του, έχοντας μετατραπεί σε σκληροτράχηλο και λιγομίλητο φουτουριστικό καουμπόη, και πλαισιώνεται από έναν μισότρελο (και απολαυστικότατο) Bruce Spence. Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και θεωρείται μέχρι και σήμερα ένα από τα καλύτερα sequel όλων των εποχών, θεμελιώνοντας στο λεξιλόγιο της ποπ κουλτούρας την εικόνα των μετα-αποκαλυπτικών πανκιών με τα δερμάτινα ρούχα, και καθορίζοντας τον κόσμο του Mad Max ως μία φουτουριστική εκδοχή των κλασικών αμερικάνικων ουέστερν.

Mad Max: Beyond Thunderdome (1985)

Μετά την εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του «Mad Max 2», Miller και Gibson ολοκλήρωσαν την τριλογία τους πιστοί στο πνεύμα της μυθολογίας του Mad Max, κάνοντας τον κόσμο τους ακόμη πιο θεότρελο και παρατραβηγμένο. Αυτή τη φορά, ο Max καλείται να προστατεύσει μία ομάδα ορφανών παιδιών και να έρθει αντιμέτωπος με μία δαιμονική βασίλισσα, ενσαρκωμένη με μπρίο από την αείμνηστη Tina Turner. Ο θάνατος του Byron Kennedy (παραγωγού και συνδημιουργού της σειράς) λίγο πριν την έναρξη των γυρισμάτων επηρέασε βαθιά τον Miller, ο οποίος μοιράστηκε αυτή τη φορά τη σκηνοθετική καρέκλα με τον George Oglivie -και το αποτέλεσμα δεν είχε την εντυπωσιακή οικονομική και καλλιτεχνική επιτυχία των προκατόχων του. Η πιο οικογενειακή, εξευγενισμένη προσέγγιση του φιλμ (ήμασταν ήδη στο 1985) απογοήτευσε τους θεατές, κλείνοντας με χλιαρό τρόπο την τριλογία και βάζοντας το franchise στο ράφι για τρεις ολόκληρες δεκαετίες.

Mad Max: Fury Road (2015)

Το 2015, αφότου είχε ολοκληρώσει πολυάριθμες άλλες δημιουργικές προσπάθειες, ο Miller επέστρεψε στον κόσμο που τον έκανε διάσημο. Και αν οι προηγούμενες ταινίες της σειράς γινόντουσαν όλο και πιο αλλόκοτες με κάθε επεισόδιο, το «Mad Max: Fury Road» έφτασε κυριολεκτικά στα άκρα: Ο κόσμος του Max θυμίζει εδώ περισσότερο εξωγήινο πλανήτη παρά το outback της Αυστραλίας, με απέραντες εκτάσεις κατακόκκινης ερήμου, καταστροφικές θεογονίες, κοινότητες εκατομμυρίων, μηχανοκίνητες κατασκευές που ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας και μεταλλαγμένους μαχητές με υπεράνθρωπες δυνάμεις. Ο Mel Gibson δίνει τη θέση του στον Tom Hardy και ο Max μετατρέπεται σε έναν αγέραστο, μισοτρελαμένο αγριάνθρωπο που καλείται να προστατεύσει ένα καραβάνι γυναικών, σε μία ξέφρενη περιπέτεια δύο ορών με ελάχιστους διαλόγους και ασταμάτητη δράση. Η ταινία έφερε τα πάνω κάτω στην παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς με τις περίτεχνες σκηνές δράσης, τα εντυπωσιακά ειδικά εφφέ και την επαναστατική σκηνοθεσία, αποσπώντας 10 υποψηφιότητες και 6 βραβεία Όσκαρ.

Furiosa: A Mad Max Saga (2024)

Από όλους τους σαλεμένους χαρακτήρες που γνωρίσαμε στο «Fury Road», κανείς δεν γοήτευσε το κοινό περισσότερο από την ηρωική και αποφασισμένη Furiosa της Σαρλίζ Θερόν. Η Νοτιοαφρικανή ερμηνεύτρια είναι γνωστή λάτρης της οδήγησης, και έβαλε τις αυτοκινητιστικές της ικανότητές σε δράση για να μας χαρίσει μία από τις πιο συναρπαστικές και σκληροτράχηλες πρωταγωνίστριες όλων των εποχών. Ήταν αναμενόμενο λοιπόν πως η επόμενη ταινία της σειράς θα εστίαζε σε αυτήν, με το επερχόμενο «Furiosa» του 2024 να εξερευνά τις πρώτες περιπέτειες της ατρόμητης ηρωίδας, και την χαρισματική Anya-Taylor Joy να παίρνει τη σκυτάλη από την Theron. Μένει να δούμε αν το «Furiosa» θα καταφέρει να μας εντυπωσιάσει για άλλη μια φορά, με την περίτεχνη σκηνοθεσία και τις αχαλίνωτες σκηνές δράσεις του.