Η πρώιμη εκδοχή του Μίκυ Μάους δεν ανήκει από την Πρωτοχρονιά του 2024 μόνο στη Disney, αλλά σε όλο τον κόσμο!


Σε δημόσιο κτήμα μετατράπηκε από τη Δευτέρα 1η Ιανουαρίου του 2024, η πρώιμη εκδοχή του Μίκυ Μάους, και συγκεκριμένα αυτή που εμφανίζεται στην ταινία κινουμένων σχεδίων Steamboat Willie. Αυτό σημαίνει πως ο κλασικός και πολύ αγαπημένος χαρακτήρας δεν προστατεύεται πλέον από πνευματικά δικαιώματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα, με όποιον τρόπο και αν επιθυμεί.

Για να μην βιαστείτε ωστόσο να βγάλετε συμπεράσματα, η συγκεκριμένη εκδοχή του Μίκυ Μάους διαφέρει αρκετά από τις μεταγενέστερες, μιας που αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση του χαρακτήρα το μακρινό 1928. Στο Steamboat Willie, ο χαρακτήρας εμφανίζεται με ένα πιο απλό σχέδιο που ξεχωρίζει από τη μύτη του που παραπέμπει σε αρουραίου. Επιπλέον, τα μάτια του σκίτσου είναι κατάμαυρα, χωρίς κόρες και η ουρά του πιο μακριά.

Ο εν λόγω σχεδιασμός διαφέρει από τις σύγχρονες εκδοχές του Μίκυ Μάους, όπως αυτή της κλασικής ταινίας Fantasia του 1940, τα δικαιώματα για την οποία παραμένουν στη Disney.

Οι ενδιαφερόμενοι δημιουργοί, μπορούν να πειραματιστούν με νέες αφηγήσεις, καλλιτεχνικά projects, ενδεχομένως και εμπορικά εγχειρήματα με τον χαρακτήρα του Steamboat Willie, με βασική προϋπόθεση οι δημιουργίες τους να μην προκαλούν σύγχυση με την έκδοση του Μίκυ Μάους που έχει κατοχυρωθεί με το εμπορικό σήμα της Disney.