Ξεκινώντας την πορεία του το 1968, το έπος του «Πλανήτη των Πιθήκων» είναι ένα από τα πιο θεότρελα, αλλά και πιο υποτιμημένα, αμερικάνικα franchise!


Διαβάστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος εδώ!

Μετά το «Battle for the Planet of the Apes» του 1973, το franchise ήταν, ουσιαστικά, νεκρό για τρεις δεκαετίες -μέχρι που ο αθεόφοβος Tim Burton αποφάσισε να αναστήσει τον Πλανήτη των Πιθήκων με το ομώνυμο reboot του 2001! Μεγάλος φαν του franchise, o Burton κατασκεύασε τη δικιά του, παρανοϊκή εκδοχή του Πλανήτη, μένοντας πιστός στο αυθεντικό μυθιστόρημα του Pierre Boulle -όμως τα αποκρουστικά ειδικά εφφέ και το παραφουσκωμένο σενάριο κάνουν το reboot του Burton ένα από τα πιο αδιάφορα και βαρετά επεισόδια ολόκληρου του Πιθηκο-έπους.

Ευτυχώς, το 2011, τα πιθήκια έμελλε να δουν για άλλη μια φορά το φως της ημέρας: Ο Rupert Wyatt κλήθηκε να δημιουργήσει τη δικιά του εκδοχή του μύθου, και αποφάσισε έξυπνα να μην αναπαράγει το αξεπέραστο «Planet of the Apes» του 1968, αλλά να διηγηθεί ξανά τις ξεχασμένες ιστορίες των sequels. Ξεκινώντας στην σύγχρονη εποχή και ακολουθώντας την άνοδο του Ceasar, ο Wyatt δημιούργησε μία εκδοχή του Πλανήτη πιο εντυπωσιακή από ποτέ, βάζοντας τα θεμέλια για ένα ακόμη μακροσκελές πιθηκοfranchise. Με τον ανεπανάληπτο Andy Serkis στον πρωταγωνιστικό ρόλο (μετά τον Gollum και τον King Kong, ο άρχοντας του mo-cap ενσάρκωσε ακόμη έναν εμβληματικό χαρακτήρα), το «Rise of the Planet of the Apes» είναι μία καλοσκηνοθετημένη, καλογραμμένη και αμείωτα συναρπαστική περιπέτεια που χτίζει εκ νέου τον θρύλο των Πιθήκων και σε αφήνει ενθουσιασμένο για τη συνέχεια.

Η συνέχεια ήρθε μερικά χρόνια αργότερα με τα «Dawn of the Planet of the Apes» και «War for the Planet of the Apes» του Matt Reeves («The Batman»), ολοκληρώνοντας έτσι μία από τις ωραιότερες αμερικάνικες τριλογίες όλων των εποχών. Το σενάριο των ταινιών έμεινε ως επί το πλείστον προσγειωμένο στη Γη (χωρίς αστροναύτες, ταξίδια στο χρόνο και πλανητικές εκρήξεις), ακολουθώντας το προσωπικό ταξίδι του Ceasar σε έναν αποκαλυπτικό κόσμο και εξερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την επικείμενη εξάλειψη. Η ιστορία του Σήζαρ αποτελεί μία από τις πιο όμορφες και συγκινητικές περιπέτειες του μοντέρνου blockbuster κινηματογράφου, και το σύγχρονο έπος των Πιθήκων έχει κερδίσει επάξια μια θέση στο πάνθεον του σινεμά επιστημονικής φαντασίας.

Ευτυχώς όμως, δεν τελειώνουν όλα εδώ! 5 χρόνια μετά το κλείσιμο της τριλογίας του Ceasar, ο Wes Ball του «Maze Runner» αναλαμβάνει τα σκηνοθετικά ηνία για να μας πει μια νέα ιστορία, η οποία λαμβάνει χώρα δεκαετίες μετά το θάνατο του Ceasar! Το ολοκαίνουριο επεισόδιο του έπους φέρει τον τίτλο «Kingdom of the Planet of the Apes» και αναμένεται τον ερχόμενο Μάιο, με το ολόφρεσκο teaser trailer να είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Μισό αιώνα μετά, η ιστορία των πιθήκων συνεχίζει ακάθεκτη -και όσο νέοι δημιουργοί πλάθουν τη δικιά τους εκδοχή του κλασικού μύθου, Ο Πλανήτης των Πιθήκων έχει πολύ μέλλον ακόμη μπροστά του. Η συνέχεια επί της οθόνης!