Η πιο ιδιαίτερη animation τεχνική!


Καμία τεχνική κινουμένων σχεδίων δεν είναι πιο περίτεχνη και πιο δύσκολη από το stop-motion! Οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες του κλάδου κατασκευάζουν αναρίθμητες μινιατούρες τις οποίες στη συνέχεια φωτογραφίζουν με υπομονή, για να δημιουργήσουν τα frames της τελικής ταινίας. Και μπορεί το συγκεκριμένο μέσο να βρισκόταν πάντα «στη σκιά» του παραδοσιακού και αργότερα του ψηφιακού animation, αλλά κάθε τόσο, ένα stop-motion δημιούργημα καταφέρνει να μείνει στην ιστορία, γοητεύοντας εκατομμύρια θεατές και αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στην ποπ κουλτούρα. Γιατί όπως και να το κάνουμε, η stop-motion τεχνική μπορεί να μας προσφέρει visuals που δε συγκρίνονται με τίποτε άλλο!

The Pirates! (2012)

Ο τομέας του stop-motion αποτελείται ως επί το πλείστον από παλιές καραβάνες του χώρου, εμβληματικά στούντιο που άφησαν ιστορία πριν από δεκαετίες με τις δημιουργίες τους, και που συνεχίζουν σήμερα ακάθεκτοι κόντρα σε κάθε προγνωστικό. Συγκεκριμένα, το βρετανικό στούντιο Aardman δημιούργησε τις θρυλικές σειρές «Wallace & Gromit» και «Morph» στα τέλη του 20ου αιώνα, πριν αρχίσει να παράγει κινηματογραφικές ταινίες τη δεκαετία του 2000 -και μπορεί η πιο γνωστή ταινία τους να είναι το «Chicken Run» του 2000, εμείς όμως επιλέγουμε εδώ το λιγότερο δημοφιλές μα εξίσου ξεκαρδιστικό «Pirates» του 2012! Στις αρχές του 19ου αιώνα, ένα τσούρμο άχρηστων πειρατών βάζει στο μάτι τον τίτλο του «πειρατή της χρονιάς», πράγμα που τους φέρνει αντιμέτωπους με κάθε λογής αντιπάλους, σε μία από τις πιο αστείες animated περιπέτειες που έχουμε δει ποτέ. Πανέμορφα βικτωριανά σκηνικά, χιούμορ στο ύφος των Μonty Python και ξεκαρδιστικές φάτσες κάνουν το «Pirates» ιδανικό για κάθε λάτρη του animation, αλλά και της κωμωδίας γενικότερα!

Missing Link (2019)

Η αμερικάνικη «Laika» είναι το άλλο μεγάλο stop-motion στούντιο της εποχής μας, έχοντας στο ενεργητικό της πολλές δημοφιλής παραγωγές. Ίσως το πιο γνωστό δημιούργημά τους είναι το «Coraline» του 2009, το οποίο άφησε εποχή με την creepy αισθητική και τα αξέχαστα designs του -εμείς όμως προτιμάμε το «Missing Link» του 2019, όπου οι μάγοι της Laika έφτασαν στο απόγειο των δυνατοτήτων τους! Μία ταξιδιάρικη, παλιομοδίτικη περιπέτεια στο ύφος του Ιουλίου Βερν, το «Missing Link» είναι γεμάτο εκθαμβωτικές τοποθεσίες και eye-candy εικόνες, πολύχρωμα σκηνικά και εντυπωσιακές σεκάνς δράσης. Σε μία περίοδο όπου το είδος της παλιάς καλής περιπέτειας ψωμοζωεί, το «Missing Link» της Laika ήταν πραγματικό βάλσαμο!

My Life as a Zucchini (2016)

Με τον Claude Barras στη σκηνοθετική καρέκλα και την πολυαγαπημένη Celine Sciamma («Portrait of a Lady on Fire») να υπογράφει το σενάριο, το «My Life as a Zucchini» είναι ένα γαλλοελβετικό φιλμ που χρησιμοποιεί το ιδιαίτερο στιλ του stop-motion, όχι για να βγάλει γέλιο, αλλά για να διηγηθεί μία συγκινητική ιστορία. Ο μικρός Icare χάνει τη μητέρα του και μεταφέρεται σε ένα ορφανοτροφείο, όπου ξεκινά μία νέα, γλυκόπικρη ζωή σε ένα βαθιά ανθρώπινο δράμα που υπόσχεται να σας σημαδέψει.

The Nightmare Before Christmas (1993)

Ίσως η πιο δημοφιλής και εμβληματική ταινία stop motion όλων των εποχών, το «The Nightmare Before Christmas» του θρύλου Henry Sellick (Που αργότερα μας χάρισε το «Coraline») συνδυάζει το χαρακτηριστικό ύφος του Tim Burton με το ιδιαίτερο στιλ του stop motion για να δημιουργήσει ένα απολαυστικά creepy παραμύθι που καθόρισε την αισθητική αναρίθμητων παιδιών ανά τον κόσμο.

Fantastic Mr. Fox (2009)

Θα έλεγε κανείς πως η φιλμογραφία του Wes Anderson χαρακτηρίζεται από stop-motion αισθητική, ακόμη και όταν μιλάμε για live-action παραγωγές! Περίτεχνες μινιατούρες, κουκλίστικες ερμηνείες, υποτονικοί ήρωες και παλιομοδίτικες γκαρνταρόμπες χαρακτήριζαν από πάντα το προσωπικό ύφος του τεξανού ωτέρ, όταν λοιπόν ανακοίνωσε πως πρόκειται να δημιουργήσει την πρώτη του stop-motion ταινία, οι απανταχού σινεφιλ ενθουσιάστηκαν! Και όχι άδικα: Το Fantastic Mr. Fox είναι ένα αριστουργηματικό φιλμ, με πανέμορφες εικόνες και υπέροχη ιστορία, που στέκεται δίκαια στην κορυφή της παγκόσμιας stop-motion φιλμογραφίας.