Αληθινές ιστορίες, μυστηριώδεις φόνοι και αστυνομικά θρίλερ, η φετινή τηλεοπτική χρονιά ήταν πλούσια σε crime δραματικούς τίτλους, ένταση και συναισθήματα.


Πολύ πλούσια η φετινή σεζόν σε crime δραματικές σειρές, αν και θα περιμέναμε περισσότερα πράγματα από τη Σκανδιναβία που μας είχε «κακομάθει» τελευταία. Τα ηνία τα έχει πάρει η Βρετανία, όχι πως τα έχασε ποτέ, από εκεί προέρχονται οι πιο συναρπαστικές και ρεαλιστικές crime σειρές και αστυνομικά θρίλερ.

Αφήνοντας εκτός λίστας τίτλους σαν το “Lupin” και το “Top Boy”, που σίγουρα είχαν μία θέση εδώ, επιλέξαμε 10 crime σειρές που απολαύσαμε φέτος, ανάμεσα σε πολλές άλλες.

The Reckoning

Μοναδικό πορτρέτο της εποχής του ’60 αλλά και ανατριχιαστικό την ίδια στιγμή. Το «The Reckoning» είναι μία μίνι σειρά τεσσάρων επεισοδίων που εστιάζει στην αληθινή ζωή και «πλούσια καριέρα» του διάσημου DJ και τηλεοπτικού παραγωγού, Jimmy Saville, που κατηγορήθηκε από εκατοντάδες νεαρές γυναίκες και αγόρια για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς, αλλά πάντοτε την «έβγαζε καθαρή» (έτσι είναι όταν την ίδια στιγμή το παίζεις φιλάνθρωπος, με επαφές που φτάνουν μέχρι και το Παλάτι και την Ντάουνινγκ Στριτ). Συγκλονιστικός ο Steve Coogan στο ρόλο του Jimmy Saville.

 

 A Murder at the End of the World

Το βλέπουμε αποκλειστικά στο Disney+ στην Ελλάδα, ο «Φόνος στην Άκρη του Κόσμου» («A Murder at the End of the World»), μέσα από αυτά τα τρία πρώτα επεισόδια, είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και φρέσκες σειρές μυστηρίου αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση. Πρωταγωνιστεί η βρετανίδα ηθοποιός Emma Corrin («The Crown») και η πλοκή διαδραματίζεται στο απομακρυσμένο και απομονωμένο θέρετρο ενός μοναχικού δισεκατομμυριούχου στην Ισλανδία. Εκεί που είναι καλεσμένη, μαζί με άλλους ετερόκλητους καλεσμένους, χωρίς ακριβώς να γνωρίζει το λόγο, η νεαρή συγγραφέας ενός true crime βιβλίου και ικανότατη hacker Darby Hart (Emma Corrin). Μέχρι τη στιγμή που – καμία έκπληξη – γίνεται ένας φόνος στη χιονισμένη έπαυλη.


Happy Valley

Το «Happy Valley» επέστρεψε θριαμβευτικά φέτος με τον τρίτο κύκλο και μετά από απουσία επτά ετών. Λίγο πριν τη συνταξιοδότηση, η αστυνομικός Catherine Cawood στο West Yorkshire (η Sarah Lancashire σε έναν από τους ρόλους της ζωής της), δε λέει να βρει γαλήνη. Ο βιαστής της κόρης της (που λίγο πριν αυτοκτονήσει, γέννησε ένα παιδί, αποτέλεσμα του βιασμού), Tommy Lee Royce, συνεχίζει να τη στοιχειώνει, ακόμα και αν αυτός βρίσκεται μέσα στη φυλακή, ενώ η ανακάλυψη λειψάνων ενός ανθρώπου που συνδεόταν με τον Tommy Lee Royce έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

 

Fargo

Η τρίτη και τέταρτη σεζόν της αμερικανικής crime σειράς «Fargo», βασισμένη ελεύθερα στην ομώνυμη ταινία των αδελφών Cohen, χάλασαν λίγο τη μαγιά, αλλά η νέα και πέμπτη σεζόν έρχεται να βάλει τα πράγματα σε μία τάξη. Ίσως είναι η πιο βίαιη και κρύα σεζόν από όλες, με τη φιλήσυχη νοικοκυρά Dorothy Lyon (φοβερή η Juno Temple) στην πόλη Scandia της Minnesota να δέχεται επίθεση από αγνώστους, να τους κατατροπώνει, φέρνοντας έτσι εύλογα ερωτήματα στην οικογένεια της: Ποια είναι η αληθινή Dorothy; Τι μυστικά κρύβει;

The Sixth Commandment

Βρετανική μίνι σειρά τεσσάρων επεισοδίων και μία αβάσταχτη και θλιβερή αληθινή ιστορία. H «Έκτη Εντολή» διηγείται την ιστορία των μυστηριωδών θανάτων του σεβάσμιου καθηγητή Peter Farquhar (μοναδικός ο Timothy Spall στο ρόλο αυτό) και της γειτόνισσάς του, Ann Moore-Martin (Anne Reid), με ένα νεαρό μαθητή του καθηγητή, να μπαίνει στο κάδρο των ερευνών. Βουτάει βαθιά στο σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής.



Steeltown Murders

Οι βρετανικές crime σειρές έχουν την τιμητική τους στη φετινή ανασκόπηση, σε μία χρονιά που δεν είδαμε μεγάλες σειρές από τη Σκανδιναβία. Το «Steeltown Murders» είναι η αληθινή ιστορία που συγκλόνισε τη Νότια Ουαλία τη δεκαετία του ’70 και άφησε πίσω της τρεις ανεξιχνίαστους φόνους νεαρών κοριτσιών. 30 χρόνια αργότερα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και του DNA, ίσως οι επιθεωρητές που ερεύνησαν την υπόθεση τότε και τους στοιχειώνει μέχρι σήμερα, βρίσκονται κοντά στη λύση και στην ταυτότητα του δολοφόνου;

 

Dear Child

Γερμανικό θρίλερ μυστηρίου του Netflix που σε παρασύρει και δεν σταματάς να το βλέπεις σερί μέχρι και το τελευταίο έκτο επεισόδιο. Είναι η ιστορία της Λένα που τα τελευταία 13 χρόνια ζει σε πλήρη απομόνωση, αυστηρούς κανόνες και πειθαρχία σε ένα σπίτι στο δάσος, μαζί με δύο παιδιά, τη Χάνα και τον Γιόναθαν. Ποιος τους φυλάκισε και για ποιο σκοπό; Κάποια στιγμή, η Λένα θα αποδράσει και ο πραγματικός τρόμος και η αναζήτηση της αλήθειας ξεκινάνε από εκείνη τη στιγμή. Σε μία άλλη άκρη της Γερμανίας, κάποιοι γονείς ψάχνουν να βρουν τη Λένα που χάθηκε μυστηριωδώς πριν από 13 χρόνια.

Blue Lights

Συναρπαστικό αστυνομικό δράμα από τη Βρετανία για όσους έλειψε το “Line of Duty”. Εδώ, μεταφερόμαστε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, μία περιοχή που συνεχίζει να μυρίζει μπαρούτι, πολιτικές και θρησκευτικές διενέξεις, μαζί με μία φουρνιά εγκληματικών οργανώσεων στήνουν ένα «ωραίο» σκηνικό για τους νέους αστυνομικούς που ξεκινάνε την καριέρα τους εκεί. Ρεαλιστικό όσο δεν πάει, σκληρό, το “Blue Lights” σε καλεί σε ένα οδοιπορικό στο Μπέλφαστ του σήμερα, μέσα από τη ματιά rookie αστυνομικών που έρχονται αντιμέτωποι με κάθε λογής έγκλημα αλλά και με τους παλαιότερους συναδέλφους.



Payback

Κλασικό crime δράμα που σε κολλάει στη μικρή οθόνη και δεν το αφήνεις μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο, ο ορισμός του binge-watching. Αποτελείται από 6 επεισόδια, το κλασικό, δηλαδή, βρετανικό format. Ο κόσμος και η ιδανική οικογενειακή ζωή της Lexie Noble στο Εδιμβούργο της Σκωτίας διαλύεται μέσα σε λίγα λεπτά, όταν ο άνδρας της, ιδιοκτήτης μεγάλου λογιστικού γραφείου, βρίσκεται δολοφονημένος στη μέση του δρόμου. Δε φτάνει μόνο αυτό, ένας διαβόητος γκάνγκστερ, της δίνει ελάχιστο περιθώριο για να του επιστρέψει ένα μεγάλο ποσό το οποίο του χρωστούσε ο άνδρας της και η ίδια δε γνώριζε τίποτα.

 

Boat Story

Νέα βρετανική σειρά του BBC από τα αδέλφια Jack και Harry Williams που μας έχουν δώσει μοναδικά τηλεοπτικά δείγματα γραφής (“The Missing”, “Baptiste”, “The Tourist”, παραγωγοί του “Fleabag”). Βλέποντας τα πρώτα επεισόδια αυτής της μίνι σειράς, θα έλεγες ότι θυμίζει αρκετά το αμερικανικό “Fargo”, φουλ του μαύρου χιούμορ και των σκοτωμών, μόνο που εδώ μεταφερόμαστε σε μία μικρή παραλιακή πόλη στη Βρετανία και όχι στη χιονισμένη Μινεσότα. Τι γίνεται όταν δύο άγνωστοι άνθρωποι, η Janet και ο Samuel, τις πρωινές ώρες που βγάζουν τους σκύλους τους για βόλτα στην παραλία, βρίσκονται μπροστά σε ένα μικρό πλοιάριο που έχει βγει στην ακτή και στα «σπλάχνα» του κρύβει δύο πτώματα και πολλά κιλά κοκαΐνης; Καλούν την αστυνομία ή κρατάνε την κοκαΐνη για πάρτη τους;