Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνει επτά αποχαιρετιστήριες προβολές στον ιστορικό κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ.


Με πάνω από έναν αιώνα λειτουργίας, το ΙΝΤΕΑΛ είναι ο παλαιότερος εν ενεργεία κινηματογράφος της Αθήνας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Το ιστορικό σινεμά ιδρύθηκε το 1921 και από τότε αποτελεί διαμάντι του κέντρου της Αθήνας και αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης, για γενιές και γενιές σινεφίλ.

Τον Ιανουάριο του 2023, υπογράφηκε σύμβαση εκμίσθωσης του ακινήτου που φιλοξενεί τον κινηματογράφο, με την ανάδοχο εταιρία να προβλέπει τη χρήση της αίθουσας ως συνεδριακό κέντρο -και παρά τις ασταμάτητες προσπάθειες του τύπου, του κοινού, των καλλιτεχνών και σύσσωμης της σινεφίλ κοινότητας για μήνες (με παρεμβάσεις, δημοσιεύματα, συγκεντρώσεις, διοργανώσεις και εκστρατείες στο διαδίκτυο), η ιστορική αίθουσα προβλέπεται να βάλει λουκέτο στο τέλος του χρόνου, ρίχνοντας αυλαία σε μια λαμπερή πορεία 100+ χρόνων.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας λοιπόν αποφάσισε να τιμήσει την εκατονταετή πορεία του εμβληματικού σινεμά με επτά εορταστικές προβολές κλασικών αμερικάνικων ταινιών του '80 και του ΄90, πολλές από τις οποίες έκαναν πρεμιέρα στο ΙΝΤΕΑΛ πριν από ολόκληρες δεκαετίες. Το σύνολο των προβολών μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην χώρα μας σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες.

Ακολουθεί απόσπασμα από το δελτίο τύπου του ΔΦΚ:

Έπειτα από τις sold out προβολές που πραγματοποίησε την περασμένη άνοιξη στο ΙΝΤΕΑΛ, στηρίζοντας εμπράκτως την ανάγκη διάσωσής του - λίγο πριν το προγραμματισμένο κλείσιμό του στο τέλος του χρόνου - και επαναλαμβάνοντας το αίτημα διατήρησης και επαναλειτουργίας όλων των ιστορικών κινηματογράφων του κέντρου, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφει στην πολυαγαπημένη του αίθουσα για εφτά αποχαιρετιστήριες προβολές - γεγονός, με πρόσφατα αποκατεστημένες ψηφιακά κόπιες θρυλικών ταινιών.

Μάλιστα, τέσσερις από τις προβολές αυτές («Η Σιωπή των Αμνών», «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει», «Pulp Fiction» και «Ο Κυνηγός») έχουν περαιτέρω συμβολική σημασία καθώς αποτέλεσαν ταινίες που άφησαν εποχή κατά την πρεμιέρα τους στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, ενώ δύο από αυτές θα γίνουν σε συνεργασία με το MIDNIGHT EXPRESS. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι ταινίες θα προβληθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας στην ανανεωμένη, ψηφιακή μορφή που θα τις παρακολουθήσετε.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Σάββατο 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | 23:00

SEVEN (1995)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φίντσερ Πρωταγωνιστούν: Μπραντ Πιτ, Μόργκαν Φρίμαν, Γκουίνεθ Πάλτροου, Κέβιν Σπέισι Διάρκεια: 127'

Το πιο επιδραστικό και καθηλωτικό θρίλερ της δεκαετίας του '90-το οποίο αμέτρητες ταινίες προσπάθησαν έκτοτε να μιμηθούν-παραμένει ένα υπόδειγμα σασπένς, μυστηρίου και ατμόσφαιρας και αποτελεί την καθοριστική δημιουργία που τοποθέτησε το όνομα του Ντέιβιντ Φίντσερ στην λίστα των πιο περιζήτητων σκηνοθετών παγκοσμίως.

Σάββατο 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 23:00

ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ (GOODFELLAS) - 1990

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε Πρωταγωνιστούν: Ρέι Λιότα, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζο Πέσι, Λορέιν Μπράκο, Πολ Σορβίνο Διάρκεια: 146'

Η πιο εμβληματική ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, και αυτή που τον καθόρισε (καλώς ή κακώς) ως άρχοντα του γκανγκστερικού σινεμά, το «Goodfellas» επαναπροσδιόρισε το λεξιλόγιο της κινηματογραφικής Μαφίας και καθόρισε τις καριέρες των Ray Liotta, Robert De Niro και Joe Pesci. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, «τα "Καλά Παιδιά" αποτελούν μία εμπειρία σφοδρή και ηλεκτρισμένη, σκηνοθετημένη με ένα σεισμικό πάθος που πλημμυρίζει κάθε πλάνο [...] αποτελώντας ένα στιβαρό μάθημα σινεμά και μία από τις μεγάλες δημιουργίες του αμερικάνικου κινηματογράφου».

Σάββατο 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 23:00

ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ (EYES WIDE SHUT) -1999

Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Νικόλ Κίντμαν, Σίντνεϊ Πόλακ, Μαρί Ρίτσαρντσον, Τοντ Φιλντ Διάρκεια: 159'

Η τελευταία ταινία του μεγάλου Στάνλεϊ Κιούμπρικ αποτελεί ίσως και την πιο αμφιλεγόμενη της φιλμογραφίας του, με το ονειρικό, αφηρημένο ύφος και το διφορούμενο σενάριο να διχάζει κοινό και κριτικούς. Τα behind-the-scenes παρατράγουδα που θέλουν τον Κιούμπρικ να βασανίζει ψυχολογικά τους πρωταγωνιστές του για μήνες (και ίσως τελικά να ευθύνεται για το περίφημο διαζύγιο Κρουζ-Κίντμαν) προσδίδουν στην μυστηριώδη φύση του φιλμ, το οποίο, παρά τα παραπάνω, θεωρείται σήμερα μία από τις κορυφαίες στιγμές του αμερικάνικου σινεμά.

Σάββατο 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 22:00

Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ (THE SILENCE OF THE LAMBS) - 1991

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Ντέμι Πρωταγωνιστούν: Τζόντι Φόστερ, Aντονι Χόπκινς, Σκοτ Γκλεν, Τεντ Λεβίν Διάρκεια: 118'

Μπορεί οι περιπέτειες του Χάνιμπαλ Λέκτερ να έχουν μεταφερθεί πολλάκις σε κινηματογράφο και τηλεόραση από αναρίθμητους κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, η εμβληματική ταινία του Τζόναθαν Ντέμι είναι ωστόσο αυτή που άλλαξε τα πάντα: Με την ασύγκριτη ερμηνεία του Άντονι Χόπκινς να καθορίζει το στάνταρ του «γοητευτικού κακού» που όλοι προσπαθούν να αναπαράγουν, η «Σιωπή των Αμνών» σημάδεψε ανεξίτηλα την παγκόσμια ποπ κουλτούρα.

Σάββατο 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 00:30

ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ (DIE HARD) - 1988

Σκηνοθεσία: Τζον ΜακΤίρναν Πρωταγωνιστούν: Μπρους Γουίλις, Aλαν Ρίκμαν, Μπόνι Μπεντέλια, Αλεξάντερ Γκοντούνοβ Διάρκεια: 132'

Η πιο αναπάντεχη και εκρηκτική χριστουγεννιάτικη ταινία που έγινε ποτέ μετέτρεψε τον Μπρους Γουίλις σε άκρως δημοφιλή (και σκληροτράχηλο) ήρωα της δράσης, τον Aλαν Ρίκμαν σε αξέχαστο κακό και τον σκηνοθέτη Τζον ΜακΤίρναν στον πιο δεξιοτέχνη δημιουργό του σινεμά περιπέτειας για ολόκληρη τη δεκαετία του '80. Η ταινία προβάλλεται στην πρόσφατη ψηφιακή της αποκατάσταση.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το MIDNIGHT EXPRESS.

Παρασκευή 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 22:00

PULP FICTION (1994)

Σκηνοθεσία: Κουέντιν Ταραντίνο Πρωταγωνιστούν: Τζον Τραβόλτα, Σάμουελ Τζάκσον, Μπρους Γουίλις, Ούμα Θέρμαν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τιμ Ροθ Διάρκεια: 154'

Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών, Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και έξι ακόμη υποψηφιότητες, τεράστια εισπρακτική επιτυχία και φαινόμενο παγκοσμίως, το «Pulp Fiction» αποτελεί ένα modern classic του αμερικανικού σινεμά, σταθερό σημείο αναφοράς για την ποπ κουλτούρα και υπεράνω συστάσεων. Η ταινία θα προβληθεί στην πρόσφατη ψηφιακή της αποκατάσταση.

Παρασκευή 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 00:30

Ο ΚΥΝΗΓΟΣ (PREDATOR) - 1987

Σκηνοθεσία: Τζον Μακ Τίρναν Πρωταγωνιστούν: Aρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Καρλ Γουέδερς, Μπιλ Ντιουκ, Τζέσι Βεντούρα Διάρκεια: 107'

Μέχρις εσχάτων αναμέτρηση μιας ομάδας Αμερικανών πεζοναυτών με ένα αιμοβόρο εξωγήινο ον που καραδοκεί κρυμμένο σε κάποια ζούγκλα της Λατινικής Αμερικής, αυτός ο εντυπωσιακός συνδυασμός καταιγιστικής πολεμικής δράσης και επιστημονικής φαντασίας αποτελεί διαχρονικά μια από τις πιο κλασικές ταινίες του σινεμά περιπέτειας της δεκαετίας του '80. Η ταινία θα προβληθεί στην πρόσφατη ψηφιακή της αποκατάσταση.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το MIDNIGHT EXPRESS

Εισιτήρια:

Όλες οι προβολές των Νυχτών Πρεμιέρας: 7 Ευρώ

Οι προβολές του Midnight Express ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ και Ο ΚΥΝΗΓΟΣ: 6 Ευρώ

Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά, εδώ.