Με αφορμή την πρεμιέρα του «Trolls Band Together», αναπολούμε την πληθωρική φιλμογραφία του αμερικάνικου στούντιο.


Η Dreamworks σημάδεψε τις προηγούμενες δυόμιση δεκαετίες με τις animated δημιουργίες της, πρωτοστατώντας στο πεδίο του 3D κινουμένου σχεδίου στο πλάι (και ενίοτε στη σκιά) της Disney και της Pixar. Δημιουργημένη το 1994 από τους David Geffen, Jeffrey Katzenberg και Steven Spielberg, η εταιρία αποτελούταν αρχικά από απογοητευμένους πρώην εργαζομένους της Disney, και τα πρώτα χρόνια του στούντιο χαρακτηρίστηκαν από ταινίες που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν στα ίσα την αυτοκρατορία του Μίκυ Μάους. Παρόλο που αυτή η περίοδος γέννησε διάφορα καλτ διαμαντάκια (The Road to El Dorado), υποτιμημένα classics (Spirit) και αφανή αριστουργήματα (Prince of Egypt), το νεαρό στούντιο δεν κατάφερε ποτέ να σταθεί στο ύψος της πανίσχυρης Ντισνεϊκής «αναγέννησης» -τουλάχιστον μέχρι την αυγή του 21ου αιώνα!

Το 2001, οι animators της Dreamworks σταμάτησαν να μιμούνται το στιλ της Disney, και, υιοθετώντας από νωρίς την ολόφρεσκη 3D τεχνολογία, αποφάσισαν να το ανατρέψουν -δημιουργώντας μία ταινία που ειρωνεύεται με θράσος σύσσωμα τα ντισνεϊκά tropes! Το «Σρεκ» γνώρισε δυσθεώρητη επιτυχία, εκτόξευσε το στούντιο στο προσκήνιο του αμερικάνικου animation, και καθόρισε το ύφος της εταιρίας για μία ολόκληρη δεκαετία, με τη φιλμογραφία της Dreamworks το 2000 να είναι γεμάτη κλασικές περιπέτειες (Kung Fu Panda), edgy παρωδίες (Shark Tale) και θεότρελες ταινίες-memes (Bee Movie).

Σήμερα, η Dreamworks κλείνει σχεδόν τρεις δεκαετίες ύπαρξης, με 47 ταινίες στο ενεργητικό της -και κοιτώντας πίσω στη φιλμογραφία της, το αισθητικό (και ποιοτικό) εύρος της είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Η εταιρία έχει υπογράψει επικές animated τριλογίες Α' διαλογής (How to Train your Dragon), ανεξήγητες παραξενιές (Over the Hedge), διασκεδαστικές μπαρούφες (Madagastar), παροιμιώδεις αποτυχίες (Boss Baby) και αναπάντεχες ταινιάρες (Megamind). Ένα είναι σίγουρο: Είτε άφησαν εποχή με το που κυκλοφόρησαν, είτε αναθεωρήθηκαν εκ των υστέρων, η Dreamworks μας έχει χαρίσει μερικές από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών -και παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τις αγαπημένες μας!

Μεγαλοφυής (Megamind) - 2010

Κανείς δεν περίμενε πως ο «Μεγαλοφυής» του 2010 θα αποτελούσε μία από τις καλύτερες ταινίες του στούντιο: μισή δεκαετία μετά τους «Απίθανους», στην καρδιά της υπερηρωικής χολιγουντιανής πανδαισίας, και την ίδια χρονιά με το «Εγώ ο Απαισιότατος», το «Megamind» φάνταζε ξεπερασμένο πριν καν κυκλοφορήσει -αλλά 13 χρόνια μετά, θεωρείται κλασικό. Με αξέχαστους χαρακτήρες και οξυδερκές σενάριο, ο «Μεγαλοφυής» σημάδεψε τη γενιά των 2010s και έχει αποκτήσει εκ των υστέρων μία θέση στις κορυφαίες ταινίες κινουμένων σχεδίων του αιώνα μας.

Ο Πρίγκηπας της Αιγύπτου (The Prince of Egypt) - 1998

Το βιβλικό έπος των Brenda Chapman και Simon Wells αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, το απόγειο της πρώιμης περιόδου του στούντιο, και έχει αναθεωρηθεί ως μία από τις καλύτερες animated ταινίες των 90's.

Kung Fu Panda (2008)

Με μερικές από τις καλύτρες σκηνές μάχης όλων των εποχών, εμβληματικά designs, μαγευτικές εικόνες και σκηνοθεσία που σπάει κόκαλα, το Kung Fu Panda είναι μία από τις συναρπαστικότερες περιπέτειες κινουμένων σχεδίων που έχουμε δει ποτέ -και ακολουθήθηκε από δύο αναπάντεχα στιβαρά σίκουελ, συμπληρώνοντας έτσι την κορυφαία animated τριλογία της ιστορίας.

Shrek 2 (2004)

Όσο επαναστατικός κι αν ήταν ο «Σρεκ» του 2001, το σίκουελ ξεπέρασε το πρωτότυπο με κάθε δυνατό τρόπο, επεκτείνοντας το σύμπαν, δημιουργώντας νέους χαρακτήρες και εμβαθύνοντας στις θεματικές του σεναρίου. Τα αστεία είναι ξεκαρδιστικότερα, η δράση είναι συναρπαστικότερη, η σκηνοθεσία είναι άρτια και το σενάριο είναι φανταστικό, με τις αξέχαστες μουσικοχορευτικές σεκάνς να αποτελούν απλώς το κερασάκι στην τούρτα.

Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία (Puss in Boots: The Last Wish) - 2022

Ποιος να το έλεγε πως μετά από μία δεκαετία ασταμάτητων επιτυχιών, μερικά χρόνια υποτιμημένων αριστουργημάτων, και μία περίοδο καλλιτεχνικών απογοητεύσεων, η καλύτερη ταινία του στούντιο θα κυκλοφορούσε το 2022; To «Puss in Boots - The Last Wish» είναι το πιο ώριμο, καλογραμμένο, ανατρεπτικό και ασύγκριτο φιλμ του στούντιο, με πανέμορφα γραφικά, κορυφαία σκηνοθεσία και σενάριο-γροθιά στο στομάχι.