Εν αναμονή του «Napoleon» με τον Joaquin Phoenix, αναπολούμε την ανεπανάληπτη καριέρα του Ridley Scott.


Όντας ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, ο Ridley Scott έχει μισό αιώνα κινηματογράφησης στο ενεργητικό του, με πολλά από τα φιλμ του να θεωρούνται αξεπέραστα αριστουργήματα. Σε αντίθεση με τους κορυφαίους συνομήλικούς του, ο Scott κατάφερε να παντρέψει το arthouse με την ποπ κουλτούρα καλύτερα από τον οποιονδήποτε, δημιουργώντας έργα που καθόρισαν τον genre κινηματογράφο κατοικώντας ταυτόχρονα στην κορυφή των απανταχού «best of» σινεφιλ λιστών. Ως άλλος Κιούμπρικ, ο Scott έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε όλα σχεδόν τα διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, παραδίδοντάς μας μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες του κάθε genre - αναπροσδιορίζοντας ξανά και ξανά το αμερικάνικο σινεμά, και ανεβάζοντας τα καλλιτεχνικά στάνταρτς σε δυσθεώρητα ύψη.

The Martian (2015)

Μπορεί να έχει ξεπεράσει τα 85 του χρόνια, ο Scott ωστόσο παραμένει πιο παραγωγικός από ποτέ, δημιουργώντας επικά δράματα, διαστημικές περιπέτειες και ιστορικές βιογραφίες σε ρυθμό πολυβόλου. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι ταινίες του Scott τείνουν να διχάζουν κοινό και κριτικούς, με μοναδική, ίσως, εξαίρεση το πολυαγαπημένο από όλους «The Martian» του 2015. Βασισμένο στο δημοφιλές βιβλίο του Andy Weir, το διαστημικό φιλμ διατηρεί την παιχνιδιάρικη διάθεση και την αισιοδοξία του πρωτοτύπου, σε ένα συναρπαστικό, περίτεχνο, μεγαλειώδες μα και ταυτόχρονα προσιτό ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη. Μία από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του 2010 και μία από τις πιο λαμπερές στιγμές της φιλμογραφίας του Scott, το The Martian είναι πραγματικά απολαυστικό.

BLack Hawk Down (2001)

Κάθε μεγάλος σκηνοθέτης του Χόλιγουντ έχει ένα επικό πολεμικό φιλμ στο βιογραφικό του, και ο Ridley Scott δεν αποτελεί εξαίρεση. Το 1993 κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου της Σομαλίας, ένα ελικόπτερο γεμάτο Αμερικανούς στρατιώτες καταρρίπτεται στην καρδιά της Mogadishu, με αποτέλεσμα μία αδυσώπητη μάχη δύο ημερών. Όπως όλα τα μεγάλα πολεμικά φιλμ, το Black Hawk Down έχει ένα πληθωρικό καστ αστέρων που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποτελεί την αφρόκρεμα των 2000s -από τον Josh Hartnett και τον Ewan McGregor, μέχρι τον Eric Bana, τον Tom Hardy και τον Orlando Bloom.

Thelma & Louise (1991)

Το εκκεντρικό «Thelma & Louise» του 1991 απέδειξε την ερμηνευτική ισχύ της Susan Sarandon, παρουσίασε στον κόσμο τον πρωτοεμφανιζόμενο Brad Pitt και φυσικά, θεμελίωσε το σκηνοθετικό εύρος του Ridley Scott, χαρίζοντάς μας μία συναρπαστική κωμωδία-δραμεντί-περιπέτεια που χαράκτηκε στα μυαλά των θεατών.

Gladiator (2000)

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ο «Μονομάχος» του Ridley Scott είναι μία από τις εμβληματικότερες ταινίες όλων των εποχών: Με την αξέχαστη ερμηνεία του Russel Crowe, τις αξεπέραστες ατάκες του σεναρίου και τα επικά κοστούμια, είναι δύσκολο πλέον να βρεις άνθρωπο που δεν έχει δει τον «Μονομάχο».

Alien (1979)

Μπορεί να μας έχει παραδώσει μερικές από τις κορυφαίες ιστορικές, δραματικές και πολεμικές ταινίες όλων των εποχών, το «σπίτι» του Ridley Scott ωστόσο θα είναι πάντα ανάμεσα στα αστέρια: Το 1979 ο (42χρονος ήδη) Scott άλλαξε για πάντα το παγκόσμιο σινεμά τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, με τη δεύτερη μόλις ταινία του -συστήνοντας στον κόσμο τα ανατριχιαστικά designs του H.R.Geiger και δημιουργώντας ένα από τα πιο εμβληματικά franchise όλων των εποχών. Άσε που είχε και ένα από τα καλύτερα trailer που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ:

Blade Runner (1982)

Και μπορεί το Alien να θεμελίωσε τον Scott ως μάστορα του Sci-Fi, ήταν το Blade Runner ωστόσο που τον καθόρισε ως απόλυτο άρχοντα του genre: Μετά από πολυάριθμες αλλαγές, ανακυκλοφορίες και εναλλακτικές εκδοχές, το cyberpunk αριστούργημα του Scott θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο επαναστατικά φιλμ όλων των εποχών, συνδυάζοντας την ποπ κουλτούρα με την arthouse αισθητική. Με λιτό σενάριο, λιγομίλητους χαρακτήρες και ασύγκριτη ατμόσφαιρα, το Blade Runner μπορεί να φαντάζει κάπως δυσπρόσιτο στον σύγχρονο θεατή, αλλά είναι δύσκολο να περιγράψουμε πόσο πολύ επηρέασε την παγκόσμια ποπ κουλτούρα, καθορίζοντας εκ του μηδενός την οπτική ταυτότητα του cyberpunk και αναδημιουργώντας ριζικά και ανεπανόρθωτα το λεξιλόγιο της επιστημονικής φαντασίας.