Από τη Μαύρη Χήρα μέχρι την Valkyrie, το Marvel Cinematic Universe έχει μερικές απίθανες ηρωίδες.


Με το πολυαναμενόμενο «The Marvels» να κάνει πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους, και το αναπάντεχο «Echo» να ετοιμάζεται να μπουκάρει στο Disney+, η... γυναικεία πλευρά της Marvel δεν ήταν ποτέ πιο συναρπαστική. Ο υπερηρωικός κολοσσός έχει εμπλουτίσει το πολυσύμπαν του με όλο και περισσότερες γυναικείες παρουσίες τα τελευταία χρόνια, από την αυτοσαρκαστική She-Hulk μέχρι την ηρωική America Chavez -και με το «The Marvels» να φιλοξενεί την αφρόκρεμα του γυναικείου MCU, παίρνουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε τις αγαπημένες μας ηρωίδες του δημοφιλούς franchise!

Yelena Belova (Florence Pugh)

Πιο συμβατική επιλογή για να ξεκινήσουμε τη λίστα μας θα ήταν η Μαύρη Χήρα της Scarlett Johansson, μία από τις πρώτες ηρωίδες που έκαναν το ντεμπούτο τους στο Marvel Cinematic Universe -αλλά παρά την αστείρευτη λατρεία μας για το ερμηνευτικό μεγαθήριο που ονομάζεται Scarlett, εμείς εδώ επιλέγουμε την δεύτερη Μαύρη Χήρα, την οποία ενσαρκώνει η συμπαθέστατη Florence Pugh! Μπορεί να μην αποτελεί πυλώνα του Marvel Cinematic Universe όπως η προκάτοχός της, η Pugh έχει ωστόσο τη δυνατότητα να φέρει λίγη ζωντάνια στον, παραδοσιακά, στωικό ρόλο της Μαύρης Χήρας, και το έμφυτο χάρισμά της χρησιμοποιείται άψογα στο ρόλο της εξωστρεφούς και πρόσχαρης Yelena (σε αντίθεση με τον ρόλο της ανέκφραστης Natasha, που πάντα υποχρησιμοποιούσε τα ταλέντα της Johansson).

Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen)

Όπως η Natasha της Scarlett Johansson, έτσι και η Wanda της Elizabeth Olsen ήταν αρχικά μία ανέκφραστη και υποτονική ηρωίδα, που «εξαφανιζόταν» δίπλα στους πληθωρικούς συμπρωταγωνιστές της. Ευτυχώς, όλα αυτά άλλαξαν με το «Wandavision» του 2021, όπου η Olsen είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει στο έπακρο τις ικανότητές της και να εξερευνήσει τις πιο ανθρώπινες πλευρές της Πορφυρής Μάγισσας. Άλλοτε εύθυμη, άλλοτε τρομακτική, άλλοτε καταρρακωμένη και άλλοτε αποφασιστική, η Wanda της Olsen αποτελεί ένα αναπάντεχα οξυδερκές πορτρέτο της μητρότητας, με την Olsen να έχει την ευκαιρία να... ξεφύγει ακόμη περισσότερο, στο «Doctor Strange and the Multiverse of Madness» του 2022 -και μπορεί κάποτε να ήταν μία από τις πιο αδιάφορες παρουσίες του franchise, χάρη στις ερμηνευτικές ικανότητες της Olsen ωστόσο, η Wanda αποτελεί πλέον μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυποίκιλες ηρωίδες του μαρβελικού σύμπαντος.

Jessica Jones (Krysten Ritter)

Μπορεί το αείμνηστο Νετφλιξικό σύμπαν να μην αποτελεί ακριβώς κομμάτι του Marvel Cinematic Universe έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα, η επιστροφή της Krysten Ritter ωστόσο στο ρόλο της Jessica Jones είναι απλώς θέμα χρόνου -και δε θα χάναμε ποτέ μια ευκαιρία να αναφερθούμε στην αγαπημένη μας ιδιωτική ντετέκτιβ! Πικρόχολη μα συμπαθητική, καλόκαρδη μα και γεμάτη ελαττώματα, η Jessica Jones έχει αναρίθμητες αμαρτίες και τραυματικό παρελθόν, ενσαρκώνοντας έτσι όλα ανεξαιρέτως τα απολαυστικά tropes του παλιού noir κινηματογράφου -και αποτελεί την απόλυτη υπερηρωική αντι-ηρωίδα!

Gamora (Zoe Saldana)

Η Zoe Saldana έχει συμμετάσχει σε μερικά από τα μεγαλύτερα franchise δράσης όλων των εποχών, και έχει αποδείξει επανειλημμένα την ικανότητά της να κουβαλήσει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας: Η Gamora εξελίχθηκε από μονοδιάστατο ρομάντζο του Star-Lord σε συναισθηματικό πυλώνα του Marvel Cinematic Universe, και δυστυχώς, τα μεγάλα κεφάλια της Marvel αποφάσισαν να της στερήσουν το κλείσιμο του character arc της, δολοφονώντας την αχρείαστα στο τέλος του «Avengers: Infinity War».

MJ (Zendaya)

Είναι δύσκολο για το στερεοτυπικό love interest ενός υπερήρωα να καταφέρει να ξεχωρίσει, και είναι απόδειξη του ταλέντου της Zendaya το γεγονός πως κατάφερε, όχι μόνο να μας γοητεύσει στο ρόλο της MJ, αλλά και να εξελιχθεί σε δυναμικό και αναπόσπαστο κομμάτι της πρωταγωνιστικής τριάδας: Οι δημιουργοί του Χόλιγουντ (και όχι μόνο) προσπαθούν συχνά να προάγουν την MJ σε ενεργή συνεργάτιδα του Spider-Man και το αποτέλεσμα σπανίως συναρπάζει, όμως η MJ της Zendaya είναι αρκετά ευφυής, χαρισματική και ταλαντούχα έτσι ώστε να φαντάζει απαραίτητη στις περιπέτειες του νεαρού Ανθρώπου Αράχνη.

Nebula (Karen Gillan)

Από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της στις οθόνες μας, η Nebula της Karen Gillan έκλεψε την παράσταση: Με απολαυστικά over-the-top ερμηνεία και μακιγιάζ που την κάνει αγνώριστη, η Nebula της Gillan εξελίχθηκε από αμίλητη ανταγωνίστρια σε μία από τις ικανότερες συνεργάτιδες των Εκδικητών, ανακτώντας σιγά-σιγά την ανθρωπιά της και ολοκληρώνοντας ένα αναπάντεχα συγκινητικό συναισθηματικό τόξο.