Τέσσερις ντετέκτιβ. Τέσσερις χρονολογίες. Ένα πτώμα. Ποια είναι η βρετανική σειρά μυστηρίου που βρίσκεται στην κορυφή του Netflix;


Όταν έχεις να κάνεις με ένα θρίλερ και το κύριο στοιχείο του είναι το ταξίδι στο χρόνο, αναπόφευκτα γίνονται και κάποιες συγκρίσεις με άλλες αντίστοιχες σειρές. Πόσες είναι αυτές; Σίγουρα, η νεότερη και πιο πολυσυζητημένη είναι η γερμανική σειρά επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου «Dark» που μέσα σε τρεις σεζόν μας «έκαψε» τον εγκέφαλο (με την καλή έννοια, πάντα), με τα ταξίδια μπρος και πίσω στο χρόνο και τους χαρακτήρες που τη μία μέρα τους πετυχαίνεις νέους και την άλλη ηλικιωμένους. Μέχρι και σχεδιαγράμματα έφτιαξαν κάποιοι για να κατανοήσει πλήρως κάποιος τι συνέβαινε στο «Dark». Μήπως ήταν υπερβολή;

 

Κάτι αντίστοιχο μας παραδίδει τώρα και ο Βρετανός σεναριογράφος Paul Tomalin με τη νέα σειρά με τίτλο «Bodies» που καταλαμβάνει εδώ και μέρες την κορυφή των προτιμήσεων την συνδρομητών του Netflix και στην Ελλάδα. Για όσους ανησυχούν ή για αυτούς που περιμένουν πώς και πως κάτι σαν το «Dark», να τους διαβεβαιώσουμε να μην ανησυχούν: Το «Bodies» στέκεται αντάξιο του «Dark», αλλά, έτσι, το αδικούμε κατάφορα. Το «Bodies» είναι ένα δικό του ξεχωριστό σύμπαν, η τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου graphic novel του Βρετανού συγγραφέα κόμικς Si Spencer και της DC Vertigo από το 2014. Δυστυχώς, ο Si Spencer πέθανε το 2021 σε ηλικία 60 χρονών και δεν είχε την ευκαιρία να δει το πνευματικό του παιδί στη μικρή οθόνη.



Στο «Bodies», συναντάμε τέσσερις ντετέκτιβ, σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στο σήμερα, μπροστά στο χρόνο, το 2053, πίσω στο 1941 και στο 1890 (κάπου εκεί γύρω δεν είχε δράσει ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης; ). Και στις τέσσερις αυτές χρονικές περιόδους εμφανίζεται από το πουθενά ένα πτώμα σε ένα σοκάκι του Ανατολικού Λονδίνου. Είναι το ίδιο πρόσωπο ή διαφορετικά; Αν είναι το ίδιο πρόσωπο, τότε πώς βρέθηκε σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιόδους; Ταξίδεψε στο χρόνο; Κάπως έτσι, οι τέσσερις ντετέκτιβ πρέπει να διαλευκάνουν τι συνέβη, ποιο είναι το πρόσωπο-όνομα (ή πρόσωπα-ονόματα) πίσω από το άψυχο κορμί και τι τους συνδέει. Δε θα αργήσουν να καταλάβουν ότι κάτι πολύ μεγαλύτερο διακυβεύεται στην όλη υπόθεση, ίσως και η ύπαρξη της ανθρωπότητας.

Το «Bodies», ευτυχώς, δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο το «Dark» (ή δυστυχώς, για άλλους). Δεν σε μπερδεύουν τα μπρος πίσω στο χρόνο και δε χρειάζεσαι λυσάρι και σημειώσεις. Από τα πρώτα κιόλας επεισόδια θα μπεις γερά στο κλίμα και σε αυτό το χρονικό ταξίδι, αλλά τα καλά τα κρατάει για το τέλος. Είναι μία σειρά 8 ωριαίων επεισοδίων που σε κρατάει με κομμένη ανάσα μέχρι το φινάλε. Δε θες κάτι άλλο.  

Το cast των πρωταγωνιστών είναι πραγματικά λαμπρό. Shira Hass (από το «Unorthodox»), ο τεράστιος Stephen Graham («Peaky Blinders», «This Is England»), Jacob Fortune-Lloyd, Amaka Okafor, Kyle Soller, Greta Scacchi, Michael Jibson και άλλοι, συνθέτουν ένα παζλ που γίνεται χίλια κομμάτια και κάποιοι πρέπει να τα βρουν διάσπαρτα στο χρόνο. Δύσκολη αποστολή.

Αν είστε και φαν των κόμικς, το graphic novel «Bodies» που περιλαμβάνει τα 8 πρώτα τεύχη, προτείνεται ανεπιφύλακτα. Κάποιοι το χαρακτήρισαν σαν postmodern murder mystery και δεν έχουν άδικο. Σχεδόν δέκα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του, πολλοί το ανακαλύπτουν τώρα, μέσα από τη σειρά του Netflix.