Από τον Nicolas Cage μέχρι τον Tom Hanks και τον Joaquin Phoenix σε ρόλους πυροσβεστών, πιλότων και οδηγών ασθενοφόρου.


Οι εικόνες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο, είναι ακόμα νωπές στις μνήμες μας και συνεχίζουν να μας απασχολούν. Δεν θα ασχοληθούμε με ταινίες φυσικών καταστροφών, θα ήταν άκομψο και άκαιρο. Αντιθέτως, στον παγκόσμιο κινηματογράφο, αν και η λίστα απαρτίζεται από χολιγουντιανές παραγωγές, υπάρχουν και ταινίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, πυροσβέστες, οδηγοί ασθενοφόρων, γιατροί, πιλότοι…

5 + 1 ταινίες, κάποιες δραματικές και άλλες δράσης, με διάσημους ηθοποιούς, δυνατοί μπροστά στο καθήκον.

Ladder 49 (2004)

Ο γενναίος πυροσβέστης Jack Morrison (Joaquin Phoenix) στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ σώζει ανθρώπινες ζωές σε μία μεγάλη φωτιά που καίει ένα κτιριακό συγκρότημα, με τον ίδιο να παγιδεύεται μέσα σε αυτό. Σε οριακό σημείο, ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, ο πυροσβέστης βλέπει τη ζωή του να περνάει σε flashbacks. Μία άλλη ομάδα πυροσβεστών με επικεφαλής – και μέντορας του παγιδευμένου πυροσβέστη – τον Mike Kennedy (John Travolta), καταβάλει κάθε προσπάθεια για να τον απεγκλωβίσει. Τίμια ταινία, πιο κοντά στο genre των ταινιών καταστροφής.



Backdraft (1991)

Από τα πιο σωστά και υποτιμημένα action θρίλερ των αρχών των 90’s, με ΑΠΙ-ΣΤΕΥ-ΤΟ καστ πρωταγωνιστών. Kurt Russell, William Baldwin, Scott Glenn, Jennifer Jason Leigh, Rebecca De Mornay, Donald Sutherland, Robert De Niro… Τα αδέλφια Stephen και Brian McCaffrey, Kurt Russell και William Baldwin αντίστοιχα, πυροσβέστες στο Σικάγο και οι δύο, δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά μεταξύ τους αλλά ένας μυστηριώδης εμπρηστής που βάζει – κυριολεκτικά – φωτιά στην πόλη, γίνεται η αφορμή για να έρθουν κοντά και να τον βρουν.



Sully (2016)

Άλλη μία μεγάλη εμπορική επιτυχία που έρχεται να προστεθεί στην πλούσια φιλμογραφία των Clint Eastwood (σκηνοθεσία) και Tom Hanks (πρωταγωνιστής). Το ‘Sully’ βασίζεται στην αληθινή ιστορία του πιλότου Chesley ‘Sully’ Sullenberger (Tom Hanks) της US Airways, που το 2009 κάνει αναγκαστική προσθαλάσσωση στο ποτάμι Hudson της Νέας Υόρκης, μετά από πρόβλημα στους δύο κινητήρες και αφού τους χτύπησαν ένας σμήνος πουλιών, σώζοντας έτσι 155 επιβάτες και πλήρωμα. Μόνο που ο ήρωας πιλότος για τους περισσότερους, θα μπει σε εξονυχιστικό έλεγχο από τις αρχές για να δουν αν έπραξε καλά και αν είχε και άλλη, λιγότερο ριψοκίνδυνη, λύση.

 

Bringing Out The Dead (1999)

Γνωστό σαν ‘Σταυροδρόμια της Ψυχής’ στην Ελλάδα, ένα ψυχολογικό δράμα του Martin Scorsese που αποδεικνύει το μεγάλο ταλέντο του Nicolas Cage (που έχει πάει στράφι τα τελευταία πολλά χρόνια). Ο ρόλος του σαν ένας ‘τσακισμένος’ οδηγός ασθενοφόρου, που πάσχει από κατάθλιψη και αυπνία, και πολλές φορές βλέπει ‘ζωντανούς’ μπροστά τους ανθρώπους που δεν κατάφερε να σώσει, είναι πραγματικά σπαρακτικός.



Thirteen Lives (2022)

Άλλη μία ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Το ‘Thirteen Lives’ του Ron Howard, με πολύ δυνατό καστ πρωταγωνιστών, Viggo Mortensen και Colin Farrell, στους ρόλους δύο βρετανών σπηλαιολόγων που είναι η τελευταία ελπίδα διάσωσης 12 νεαρών παιδιών στην Ταϊλάνδη και του προπονητή τους. Έχουν παγιδευτεί μέσα σε ένα πολύπλοκο σύστημα υπόγειων σπηλαίων, ενώ η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα.

World Trade Center (2006)

Σου αρέσει ή όχι, ο σκηνοθέτης Oliver Stone αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση δημιουργού που ποτέ δεν ‘χάιδεψε τα αυτιά’ των Αμερικανών, ιδιαίτερα αυτών που κατέχουν εξουσία (άντε, λίγο του Πούτιν). Στην ταινία ‘World Trade Center’, που έχει και πολλά στοιχεία ντοκιμαντέρ, ακολουθούμε τις δραματικές στιγμές και προσπάθειες επιβίωσης μίας ομάδας αστυνομικών στα συντρίμμια του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου (World Trade Center) κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ωραίο το πρωταγωνιστικό δίδυμο, Nicolas Cage και Michael Pena.