Οι αγαπημένες μας ταινίες του Ιάπωνα δημιουργού


Το πολυαναμενόμενο «The Boy and the Heron» του Hayao Miyazaki έχει ήδη σπάσει ταμεία στην Ιαπωνία, και σύντομα αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους όλου του κόσμου. Με το πρώτο teaser της ταινίας να σπάει επιτέλους το πέπλο μυστικότητας, η αγωνία μας για το νέο (και πιθανότατα τελευταίο) δημιούργημα του Miyazaki έχει χτυπήσει κόκκινο -και για να αντέξουμε, αναπολούμε την ανεπανάληπτη, πεντηκονταετή καριέρα του!

Ponyo (2008)

Η φιλμογραφία του Miyazaki είναι μια άρτια συλλογή ταινιών, με τον άρχοντα των anime να ξεπερνάει τον εαυτό του σε κάθε νέο του δημιούργημα. Όλες του οι ταινίες είναι ευρέως αποδεκτές ως αριστουργήματα και γι' αυτό, όταν καλούμαστε να επιλέξουμε τις αγαπημένες μας, δεν μπορούμε παρά να καταφύγουμε στην προσωπική μας αισθητική: Η πέμπτη ταινία της λίστας μας είναι μια κάπως αντισυμβατική επιλογή, μιας και το αξιολάτρευτο «Ponyo» του 2008 δεν αποτελεί μία από τις εμβληματικότερες ταινίες του δημιουργού του -εμείς όμως το αγαπάμε για την χαρούμενη ατμόσφαιρα και την αισιοδοξία του, καθώς και για το πανέμορφο artstyle που μοιάζει να βγήκε από παιδικό βιβλίο.

Castle in the Sky (1986)

Το «Castle in the Sky» είναι μία από τις πρώτες ταινίες του Miyazaki και συνεπώς, ξεχωρίζει από τις πιο δημοφιλείς στιγμές της φιλμογραφίας του: το παρών δίνουν, όπως πάντα, η αγάπη για τη φύση, ο νεανικός έρωτας και ο φόβος του πολέμου, αλλά κατά τα άλλα, η ταινία έχει μια πολύ πιο καρτουνίστικη, χιουμοριστική, και περιπετειώδη αισθητική, θυμίζοντας έτσι περισσότερο τα κλασικά προεφηβικά anime της δεκαετίας του '80.

Princess Mononoke (1997)

Με την άφιξη του 21ου αιώνα, ο Miyazaki άφησε πίσω του τα παραμυθένια και γλυκούλικα τερατάκια, κάνοντας μια αναπάντεχη βουτιά στο γκροτέσκο και το συναρπαστικό: Το «Princess Mononoke» αποτελεί με διαφορά το πιο επικό φιλμ του δημιουργού του και ένα από τα καλύτερα fantasy φιλμ όλων των εποχών, μια μαγευτική περιπέτεια που αποκλείεται να σας αφήσει ασυγκίνητους -ειδικά αν είστε λάτρεις του The Legend of Zelda!

Kiki's Delivery Service (1989)

Η ζεν φιλοσοφία των Στούντιο Ghibli δεν ήταν ποτέ πιο προφανής απ' οτι στην ιστορία της Kiki, της έφηβης μαγισσούλας που μετακομίζει στο χωριό για να ξεφύγει από το δημιουργικό της αδιέξοδο. Βόλτες στην εξοχή, εφηβικά καρδιοχτύπια, χειρονακτική εργασία και σοφά αποφθέγματα, όλα τα αγαπημένα πράγματα του Miyazaki είναι εδώ -περιτυλιγμένα με την ανυπόφορα νοσταλγική, αγέραστα μαγευτική αισθητική που χαρακτήριζε τη δουλειά του τη δεκαετία του '80.

My Neighbor Totoro (1988)

Η κορυφαία ταινία του Miyazaki πραγματεύεται όλες ανεξαιρέτως τις εμμονές του δημιουργού του: Άγρια ζωή, καταπράσινα δάση, παιδικοί έρωτες, γλυκόπικρα χαμόγελα, εγκαταλελειμμένα σπίτια, ρουστίκ αισθητική, μυστηριώδη φαινόμενα, μεταφυσικά γεγονότα και Ιαπωνική μυθολογία μπλέκονται για να μας προσφέρουν μία από τις ωραιότερες ταινίες όλων των εποχών, ένα ονειρικό συνονθύλευμα χαράς και λύπης τόσο άρτια καλοκουρδισμένο, που μοιάζει να παρακάμπτει το συνειδητό μας, μιλώντας κατ' ευθείαν στην καρδιά.