Περιμένοντας με ανυπομονησία το επερχόμενο «Ferrari» του Michael Mann, απαριθμούμε τις αγαπημένες μας ταινίες με αμάξια, φόρμουλες και άλλα τροχοφόρα υψηλών οκτανίων!


Bullit (1968)

Το μηχανοκίνητο σινεμά ήταν κάπως άχαρα κινηματογραφημένο στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, με τις τροχήλατες σκηνές δράσης να ελλείπονται πρωτοτυπίας και συναρπαστικής έντασης. Ευτυχώς, όλα αυτά άλλαξαν τη δεκαετία του '60, οπότε και μια νέα γενιά σκηνοθετών ανανέωσε ριζικά την αυτοκινιτιστική φιλμογραφία: Στο «Bullit» του 1968, ο ανεπανάληπτος Steve McQueen συμμετέχει σε μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές δράσης όλων των εποχών, θεμελιώνοντας έτσι τη θέση του ως ο κορυφαίος οδηγός της μεγάλης οθόνης.

The Italian Job (1969)

Στο «Italian Job» του 1969, ο Peter Collinson εξερευνά τη χρήση του αυτοκινήτου ως κάτι παραπάνω από ένα γρήγορο μεταφορικό μέσο: Χορογραφόντας μια ξέφρενη κινηματογραφική ληστεία, ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί τα αυτοκίνητα της ταινίας (τρία πολύχρωμα Mini Cooper) ως αφορμή για μια σειρά από παρατραβηγμένες, καρτουνίστικες σκηνές δράσης που ξεφεύγουν από τα όρια του παραδοσιακού ανθρωποκυνηγητού.

The French Connection (1971)

Η ραγδαία εξέλιξη της τροχοφόρας κινηματογραφικής δράσης συνεχίστηκε ακάθεκτη τη δεκαετία του '70, με το «French Connection» να σημειώνει ακόμη ένα άλμα στην ιστορία του γκαζιάρικου σινεμά: Η περίφημη σκηνή καταδίωξης του φιλμ θεωρείται από πολλούς, μέχρι και σήμερα, το κορυφαίο ανθρωποκυνηγητό στην ιστορία του κινηματογράφου!

Two-Lane Blacktop (1971)

Φυσικά, πέρα από τα ατμοσφαιρικά νεo-νουάρ και τα περίπλοκα κατασκοπικά, η δεκαετία του '70 καλωσόρισε και το περίφημο «νέο ρεύμα» του Χόλιγουντ, όπου μία νέα γενιά σκηνοθετών πήγε κόντρα στο χολιγουντιανό κατεστημένο: Νοσταλγικά road trips και χίπικος νεορεαλισμός χαρακτήρισαν τα τελευταία χρόνια της αμερικάνικης αντικουλτούρας, αναδημιουργώντας έτσι ριζικά το χολιγουντιανό λεξιλόγιο και φέρνοντας μια νέα εποχή στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Και μπορεί το «Easy Rider» του Dennis Hopper να αποτελεί το κορυφαίο road trip εκείνης της περιόδου, εμείς εδώ όμως επιλέγουμε το λιγότερο γνωστό, μα εξίσου συναρπαστικό «Two-Lane Blacktop», όπου δύο drag racers διασχίζουν με φούρια τον αμερικάνικο νότο.

Duel (1971)

Το 1971 ήταν μια σπουδαία χρονιά για τον μηχανοκίνητο κινηματογράφο: Ένας νεαρός σκηνοθέτης ονόματι Steven Spielberg έκανε τότε το ντεμπούτο του, δημιουργώντας μια ξέφρενη ταινία καταδίωξης που παραμένει αμείωτα συναρπαστική μέχρι και σήμερα. Ένας συνηθισμένος επιχειρηματίας επιχειρεί να διασχίσει την έρημο της Καλιφόρνια, έρχεται ωστόσο αντιμέτωπος με ένα θεόρατο φορτηγό που τον έχει πάρει στο κατόπι!

...συνεχίζεται!