6 ρόλοι του σπουδαίου αμερικανού ηθοποιού που γνωρίσαμε μέσα από τις σειρές ‘Breaking Bad’ και ‘Better Call Saul’.


Σαν ‘βόμβα’ έπεσε η είδηση ότι ο αμερικανός ηθοποιός Mark Margolis έφυγε από τη ζωή στις 3 Αυγούστου. Ήταν 83 χρονών (1939-2023) και την είδηση έκανε γνωστή ο γιος του, επίσης ηθοποιός και CEO της Knitting Factory Entertainment, Morgan Margolis.

Ο Mark Margolis, γνήσιο τέκνο της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια και λίγο αργότερα, τη δεκαετία του ’60,  φεύγει για τη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει υποκριτική δίπλα στην Stella Adler και το Actors Studio.

Ο Mark Margolis έχει χαραχθεί στις μνήμες μας για το ρόλο του Hector Salamanca στις σειρές ‘Breaking Bad’ και ‘Better Call Saul’ του Vince Gilligan, παίζοντας ένα σκληρό μέλος των μεξικανικών καρτέλ που κάποια στιγμή της ζωής του καθηλώνεται σε αναπηρικό καρότσι (κάτι που δεν τον εμποδίζει στην ‘καριέρα΄ του). Ανατριχιαστικός, ήταν μία από τις πιο τρομακτικές φιγούρες που πέρασαν από τη σύγχρονη τηλεόραση.

Ο Mark Margolis ήταν κάτι πέρα από τον Hector Salamanca, παίζοντας σε δεκάδες ταινίες και σειρές όλες αυτές τις δεκαετίες, σε πολλές από αυτές μέσα από μικρούς ρόλους και ρόλους κακού και φυλακόβιου, με τον Darren Aronofsky να του δίνει χαρακτηριστικούς ρόλους σε 6 ταινίες του.

Μέσα από την πλούσια φιλμογραφία του, θυμόμαστε τον Mark Margolis μέσα από 6 ρόλους του στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.



Scarface (1983)

Δεν μπορούμε να σκεφτούμε πιο κλασική crime ταινία από τον ‘Σημαδεμένο’ του Brian De Palma, με πρωταγωνιστή τον Al Pacino. Ο Margolis παίζει το βολιβιανό πρωτοπαλίκαρο Shadow («Σκιά») του ναρκοβαρόνου Sosa και το τραχύ του πρόσωπο θα μας στοιχειώνει για πάντα. Ο Tony Montana (Al Pacino) και ο Shadow (Mark Margolis) πρέπει να δουλέψουν μαζί σε κάποιες αποστολές.



Ace Ventura: Pet Detective (1994)

Κλασική κωμωδία των 90s, με τον ντετέκτιβ ζώων Ace Ventura (Jim Carrey) να χρωστάει κάποια ενοίκια στον σπιτονοικοκύρη Mr. Shickadance, πού όσοι θυμόσαστε αυτός δεν είναι άλλος από τον Mark Margolis. Ακολουθούν κάποιοι σπαρταριστοί διάλογοι μεταξύ τους. Δεν τον θες για σπιτονοικοκύρη σου, γενικά δεν τον θες στα πόδια σου.

 

Pi (1998)

Η αρχή μίας υπέροχης συνεργασίας του Mark Margolis με τον Αμερικανό σκηνοθέτη Darren Aronofsky, στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του τελευταίου. Στο ψυχολογικό θρίλερ του 1998, γεμάτο μαθηματικές θεωρίες, παραισθήσεις και πονοκεφάλους, ο Margolis υποδύεται αριστουργηματικά τον Sol Robeson, μέντορα του νεαρού μαθηματικού και πρωταγωνιστή της ταινίας, Max Cohen (Sean Gullette) που πιστεύει ότι ο αριθμός 216 είναι η απάντηση στα πάντα.



Requiem for a Dream (2000)

Δύο χρόνια μετά το ‘Pi’, ο Aronofsky επιλέγει ξανά τον Margolis για τη δεύτερη ταινία του, με ένα μικρότερο ρόλο, αυτόν του Mr. Rabinowitz που δίνει κάποιες συμβουλές στην πρωταγωνίστρια Sara Goldfarb (Ellen Burstyn). Μέσα από εξομολογήσεις του, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο Margolis είχε πει ότι κυνηγούσε για καιρό για να πληρωθεί για το low-budget ‘Pi’ – απείλησε τον Aronofsky ότι θα ζητήσει τα λεφτά από τη μητέρα του - και ότι ο σκηνοθέτης του είχε υποχρέωση.



Oz (1997-2003)

Ένα συναρπαστικό δράμα που εξελίσσεται σε μία φυλακή υψηλής ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, η σειρά ‘Oz’ δεν έγινε τόσο γνωστή στην Ελλάδα. Προβλήθηκε και μία εποχή που δεν υπήρχαν οι μεγάλες streaming πλατφόρμες και έτσι οι επιλογές μας ήταν περιορισμένες (ό,τι καλό πρόβαλλε η τηλεόραση στην Ελλάδα και τα πρώτα συνδρομητικά και ό,τι υπήρχε στα DVD club). Πάντα σε δεύτερο supporting ρόλο, πάντα ‘ψαρωτικός’, ο Margolis παίζει τον Antonio Nappa, έναν Σικελό τρόφιμο που «λύνει και δένει» στη φυλακή.

Your Honor (2020-2023)

Ο τελευταίος τηλεοπτικός ρόλος του Mark Margolis πριν φύγει από τη ζωή, στο δικαστικό δράμα – αστυνομικό θρίλερ ‘Your Honor’ βρίσκεται ξανά στο πλευρό του Bryan Cranston από το ‘Breaking Bad’. Δεν είναι κολλητάρια και εδώ, ο Margolis παίζει ξανά έναν αρχιμαφιόζο, με φόντο αυτή τη φορά τη Νέα Ορλεάνη.