Ο σκληροτράχηλος καράφλας από το Derbyshire έγινε σήμερα 56 ετών!


Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως ο Jason Statham κλείνει σήμερα τα 56 του χρόνια: Εν έτει 2023, ο γεροδεμένος Βρετανός δείχνει πιο μάχιμος από ποτέ, εξακολουθώντας να ενσαρκώνει σκληρανθρώπους και τραμπούκους κάθε είδους. Περισσότερο από κάθε άλλο ηθοποιό της γενιάς του, ο Statham αποτέλεσε το απόλυτο σύμβολο δράσης για τον 21ο αιώνα, σε μια εποχή που οι πατροπαράδοτοι action heroes έδιναν τη θέση τους σε υπερήρωες και μορφονιούς -κρατώντας έτσι ζωντανό το είδος της σκληροπυρηνικής δράσης, και πρωταγωνιστώντας σε μια σειρά από αξέχαστες (και διασκεδαστικότατες) κινηματογραφικές κλωτσοπατινάδες.

Με τη σκληράδα του Λονδρέζικου υποκόσμου στο αίμα του, ο Statham έκανε το ντεμπούτο του σε μια σειρά από λιγδιάρικα γκανγκστερικά, κάτω από το σκηνοθετικό βλέμμα του φίλου του, Guy Ritchie. Όπως ο Bruce Willis τη δεκαετία του '80, ο Statham σπανίως ήταν το πιο γυμνασμένο μέλος του καστ στις ταινίες στις οποίες συμμετείχε -κατάφερνε ωστόσο πάντα να κλέψει την παράσταση, χρησιμοποιώντας τη γοητεία, τη σπιρτάδα και τη γυαλιστερή κούτρα του. Η αουτσάιντερ περσόνα του κοντοστούπη αγριανθρώπου τού κέρδισε ένα εισιτήριο για το Hollywood, όπου κλήθηκε να ενσαρκώσει τον κουστουμάτο εκτελεστή Frank Martin στη σειρά ταινιών «The Transporter» -θεμελιώνοντας έτσι τη θέση του στην κορυφή του action σινεμά, και ξεκινώντας μια σειρά από εμφανίσεις που έμελλε να σημαδέψουν ανεξίτηλα την ποπ κουλτούρα της νέας δεκαετίας.

Από το 2001 μέχρι το 2015, ο Statham πρωταγωνίστησε σε 25 ολόκληρες ταινίες δράσης, επιλέγοντας σκληροτράχηλα, βρωμερά, καλτ διαμαντάκια που τον ξεχώρισαν από την glam φιλμογραφία των προκατόχων του. Σε μια περίοδο όπου οι υπερήρωες και τα διαστημικά blockbuster εκτόπιζαν σιγά-σιγά τις πατροπαράδοτες ταινίες δράσης, ο Statham μας παρέδωσε το κύκνειο άσμα του action σινεμά, χαρίζοντας στους θεατές μια τελευταία δεκαετία σκουριασμένου, λασπωμένου, street-level γρονθοκοπήματος. Συγκεκριμένα, αν θα έπρεπε να ξεχωρίσουμε μερικά από τα highlights της καριέρας του, σας προτείνουμε να τσεκάρετε το αχαλίνωτα παρανοϊκό «Crank» του 2006, το ασύγκριτα διασκεδαστικό «Snatch» του 2000 (που αποτελεί και την κορύφωση της καριέρας του στον λονδρέζικο υπόκοσμο), καθώς και το ξεκαρδιστικό «Mean Machine» του 2001, όπου ο Statham ενσαρκώνει έναν θεότρελο τερματοφύλακα.

Η επιτυχία του Statham οφείλεται στην ικανότητά του να υιοθετήσει τα κλασικά tropes του σινεμά δράσης, προσθέτοντας ταυτοχρόνως και τη δικά του προσωπική χροιά: Όπως ο Schwarzenegger έμοιαζε να βγήκε από πίνακα του Frazetta και ο Willis έμοιαζε με ήρωα της διπλανής πόρτας, ο Statham μοιάζει να βγήκε από τα σκοτεινά και μυστηριώδη τρίσβαθα του υποκόσμου, οπλισμένος με απόκρυφες street γνώσεις, αναρίθμητες ουλές, και κάθε λογής βρώμικα κόλπα. Το κοινό δύναται να ταυτιστεί μαζί του (μιας και ο μικρόσωμος, αξύριστος Λονδρέζος δε θυμίζει χολιγουντιανό σταρ), αλλά η προφανής εμπειρία του στον χουλιγκανισμό και το βρωμόξυλο του προσδίδουν έναν απρόβλεπτο, απειλιτικό αέρα. Σε συνδυασμό με το απολαυστικά διακριτικό χιούμορ του (η αγριόφατσα του Statham σπανίως έρχεται χωρίς άρωμα αυτοσαρκασμού) αλλά και τον αστείρευτο επαγγελματισμό του (είναι εξπέρ σε κάθε λογής άθλημα και πολεμική τέχνη), ο Statham έχει καλλιεργήσει μια περσόνα που εξάπτει την περιέργεια, εμπνέει τη συμπάθεια, και τελικά, κερδίζει το θαυμασμό μας!

Το 2015, ο Statham έγινε μέλος της φαμίλιας του «Fast & Furious», σηματοδοτώντας έτσι το τέλος του εκρηκτικού σερί δράσης που μας παρέδωσε τη δεκαετία του 2000. Αφήνοντας πίσω του τις mid-budget κλωτσοπατινάδες, ο Statham μείωσε την παραγωγή του και απομακρύνθηκε ως επί το πλείστον από την οθόνη, επιστρέφοντας κάθε τόσο μόνο για να κάνει την εμφάνισή του σε κάποιο πανάκριβο sequel (Fast X) ή για να συνεργαστεί με το παλιό του φιλαράκι, τον Guy Richie (Ruse de Guerre, Wrath of Man). Στο άμεσο μέλλον, θα έχουμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε στην ταινία «The Meg 2» η οποία κυκλοφορεί σε λίγες εβδομάδες, αλλά και στο πολυαναμενόμενο «The Expendables 4» που, ως γνωστόν, έκανε γυρίσματα προσφάτως στη Θεσσαλονίκη. Η συνέχεια επί της οθόνης!