Το καλοκαίρι κορυφώνεται, και μαζί του έρχονται οι περιπέτειες στα ανοιχτά!


Είτε βρίσκεστε σε κάποιο ηλιόλουστο νησί, είτε λιώνετε ακόμη στη ζέστη της πόλης, το ελληνικό καλοκαίρι είναι συνώνυμο με τη θάλασσα: Τίποτα δε μας κάνει να νοιώθουμε πιο ελεύθεροι από τα ταξίδια στο πέλαγος και φυσικά, ο κινηματογράφος έχει εξερευνήσει πολλάκις τον κόσμο της ψυχαγωγικής (και μη) ναυτιλίας. Από καραβάκια μέχρι τριήρεις και από υποβρύχια μέχρι ετοιμόρροπες σχεδίες, τα κάθε λογής θαλάσσια μέσα μεταφοράς έχουν προσφέρει στους κινηματογραφιστές το ιδανικό φόντο για ιστορίες αγάπης, φιλίας, απομόνωσης, αγωνίας, κινδύνου, πένθους και περιπέτειας. Αυτές λοιπόν, είναι οι αγαπημένες μας πλεούμενες ταινίες!

Pirates of the Carribean: Curse of the Black Pearl (2003)

Κανείς δεν απολαμβάνει περισσότερο τη ζωή στο πέλαγος από τους πειρατές, και το «Μαύρο Μαργαριτάρι» αποτελεί την κορυφαία πειρατική περιπέτεια όλων των εποχών: Ο Gore Vebinski μας παρέδωσε ένα αναπάντεχα καλογραμμένο και άρτια καλοκουρδισμένο ιστορικό romp, όπου κάθε λεπτομέρεια φαντάζει χειροπιαστή και βγαλμένη κατ' ευθείαν από τον 18o αιώνα. Ο Τζάκ Σπάρρου του Τζόνι Ντέπ είναι, φυσικά, μια ιδιοφυής ερμηνεία, εμείς ωστόσο ξεχωρίζουμε την επική Ελίζαμπεθ Σουάν της Κίρα Νάιτλι, που αποτελεί μέχρι και σήμερα μία από τις πιο cool ηρωίδες της μεγάλης οθόνης.

All Is Lost (2013)

Φυσικά, δεν είναι όλα ξέγνοιαστα στα κύματα: Το απαισιόδοξο one-man-show του J.C. Chandor ακολουθεί τις περιπέτειες ενός ανώνυμου, μοναχικού ιστιοπλόου που βρίσκεται αβοήθητος στο έλεος των κυμάτων. Παγιδευμένος στα ανοιχτά χωρίς επικοινωνία και φαγητό, ο γερασμένος καπετάνιος έρχεται αντιμέτωπος με τη θνητότητά του, με τον Robert Redford να παραδίδει μία συναρπαστική (και ως επί το πλείστον βουβή) ερμηνεία.

Titanic (1997)

Από το κακό στο χειρότερο: Καμία ναυτιλιακή σινε-λίστα δεν είναι πλήρης χωρίς το πιο γνωστό ναυάγιο όλων των εποχών, και η κινματογραφική μαγεία του Τζέιμς Κάμερον είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη.

Pirate Radio (2009)

Αν είστε πιστός αναγνώστης του Platform, σίγουρα θα μας έχετε ακούσει να μιλάμε για το μουσικό, νοσταλγικό πανηγύρι του Richard Curtis: Ένα τσούρμο θεότρελοι DJ αποτελούν το πλήρωμα του Radio Rock, ενώς πλωτού ραδιοσταθμού στα ανοιχτά της Βόρειας Θάλασσας το 1966, και γεμίζουν τις μέρες τους με φάρσες, πειράγματα, τραγούδια και περιπέτειες.

Master and Commander: The Far Side of the World (2003)

H πρώτη και μοναδική ταινία βασισμένη στα πολεμικά μυθιστορήματα του Patrick O' Brien, το «Master and Commander» ακολουθεί το πλήρωμα της βρετανικής κορβέτας «Σουρπράιζ», κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων. Η κάμερα του Peter Weir («Dead Poets Society») ακολουθεί με ευαισθησία και ωμό ρεαλισμό τις ζωές των ναυτικών, εξερευνώντας τη φρίκη του πολέμου, τη δύναμη της συντροφικότητας και την μαγεία των μικρών, καθημερινών πραγμάτων. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι Russel Crowe και Paul Betanny τα δίνουν όλα.