Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος;


Μπορεί όλος ο πλανήτης να μην βλέπει την ώρα για την πρεμιέρα ενός από τα πιο πολυαναμενόμενα blockbusters της χρονιάς, της Barbie της Greta Gerwig, μια χώρα φαίνεται όμως πως δεν θα καταφέρει καν να την απολαύσει. Ο λόγος για το Βιετνάμ, όπου φαίνεται πως επιβλήθηκε απαγόρευση των εμπορικών προβολών της ταινίας, κατ' εντολήν της κυβέρνησης, του Εθνικού Συμβουλίου Αξιολόγησης Ταινιών και του αρμόδιου υπουργείου. Ποιος ο λόγος λοιπόν για την απόφαση που θα δυσαρεστήσει ένα τεράστιο μέρος του σινεφίλ κοινού και φυσικά όσων αγαπούν την εμβληματική παιδική κούκλα;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Variety, η ταινία περιέχει μια σκηνή που απεικονίζει έναν χάρτη με τη «γραμμή των εννιά σημείων», η οποία και αποτελεί αναπαράσταση των εδαφικών διεκδικήσεων της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Αυτή σύμφωνα με την κυβέρνηση του Βιετνάμ, παραβιάζει την κυριαρχία του. Παρόμοιες απεικονίσεις της περιβόητης «γραμμής» έχουν προκαλέσει ανά τα χρόνια και άλλες απαγορεύσεις προβολής ταινιών και σειρών στη χώρα.

Στο λαμπερό cast της ταινίας συμμετέχουν στον ρόλο της Barbie και του Ken οι Margot Robbie και Ryan Gosling, αλλά και οι America Ferrera, Kate McKinnon, Issa Rae, Rhea Perlman, Michael Cera, Ariana Greenblatt, Ana Cruz Kayne, Emma Mackey, Hari Nef, Alexandra Shipp, Kingsley Ben-Adir, Simu Liu, Ncuti Gatwa, Scott Evans, Jamie Demetriou, Connor Swindells, Sharon Rooney, Nicola Coughlan, Ritu Arya και Helen Mirren, στον ρόλο της αφηγήτριας. Το σενάριο μαζί με την Gerwig υπογράφει ο Noah Baumbach.

Η ταινία Barbie θα κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 20 Ιουλίου 2023.