Ποιες είναι οι καλύτερες ταινίες του Marvel Cinematic Universe;


Τον Μάιο του 2008, πριν από ακριβώς 15 χρόνια, ο Iron Man προσγειώθηκε για πρώτη φορά στις οθόνες μας. Η υπερηρωική ταινία του Jon Favreau έβαλε μπρος το επικερδέστερο franchise όλων των εποχών, αλλάζοντας για πάντα το κινηματογραφικό στερέωμα -και καθορίζοντας την Marvel ως κυρίαρχη δύναμη του παγκόσμιου σινεμά. Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την έναρξη του Marvel Cinematic Universe, κάνουμε μια αναδρομή στις 32 ταινίες του franchise, και αποφασίζουμε ποιες είναι οι αγαπημένες μας -και όχι, δεν είναι αυτές που φαντάζεστε!

Spider-man: Homecoming (2017)

Η πρώτη solo περιπέτεια του Spider-man στο Marvel Cinematic Universe απομακρύνεται τόσο πολύ από τις ρίζες του χαρακτήρα, που οριακά πληροί τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ταινία «Spider-man». Παρ' όλα αυτά, η σκηνοθεσία του Jon Watts είναι τόσο ανεπανάληπτα ζωηρή, και τα παραδοσιακά υπερηρωικά tropes είναι εδώ τόσο καλοκουρδισμένα, που το «Spider-man: Homecoming» αποτελεί ένα από τα συναρπαστικότερα φιλμ του υπερηρωικού genre -μεταδίδοντας στο θεατή τον αγνό ενθουσιασμό των πρωταγωνιστών του.

The Avengers (2012)

Μπορεί σήμερα να μοιάζει γραφικό, αλλά το «Avengers» του Joss Whedon ήταν το μεγαλύτερο κινηματογραφικό event όλων των εποχών, όταν κυκλοφόρησε πριν από μια δεκαετία. Φυσικά, όταν έχεις δει ολόκληρους στρατούς από υπερήρωες να παλεύουν στην οθόνη, η συμμαχία έξι χαρακτήρων φαντάζει σήμερα υποτονική -ενώ η ξερή και ενίοτε τηλεοπτική σκηνοθεσία του Whedon δεν διατηρεί την αίγλη της μετά από δέκα χρόνια. Όμως το «Avengers» κερδίζει επάξια μία θέση στη λίστα μας, αν μη τι άλλο λόγω της αδιαμφισβήτητης καινοτομίας του: Μέχρι τότε, η Marvel απλώς αναπαρήγαγε παλιές συνταγές. Με τους «Εκδικητές», ο Whedon δημιούργησε κάτι πραγματικά μοναδικό.

Guardians of the Galaxy (2014)

Και μιλώντας για κάτι πραγματικά μοναδικό, τι έχει απομείνει να πούμε για το «Guardians of the Galaxy» του James Gunn; Ο τετραπέρατος σκηνοθέτης εκτόξευσε το franchise στο διάστημα και καθόρισε το ύφος ολόκληρου του υπερηρωικού είδους, βάζοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια για μια από τις πιο συγκινητικές τριλογίες όλων των εποχών. Κανένας κινηματογραφικός υπερήρωας δεν είναι πιο πολυεπίπεδος από τους «Φύλακες» του Gunn (όσο κι αν δεν τους φαίνεται).

Thor (2011)

Τι κι αν σας λέγαμε πως μία από τις πιο μισητές ταινίες του Marvel Cinematic Universe, είναι στην πραγματικότητα μία από τις καλύτερες του είδους; Ο Kenneth Brannagh ανέλαβε τον ηράκλειο άθλο του να εμφυσήσει το MCU με διαγαλαξιακή μαγεία, και το έκανε δημιουργώντας μία τυπική, μα άρτια περιπέτεια που παραμένει διασκεδαστική μέχρι και σήμερα. Το casting των Chris Hemsworth και Tom Hiddleston παραμένει μία από τις πιο ιδιοφυείς κινήσεις στα χρονικά της βιομηχανίας, ενώ η ξέφρενη ιστορία και η ανάλαφρη ατμόσφαιρα της ταινίας μας προσφέρουν μία από τις πιο καθαρόαιμες υπερηρωικές εμπειρίες όλων των εποχών.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023)

Πείτε μας ακραίους, αλλά η πιο πρόσφατη ταινία του Marvel Cinematic Universe είναι και η καλύτερη ολόκληρου του franchise. Μπορεί η Marvel να έχει απογοητεύσει κάπως τους fans τα τελευταία χρόνια, ο James Gunn ωστόσο επενέβη την τελευταία στιγμή για να μας προσφέρει την καλύτερη υπερηρωική ταινία των τελευταίων ετών. Οι υπόλοιπες ταινίες του MCU μπορεί να έχουν άψογη δράση και συναρπαστικές περιπέτειες, οι τελευταίοι «Φύλακες» του Gunn ωστόσο έχουν πολυεπίπεδες θεματικές και βαθιά ανθρώπινο δράμα -κάνοντας το «Vol. 3» όχι απλώς μια άρτια υπερηρωική ταινία, αλλά και ένα εξαιρετικό φιλμ.