Ανάμεσα σε αυτές κάνει παγκόσμια πρεμιέρα και ο  «Θάνατος στους Δρόμους»


Η εξουσία της μνήμης πάνω μας, το ταξίδι προς την ανακάλυψη ενός εαυτού που δεν ξέραμε μέχρι χθες ότι έχουμε και το οξύμωρο της ζωής... να είσαι διάφανος χαρακτήρας αλλά να ξεπέφτεις στην απληστία από ανάγκη.

Όλα αυτά είναι μοτίβα που θα παρακολουθήσουμε σήμερα στην 7η μέρα του online Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα σε αυτές τις ιστορίες που θα μας απορροφήσουν και θα μας κάνουν να ''βγούμε από την αίθουσα'' ενδεχομένως με άλλη σκοπιά ζωής κάνει παγκόσμια πρεμιέρα και ο «Θάνατος στους Δρόμους» και δεν πρέπει να τη χάσεις!

Μένει να δούμε τι άλλο να περιμένουμε σήμερα...

Κala Azar,  Τζάνις Ραφαηλίδου

klz.jpg

Η τελετουργική επαγγελματική ρουτίνα ενός ζευγαριού, το οποίο αποτεφρώνει πτώματα ζώων, περισυλλέγοντάς τα είτε από τους ιδιοκτήτες τους είτε αφότου έχουν χτυπηθεί και εγκαταλειφθεί από διερχόμενα οχήματα, διαταράσσεται εξαιτίας ενός ατυχήματος που προκαλούν οι ίδιοι.

 

Το Πρόβλημα του να Ερχεσαι στον Κόσμο (The Trouble of Being Born),  Σάντρα Βόλνερ

ttbb.jpg

Η Έλι, ένα ανδροειδές σε σώμα μικρού κοριτσιού, ζει με έναν άνδρα που αποκαλεί «πατέρα», με τον οποίο έχει προγραμματιστεί να μοιράζεται κοινές αναμνήσεις. Μια ράθυμη καλοκαιρινή βραδιά, η Έλι θα ακολουθήσει μια τρεμάμενη ηχώ που την καλεί στο δάσος. Καθώς βυθιζόμαστε σε έναν ονειρικό κόσμο, φτιαγμένο από γρίφους και κενά, η απόλυτη εξουσία της μνήμης αμφισβητείται ανοιχτά. Στερημένος από τον θεμέλιο λίθο της ταυτότητάς του, ο άνθρωπος δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραδοθεί στο χάος της απουσίας κάθε νοήματος.

 

Ο Θάνατος στους Δρόμους (Death on the Streets), Γιόχαν Κάρλσεν 

dos.jpg

Όπως οι περισσότεροι αγρότες στις ΗΠΑ σήμερα, ο Κερτ έχει μείνει χωρίς δουλειά, αδυνατώντας να φροντίσει την οικογένειά του. Σε μια απόπειρα να ξεφύγει από την αίσθηση κενού και απελπισίας που τον καταπνίγει, ξεκινά ένα μοναχικό ταξίδι περιπλάνησης, αναζητώντας τον χαμένο του αυτοσεβασμό. Ένα υπαρξιακό οδοιπορικό που ψηλαφεί την καρδιά της αμερικανικής ενδοχώρας, αντιπαραβάλλοντας τις φανταχτερές υποσχέσεις του παρελθόντος με τη σκληρή πραγματικότητα ενός ξεθωριασμένου Ονείρου.

 

Ανώνυμα Ζώα (Anonymous Animals), Μπατίστ Ρουβέρ  

aan.jpg

Σε ένα τοπίο αποσύνθεσης και παρακμής, τυλιγμένο σε μια ζοφερή ομίχλη, η ισορροπία δυνάμεων έχει αντιστραφεί. Αυτοί που έχουν το πάνω χέρι είναι τα ανθρωπόμορφα ζώα, που μιμούνται όλες τις ανθρώπινες τακτικές επιβολής και κυριαρχίας. Λειτουργούν ως κυνηγοί και εκμεταλλευτές, εξασκώντας «απάνθρωπη» βία στους αβοήθητους ανθρώπους, τους οποίους αντιμετωπίζουν σαν ανώνυμες φιγούρες που δεν διαφέρουν η μία από την άλλη. Βυθισμένη σε ένα καθεστώς σιωπής, αυτή η αλλόκοσμη παραβολή για την ανθρώπινη λεηλασία της φύσης, πλάθει μια αύρα αρχέγονου μυστηρίου.

 

Lapsis, Νόα Χάτον

lps.jpeg

Σε ένα ρετροφουτουριστικό παρόν, ο Ρέι βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, παλεύοντας να προσφέρει στον ασθενή αδερφό του τη θεραπεία που χρειάζεται.Δίχως άλλες επιλογές, δελεάζεται από μια σκιώδη δουλειά, στην οποία θα απλώνει καλώδια στο δάσος, για λογαριασμό μιας πολυεθνικής νέων τεχνολογιών. Όταν εισπράττει μια μυστηριώδη –αν και όχι αδικαιολόγητη– εχθρότητα από τους συναδέλφους του, ο Ρέι καλείται να επιλέξει ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και στα θύματα της εκμετάλλευσης. Ένα εργατικό μανιφέστο επιστημονικής φαντασίας, διανθισμένο με νότες κωμικού παραλόγου, που κατακεραυνώνει την εταιρική απληστία.