Η μνήμη, ο έρωτας και η μοναξιά έχουν πρωτοκαθεδρία σήμερα


Οικογενειακές σχέσεις που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους, η πάλη με τη μνήμη, η αναζοπύρωση μίας παλιάς γνωριμίας που τα σημάδια έδειχναν πως είχε πιά πεθάνει και τα παιχνίδια που στήνει το ανθρώπινο μυαλό όταν κυριεύεται από τη μοναξιά. Όλα αυτά είναι ''επεισόδια'' που θα δούμε στο online Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σήμερα που διανύει την 8η μέρα του.

Σε μία εποχή όπως αυτή που διανύουμε όπου αισθανόμαστε συχνά να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου, ας τον εξαργυρώσουμε σωστά σήμερα. Ρίξε μία ματιά στις ταινίες που σήμερα διεκδικούν από το χρόνο σου και τον αξίζουν...

Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Το Digger είναι ένα σύγχρονο γουέστερν. Είναι η ιστορία του Νικήτα, που ζει αποτραβηγμένος στην κορυφή ενός ορεινού δάσους. Μια βιομηχανία επεκτείνεται επιθετικά διαταράσσοντας την άγρια φύση και απειλώντας τον πρωταγωνιστή μας. Η μεγαλύτερη απειλή όμως έρχεται με την ξαφνική άφιξη του γιου του, ο οποίος επιστρέφει για να διεκδικήσει το μερίδιο του κτήματος που κληρονόμησε μετά τον θάνατο της μητέρας του. Με φόντο μια κοινωνία σε ατμόσφαιρα εμφυλίου, οι δύο άνδρες συγκρούονται μετωπικά, με τη φύση ως τον μόνο παρατηρητή.

 

Πράσινη Θάλασσα της Αγγελικής Αντωνίου

H Άννα υποφέρει από αμνησία, όμως θυμάται πώς να μαγειρεύει. Βρίσκει δουλειά και φιλοξενία σε μια λαϊκή παραθαλάσσια ταβέρνα που ανήκει στον μοναχικό Ρούλα. Στην κουζίνα, ανάμεσα στις μυρωδιες των μπαχαρικών και σε παλιές ξεχασμένες συνταγές, αγωνίζεται να ξαναθυμηθεί το παρελθόν της. Τα απλά αλλά πεντανόστιμα φαγητά της ξυπνάνε αναμνήσεις στους θαμώνες και δημιουργούν δεσμούς ανάμεσα σε αυτούς και στην Άννα. ́Ομως τα πράγματα παίρνουν απρόσμενη τροπή όταν ο Ρούλα ανακαλύπτει την πραγματική ταυτότητα της Άννας.

 

 

200 Μέτρα (200 Meters) του Αμίν Ναϊφέ

mtrs.jpg 

Το ισραηλινό τείχος της Δυτικής Όχθης έχει χωρίσει τον Μουσταφά από την οικογένειά του. Όταν μαθαίνει ότι ο γιος του έχει υποστεί ατύχημα, ο Μουσταφά σπεύδει να βρεθεί στο πλευρό του, όμως, στο σημείο ελέγχου, μια γραφειοκρατική λεπτομέρεια τού στερεί το δικαίωμα εισόδου. Σε έναν κόσμο βάρβαρου παραλογισμού, διακόσια μόλις μέτρα μετατρέπονται σε μια αγωνιώδη οδύσσεια διακοσίων χιλιομέτρων. Μια ιστορία πατρικής αγάπης, που μας βυθίζει σε μια σκοτεινή πραγματικότητα, ρίχνοντας φως στα αθέατα τείχη που υψώνει η διαχρονική καταπίεση.

 

 

Λούξορ (Luxor) της Ζέινα Ντούρα

lxr.jpg

Η Χάνα, μια Βρετανίδα που εργάζεται σε ανθρωπιστικές αποστολές, επιστρέφει στην Αίγυπτο μετά από άδεια. Όταν συναντήσει ξανά τον αρχαιολόγο Σουλτάν, γίνεται αμέσως φανερό ότι η παλιά σπίθα μεταξύ τους είναι ακόμη ζωντανή. Παρόλα αυτά, το τραυματικό παρελθόν της Χάνα δεν την αφήνει να ησυχάσει και μοιάζει να της στερεί μια δεύτερη ευκαιρία στην ευτυχία. Με φόντο το μυσταγωγικό σκηνικό του Λούξορ, όπου τα αρχαία ερείπια καθρεφτίζουν τον ετοιμόρροπο κόσμο της ηρωίδας, αυτή η συγκινητική ιστορία έρωτα κατευνάζει όλους τους επίμονους δαίμονες.

 

Εδέμ (Eden) της Αγκνες Κόσιτς 

edn.jpg

Η Εύα είναι αλλεργική στις χημικές ουσίες, στα ραδιοκύματα, στα μαγνητικά πεδία, στην ατμοσφαιρική μόλυνση. Ζει σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης, βλέποντας μονάχα τον αδερφό της και μια ομάδα από επιστήμονες, οι οποίοι την αντιμετωπίζουν ως ανθρώπινο πειραματόζωο. Όλα θα αλλάξουν όταν ένας ψυχίατρος κληθεί να εξακριβώσει αν η πάθησή της είναι αποκύημα της φαντασίας. Μια αλληγορία επιστημονικής φαντασίας για την ανθρώπινη μοναξιά και την πιο τρομακτική ασθένεια που υπάρχει: την απουσία αγάπης και ανθρώπινης επαφής.

 

Να Κολυμπάς Ωσπου η Θαλασσα να Γίνει Γαλάζια (Swimming Out Till the Sea Turns Blue) του Ζία Ζανγκ-κε 

sots.jpg

Τρεις από τους πιο διαπρεπείς συγγραφείς της Κίνας, εκπρόσωποι ισάριθμων γενεών, ξετυλίγουν ο καθένας τη δική του οπτική για τα ορόσημα της κινεζικής ιστορίας του 20ού αιώνα. Από τη σκοτεινή εποχή της Πολιτιστικής Επανάστασης μέχρι τη φρενήρη αστικοποίηση του βίαιου οικονομικού θαύματος, οι αναμνήσεις των αφηγητών διαπλέκονται με λυρικές εικόνες που ξεφεύγουν από τη ροή του χρόνου. Χωρισμένο σε δεκαοκτώ κεφάλαια, αυτό το «συμφωνικό» ντοκιμαντέρ στοχάζεται στα ίχνη της ιστορίας, που αντηχούν στις ανθρώπινες ψυχές.