Τι ταινίες θα δούμε;


Αφιέρωσε λίγο χρόνο τις τρείς πρώτες μέρες της εβδομάδας για να ακονίσεις ξανά τα Γαλλικά σου γιατί από αυτή τη Πέμπτη τα θερινά σινεμά σκαρώνουν κάτι που μοιάζει με αφιέρωμα στο γαλλικό κινηματογράφο. 

Οι θερινές προβολές εδώ και δυο εβδομάδες έχουν γίνει ξανά μέρος της ζωής μας και είναι μόνο στο χέρι μας να συνεχίσουν να ζωντανεύουν και τα επόμενα καλοκαίρια μας.

Ρίξε μια ματιά στο πρόγραμμα της εβδομάδας για να ξέρεις...

Μόνοι στο Παρίσι (Deux Moi) του Σεντρίκ Κλαπίς

Ο Ρεμί είναι ένας νεαρός παριζιάνος που δουλεύει σε μια ασήμαντη δουλειά. Η Μελανί ζει στην ίδια πόλη και είναι ερευνήτρια σε ένα επιστημονικό εργαστήριο. Και οι δυο μοιράζονται μια μάλλον καταθλιπτική διάθεση και παρ' ότι κατοικούν ο ένας σχεδόν δίπλα στον άλλο μοιάζει απίθανο να συναντηθούν. Ή μήπως όχι;  O βετεράνος της γαλλικής ρομαντικής κομεντί, Σεντρίκ Κλαπίς, επιστρέφει με μια ταινία για την αποξένωση των σύγχρονων πόλεων και τον ρομαντισμό που επιμένει.

Από τις 18 Ιουνίου στις αίθουσες.

Περιφρόνηση (Le Mepris) του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Ο Αμερικανός παραγωγός Τζέρεμι Πρόκος (Τζακ Πάλανς) προσλαμβάνει τον γνωστό Αυστριακό σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ (υποδύεται τον εαυτό του στην ταινία) προκειμένου να μεταφέρει στον κινηματογράφο την Οδύσσεια του Ομήρου. Δυσαρεστημένος με την «καλλιτεχνική» προσέγγιση που ακολουθεί ο σκηνοθέτης, προσλαμβάνει τον Πολ Ζαβάλ (Μισέλ Πικολί), συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών και θεατρικών έργων, για να επεξεργαστεί το σενάριο. Η σύγκρουση μεταξύ καλλιτεχνικής έκφρασης και εμπορικής απήχησης ακολουθεί μια παράλληλη πορεία με την προοδευτική αποξένωση του Πολ από τη σύζυγο του Καμίλ (Μπριζίτ Μπαρντό) η οποία φαίνεται να ξεκινά από τη στιγμή που ο Πολ αφήνει την Καμίλ μόνη με τον εκατομμυριούχο παραγωγό. H θρυλική ταινία του Ζαν-Λικ Γκοντάρ με την Μπριζίτ Μπαρντό και τον Μισέλ Πικολί σε επανέκδοση.

Από τις 18 Ιουνίου στις αίθουσες. 

Babyteeth της Σάνον Μέρφι

Oταν η σοβαρά άρρωστη έφηβος Μίλα ερωτεύεται τρελά το βαποράκι Μόζες, ο χειρότερος εφιάλτης των γονιών της γίνεται πραγματικότητα. Όμως, καθώς η πρώτη επαφή της Μίλα με τον αναπάντεχο έρωτα τής φέρνει μια νέα λαχτάρα για ζωή, κάθε συμβατική ηθική στον περίγυρό της κατεδαφίζεται. Μια σπαραξικάρδια κωμωδία για το πόσο τέλειο είναι το να μην έχεις ακόμα πεθάνει και για το πόσο μακριά θα έφτανες για την αγάπη. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για τη Σάνον Μέρφι, επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2019.

Η ταινία θα προβάλλεται στο πλαίσιο των Cinobo Nights τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Ιουνίου σε επιλεγμένες αίθουσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από 18 Ιουνίου κανονικά στις αίθουσες.

Οι Μεταφραστές (Les Τraducteurs) του Ρεζί Ρουανσάρ

Εννέα μεταφραστές από διάφορες χώρες προσλαμβάνονται από έναν μεγαλοεκδότη για να μεταφράσουν το πολυαναμενόμενο τελευταίο βιβλίο μιας μπεστ-σέλερ τριλογίας. Κλείνονται σε ένα πολυτελές οίκημα και πληρώνονται αδρά ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία διαρροή. Όταν όμως δημοσιεύονται ξαφνικά οι πρώτες δέκα σελίδες του μυθιστορήματος, η δουλειά γίνεται εφιάλτης. Ένας από αυτούς είναι ο κλέφτης, και ο εκδότης είναι έτοιμος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να τον -ή την- αποκαλύψει. Ο Ρεζί Ρουανσάρ μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο «Populaire» επιστρέφει με μια ταινία «λογοτεχνικού μυστηρίου» και τον Μανώλη Μαυροματάκη στο διεθνές καστ.

Η Καλοσύνη των Ξένων (The Kindness of Strangers) της Λόνε Σέρφινγκ

Το «The Kindness of Strangers» περιγράφεται ως «ένα μοντέρνο παραμύθι», τοποθετημένο γύρω από ένα ρώσικο εστιατόριο στη Νέα Υόρκη το οποίο αποτελεί το σημείο αναφοράς μιας σειράς ανθρώπων. Ανάμεσά τους, μια μητέρα που προσπαθεί να αποφύγει τον βίαιο σύζυγό της, μια νοσοκόμα που έχει ιδρύσει την δική της ομάδα ψυχοθεραπείας, έναν πρώην φυλακισμένο που τώρα έχει αναλάβει το εστιατόριο, έναν δικηγόρο με χαμηλή αυτοπεποίθηση, ή έναν νεαρό άντρα που προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει δουλειά. Η ταινία της Λόνε Σέρφινγκ άνοιξε το φεστιβάλ Βερολίνου το 2019 και καταχωρήθηκε ως ένα από τα πιο απογοητευτικά opening films στην ιστορία του φεστιβάλ.

Από 18 Ιουνίου στις αίθουσες.

Ραντεβού Με Τους Μαλάουα (Rendez-vous Chez les Malawas) του Τζέιμς Χιου

Eνας παρουσιαστής ειδήσεων, μια ηθοποιός και ένας ποδοσφαιριστής ταξιδεύουν στον κόσμο για να γνωρίσουν την εξωτική και απομονωμένη φυλή των «Μαλάουα». Γαλλική κωμωδία με τον Κριστιάν Κλαβιέ.

Από τις 18 Ιουνίου στις αίθουσες.

Αυτοί οι Τρελοί Τρελοί Παραγωγοί (The Producers) του Μελ Μπρουκς

Ενας ξεπεσμένος παραγωγός του Μπρόντγουεϊ κι ένας δειλός λογιστής σκαρφίζονται την θεατρική κομπίνα του αιώνα, ανεβάζοντας ένα έργο το οποίο ελπίζουν να αποτύχει τόσο θριαμβευτικά που θα «κατεβεί» αμέσως μετά την πρεμιέρα του! Ετσι, ανακαλύπτουν το μιούζικαλ… Springtime for Hitler! H θρυλική κωμωδία του Μελ Μπρουκς από το 1967 σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες. Από τις 18 Ιουνίου στις αίθουσες.