Ο Έλληνας σχεδιαστής των κόμικς «Teza» και «Θεοί σε Κρίση» κυκλοφορεί τη νέα του συλλογή με τίτλο «Humor Sapiens» και υπόσχεται βιτριολικό χιούμορ και σάτιρα.


Η πρώτη μου επαφή με τη δουλειά του Γιώργου Μελισσαρόπουλου aka Meliss ήταν «λιώνοντας» κυριολεκτικά, σχεδόν δύο δεκαετίες πίσω, τα πρώτα τεύχη των κόμικς «Τeza» (εκδ. Jemma Press). Με πρωταγωνίστριες κάποιες υπέροχα εκνευριστικές κατσαρίδες, που έμοιαζαν να έχουν ανθρώπινα πάθη, αδυναμίες και λάθη, η σειρά είναι πραγματικά απολαυστική. Λίγο αργότερα, ανακάλυπτα σιγά σιγά, χρόνο με τον χρόνο, και άλλους τίτλους του σχεδιαστή κόμικς από την Πάτρα, όπως τους υπέροχους «Θεούς σε Κρίση» (εκδ. WEBCOMICS) με τις καταχρήσεις τους και τις «Αγριάδες» (εκδ. Ένατη Διάσταση) με τα ζώα του δάσους όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί.  

 Ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος γεννήθηκε το 1981, έχει σπουδάσει κινούμενο σχέδιο και εικονογράφηση στην Αγγλία και εργάζεται επαγγελματικά ως εικονογράφος, σχεδιαστής κόμικς και σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε η νέα του δουλειά με τίτλο «Humour Sapiens» (εκδ. Μικρός Ήρως), μία συλλογή που στις σελίδες της μαζεύει παλαιότερα και πιο πρόσφατα στριπάκια και γελοιογραφίες, καθώς και αδημοσίευτο υλικό.

-Αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί το νέο σου βιβλίο κόμικ με τίτλο “Humour Sapiens”. Τι θα διαβάσουμε στις σελίδες του;

Το «Humour Sapiens» περιλαμβάνει comics και γελοιογραφίες που παρουσίασα στην έκθεση «Who I Was, What I've Become Vol3» με τίτλο «A.I. Σιχτίρ», όλα τα comics που υπήρχαν στην αυτοέκδοση «ΠΟΤ ΠΟΥΡΕ» που κυκλοφόρησα σε περιορισμένα αντίτυπα στο Φεστιβάλ του Comicdom Con το 2018, καθώς και νέο αδημοσίευτο υλικό που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτή την έκδοση.

-Πότε ξεκίνησε το ενδιαφέρον σου για τα κόμικς και ποια κόμικς διάβαζες μικρός και ποια κινούμενα σχέδια έβλεπες;

Το ενδιαφέρον μου ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Διάβαζα Αστερίξ, Μίκυ Μάους, Ιζνογκούντ. Σπαϊντερμαν, το περιοδικό πάρα πέντε και τα άλμπουμ του Αρκά. Από κινούμενα σχέδια, έβλεπα πολύ Στρουμφάκια, Ροζ Πάνθηρα, Αστυνόμο Σαΐνη, Καμπαμαρού και Μάιτι Μάους.

-Αργότερα, σπούδασες κινούμενο σχέδιο και εικονογράφηση στην Αγγλία. Απολύτως συνειδητή απόφαση;

Ναι, από παιδί ήξερα με τι ήθελα να ασχοληθώ. Στα 12 μου ξεκίνησα να δημιουργώ τα πρώτα μου κόμικς και να τα διανέμω σε φίλους. Μεγαλώνοντας, διάβαζα ό,τι μπορούσα να βρω εκείνη την εποχή για τεχνικές σχεδιασμού κόμικς και προσπαθούσα να βελτιώσω το σχέδιό μου. Πέρα, όμως, από τους δικούς μου καλλιτεχνικούς πειραματισμούς, ξεκίνησα μαθήματα ελεύθερου σχεδίου, ώστε να μπορέσω να μπω στο πανεπιστήμιο που ήθελα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία.

-20 χρόνια «Teza». Πώς συνέλαβες την ιδέα για αυτή τη σειρά κόμικς; Θα τα δούμε να επιστρέφουν;

Το «Teza» ξεκίνησε το 2003, όταν είχα επιστρέψει από την Αγγλία και έκανα το μεταπτυχιακό μου στην Αθήνα πάνω στo 3D και τις multimedia εφαρμογές. Το διαμέρισμα που έμενα, κοντά στην Πλατεία Βικτωρίας, αποτέλεσε την έμπνευση για μένα, και παράλληλα μου δημιούργησε και την ανάλογη αναστάτωση. Ένας τρόπος λοιπόν να το δω πιο χαλαρά, ήταν να κάνω το βίωμά μου κόμικς. Έτσι ξεκίνησε η σειρά αυτή από τις εκδόσεις Jemma Press που κράτησε μια δεκαετία περίπου, μετρώντας 7 άλμπουμ, τα περισσότερα πια εξαντλημένα. Το 2022 αποφασίσαμε να τα συγκεντρώσουμε όλα μαζί με κάποια νέα στριπάκια και να τα επανακυκλοφορήσουμε ως μια συλλεκτική έκδοση με τίτλο «Teza  Omnibus». Επιπλέον, το 2016, αρκετά από αυτά έγιναν animated και φιλοξενήθηκαν στο κανάλι του comedylab.gr.

-Προβληματίζεσαι ότι μια μέρα η τεχνητή νοημοσύνη μία μέρα -ίσως πολύ σύντομα από όσο φανταζόμαστε- θα αντικαταστήσει τον καλλιτέχνη;

Ο καλλιτέχνης είναι μια ιδιότητα που είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση. Ως εκ τούτου, κατ’ εμέ δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Παρόλα αυτά, αν δεν υπάρξει κάποιο φρένο στη χρήση του Α.Ι. στην τέχνη και δεν καταπατούνται τα πνευματικά δικαιώματα του καλλιτέχνη, ο επαγγελματίας καλλιτέχνης που δουλεύει για κάποιον ιδιώτη ή για μια εταιρία, σταδιακά, θα πάψει να υπάρχει όπως τον ξέρουμε. Το «καλό» σενάριο είναι ο καλλιτέχνης να πάρει ρόλο «μέντορα» του ανάλογου Α.Ι. προγράμματος και το «κακό» σενάριο να συρρικνωθεί επαγγελματικά σε δουλειές με ελάχιστα χρήματα, καθώς η βιομηχανία της εικόνας θα μπορεί να παράγει το υλικό που θέλει χωρίς αυτόν.

-Μπορεί κάποιος στην Ελλάδα του σήμερα να επιβιώσει από την τέχνη του ή θα πρέπει παράλληλα να κάνει και άλλα πράγματα;

Εάν δουλεύει στον χώρο των κόμικς είναι σπάνιο να επιβιώσει κάποιος μόνο κάνοντας την τέχνη του, ως σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων, όμως, ή εικονογράφος συνδυαστικά έχει περισσότερες πιθανότητες.

-Τα φεστιβάλ με κόμικς που πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, πόσο έχουν βοηθήσει για να διαδοθεί η δουλειά σου; Πώς τα βλέπεις χρόνο με τον χρόνο;

Τα φεστιβάλ κόμικς βελτιώνονται χρόνο με τον χρόνο και βοηθούν πολύ τη σκηνή, καθώς φέρνουν σε άμεση επαφή τον κόσμο με τον χώρο των κόμικς, με τα κομιξάδικα, με τους εκδότες αλλά και με τους ίδιους τους δημιουργούς. Έτσι, διαδίδεται και η δουλειά κάθε δημιουργού περισσότερο. Φυσικά, το μαζικότερο μέσο για να διαδοθεί η δουλειά ενός καλλιτέχνη παραμένει το διαδίκτυο, αλλά η ανθρώπινη επαφή έχει άλλη αξία κατά τη γνώμη μου.

-Αφήνοντας τα κόμικς, σε τι επίπεδο βρίσκουμε το animation στην Ελλάδα; Και στο κομμάτι της διαφήμισης.

Το animation στην Ελλάδα θεωρώ πως είναι σε ανάπτυξη καλλιτεχνικά αλλά όχι τόσο σε ανάπτυξη από πλευράς μεγάλων παραγωγών που θα μπορούσαν να προσφέρουν θέσεις εργασίες σε πολλούς animators. Υπάρχουν αρκετοί ταλαντούχοι δημιουργοί που φτιάχνουν ταινίες μικρού μήκους, αλλά, δυστυχώς, δεν βλέπουμε μεγάλες παραγωγές και αυτό κυρίως γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Θεωρώ ότι είναι ένας χώρος που δεν του έχει δοθεί η ανάλογη προσοχή. Θέλω να πιστεύω όμως ότι στα επόμενα χρόνια αυτό θα αλλάξει. Στη διαφήμιση βλέπουμε αρκετή χρήση του animation, κυρίως όμως σε τρισδιάστατα εφέ συνοδευτικά του σκοπού, που είναι να παρουσιαστεί το προϊόν.

-Τι νέο να περιμένουμε από εσένα στο προσεχές διάστημα;

Αυτό τον καιρό, πέρα από μια σειρά από εκπαιδευτικά animation που σχεδιάζω για την εταιρία Hamilton House Publishers με την οποία έχω χρόνια συνεργασία, ετοιμάζω ένα νέο χιουμοριστικό adventure παιχνίδι για υπολογιστές και κινητά, καθώς ασχολούμαι και με τον χώρο του game development, ένας χώρος που εξελίσσεται συνεχώς και μ’ ενδιαφέρει πολύ.

Για οτιδήποτε νεότερο ενημερώνω τις σελίδες μου στο διαδίκτυο: @geomeliss στο Instagram , Art of Meliss στο Facebook και την επίσημη ιστοσελίδα μου www.meliss.gr