Κλασικά βιβλία όπως η Matilda και ο Charlie και το Εργοστάσιο Σοκολάτας λαμβάνουν νέες επιμέλειες ώστε να μην προσβάλουν με λέξεις και εκφράσεις τους μέρος του αναγνωστικού κοινού


Από την αρχή γράφονται πολλά από τα βιβλία του θρυλικού συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, Roald Dahl, για την αφαίρεση προσβλητικών εκφράσεων.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο εκδοτικός οίκος Puffin προσέλαβε την Inclusive Minds, ένα sensitivity literacy group, το οποίο και είναι υπεύθυνο να εντοπίσει στις σελίδες των βιβλίων δυνητικά προβληματικές εκφράσεις και λέξεις, οι οποίες ενδεχομένως να μπορούσαν να προσβάλουν τμήμα του αναγνωστικού κοινού.

Κατά συνέπεια, κλασικά βιβλία του συγγραφέα, όπως η Matilda, ο Charlie και το Εργοστάσιο Σοκολάτας, οι Μάγισσες και ο Φανταστικός Κύριος Fox, πρόκειται να αλλάξουν στις επικείμενες εκδόσεις τους, με στόχο λέξεις όπως «χοντρός» και «άσχημος» να αφαιρεθούν. Στον Charlie και το Εργοστάσιο Σοκολάτας για παράδειγμα, ο Augustus Gloop θα περιγράφεται ως «γιγαντιαίος» αντί για «χοντρός».

Επιπλέον, η έμφυλη χρήση της γλώσσας και οι περιορισμοί που αυτή προκαλεί θα μετριαστούν, ενώ θα προστεθούν επεξηγηματικές σημειώσεις σε σημεία των βιβλίων που αναπαράγουν στερεότυπα του παρελθόντος και που δεν μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα από την πλοκή των ιστοριών. Για παράδειγμα, οι Ompa Loompas θα αναφέρονται πλέον ως «μικροσκοπικοί άνθρωποι» αντί για «μικροσκοπικοί άνδρες».

Μαζί με τις προαναφερθείσες αλλαγές, τα βιβλία θα περιέχουν την παραπάνω σημείωση στην αρχή τους: «Αυτό το βιβλίο γράφτηκε πριν από πολλά χρόνια, οπότε συχνά επανεξετάζουμε τη γλώσσα του για να βεβαιωθούμε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο απόλαυσης και στο σήμερα».

Σε σχετική της δήλωση, η Roald Dahl Story Company ανέφερε: «Όταν εκδίδονται νέες εκδόσεις βιβλίων που γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια, δεν είναι ασυνήθιστο να γίνεται επανεξέταση της γλώσσας που χρησιμοποιείται, μαζί με την επικαιροποίηση άλλων λεπτομερειών, όπως το εξώφυλλο του βιβλίου μαζί με τη σελιδοποίηση. Η αρχή που μας οδηγεί όλα αυτά τα χρόνια είναι να διατηρούμε τις ιστορίες, τους χαρακτήρες, τη βλάσφημη φύση και το σαρκαστικό πνεύμα του αυθεντικού κειμένου. Όλες οι αλλαγές που έγιναν είναι μικρές και αποτέλεσμα πολλής σκέψης».