Τι να διαβάσεις αν είσαι κι εσύ νέος/-α στην αγορά εργασίας και θέλεις να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου για καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες


Οι σπουδές σου στο πανεπιστήμιο έρχονται ή ήρθαν ήδη στο τέλος τους και εσύ προσπαθείς να βρεις τώρα τα πατήματά σου ώστε να διαπρέψεις σταδιακά στην επαγγελματική σου ζωή. Τι είναι αυτό όμως που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες υποψηφίους εργαζόμενους σε μια όλο και πιο απαιτητική αγορά εργασίας; Ακολουθούν 5 βιβλία που θα σε βοηθήσουν στην επαγγελματική σου ανέλιξη μετά το πανεπιστήμιο, για να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου και να ξεχωρίσεις.

Ανάμεσα σε ηλίθιους

ilithioi

Η κατανόηση του προτύπου συμπεριφοράς ενός ατόμου αποτελεί το κλειδί της επιτυχημένης επικοινωνίας στη δουλειά αλλά και στη ζωή μας γενικότερα. Ο Τhomas Erikson, στο βιβλίο «Ανάμεσα σε ηλίθιους» εξηγεί ότι υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι συμπεριφοράς που προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και αντιλαμβανόμαστε τους γύρω μας, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να βελτιστοποιήσουμε την επικοινωνία και τις κοινωνικές δεξιότητές μας, αλλά και να διαχειριστούμε τις διενέξεις της καθημερινότητας με αυτοπεποίθηση, δημιουργώντας την καλύτερη σχέση με συναδέλφους και προϊσταμένους σε μια επιχείρηση.

Το κλαμπ των 5 π.μ.

club-5

Το «Κλαμπ των 5 π.μ.» του Robbin Sharma είναι εκείνο το βιβλίο που χρειαζόμαστε για να μεγιστοποιήσουμε την παραγωγικότητά μας, να βελτιώσουμε την συνολική υγεία μας και να θωρακίσουμε την ηρεμία μας, επιβιώνοντας σε έναν κόσμο όλο και πιο απαιτητικό και περίπλοκο. Πρόκειται για μια σχεδόν άγνωστη συνταγή-πρόταση ζωής που μπορούμε να ακολουθήσουμε αμέσως για να ξυπνάμε νωρίς το πρωί γεμάτοι ζωντάνια και έμπνευση, αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε μέρα.

Η δύναμη του όχι

oxi

Η Abbie Headon μας προκαλεί να πούμε «όχι» σε όλα όσα μας φθείρουν και μας αδικούν, μέσα από ένα βιβλίο που εναντιώνεται στις τοξικές επαγγελματικές συμπεριφορές και επιχειρεί να επαναδιατυπώσει τους βασικούς κανόνες επαγγελματικής συνύπαρξης και κοινωνικής επιβίωσης. Άλλωστε είναι γνωστό πως λέμε συχνά «ναι» σε πράγματα που μετά μετανιώνουμε, θέλει όμως θάρρος και εκπαίδευση το να ξέρουμε πότε να λέμε «όχι» προστατεύοντας τον εαυτό μας.

Τι ακριβώς να πεις

2-gk4pv

Ο Phil M. Jones μας μαθαίνει τη χρήση των σωστών λέξεων, που διατυπώνονται τη σωστή στιγμή, κάνοντας όλη τη διαφορά στον επαγγελματικό μας βίο και την καριέρα μας. Το εν λόγω βιβλίο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο με χρήσιμα παραδείγματα για να εντάξετε ομαλά και αποτελεσματικά την αυτοπεποίθηση στην καθημερινότητά σας, ενισχύοντας τη θέση και την ισχύ στον επαγγελματικό χώρο και την ομάδα στην οποία εργάζεστε.

Η γλώσσα του σώματος

20200219105848-i-glossa-tou-somatos

O Joe Navarro, πρώην αξιωματικός της αντικατασκοπείας του FBI και αναγνωρισμένος ειδικός επί της μη λεκτικής επικοινωνίας, και ο Marvin Karlins, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, μας μαθαίνουν μέσα από το βιβλίο τους, «Η γλώσσα του σώματος», πώς να καταφέρουμε να «διαβάζουμε» τα θέλω και τις επιθυμίες των ανθρώπων στο εργασιακό μας περιβάλλον, αλλά και την κοινωνική μας ζωή. Από το ύφος ενός ανθρώπου και τη σημασία του, μέχρι στη στάση του σώματος, τα χέρια και τα βλέφαρα, όλα όσα χρειάζεται κανείς για να μάθει το body language που θα φανεί χρήσιμο στην ανάπτυξη μιας καριέρας με γερά θεμέλια και στόχους.