Δείτε φωτογραφίες του εντυπωσιακού έργου που θα εκτεθεί στο Design Museum του Λονδίνου 


Ένα γνώριμο έργο τέχνης πρόκειται να αντικρίσουν οι επισκέπτες της νέας έκθεσης του κινέζου καλλιτέχνη, Ai Weiwei, η οποία ανοίγει τον ερχόμενο Απρίλιο στο Design Museum του Λονδίνου. Ο λόγος για τα διάσημα κρίνα του Claude Monet, με τον αναγνωρίσιμο ιμπρεσιονιστικό πίνακα του Γάλλου ζωγράφου να έχει επαναδημιουργηθεί από τον Ai Weiwei όχι ως ζωγραφικό έργο, αλλά σαν κατασκευή από 650,000 τουβλάκια Lego σε 22 διαφορετικά χρώματα!

Τιτλοφορούμενο "Water Lilies #1", το γιγαντιαίο έργο είναι το μεγαλύτερο Lego artwork που ο Ai Weiwei έχει κατασκευάσει στην καριέρα του. Η δική του εκδοχή ωστόσο περιλαμβάνει και ένα "dark portal" στη δεξιά άκρη του έργου, η οποία και ταξιδεύει όσους το παρατηρούν στην παιδική του ηλικία στην Κίνα και την περιοχή Xinjiang. Το patch από σκοτεινά Legos αναπαριστά την πόρτα του υπογείου στο οποίο ο καλλιτέχνης κατοικούσε με τον πατέρα του όσο εκείνος βρισκόταν σε εξορία στα 1960s, σύμφωνα με το σχετικό press release του μουσείου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του καλλιτέχνη: «Τα παιδικά τουβλάκια ως κατασκευαστικό υλικό, μαζί με τις ποιότητές τους στην σταθερότητα, όπως και την προοπτική αποκατασκευής τους, καθρεπτίζουν τα στοιχεία της γλώσσας σε μια συνεχώς εξελισσόμενη περίοδο, όπου η ανθρώπινη συνείδηση συνεχώς διαχωρίζεται».

Ο Ai Weiwei έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν μεγάλη ποικιλία υλικών για τα installations και τα conceptual artworks του, από τα κεραμικά στο ξύλο και από την πορσελάνη στο φωτογραφικό φιλμ. Ο καλλιτέχνης πρόσθεσε τα τουβλάκια Lego στο ρεπερτόριό του στα late 2000s.

Η έκθεση Ai Weiwei: Making Sense θα περιλαμβάνει και άλλα installations μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων και θραυσμάτων από έργα του που καταστράφηκαν από τις Κινεζικές αρχές το 2018, μετά από εισβολή στο studio του στο Πεκίνο.

Η έκθεση θα τρέξει στο Design Museum του Λονδίνου από τις 7 μέχρι τις 30 Απριλίου.