To graphic novel “MICHAEL JORDAN: Ο Ιπτάμενος Ταύρος” για τη ζωή και καριέρα του ζωντανού θρύλου του μπάσκετ, Michael Jordan, κυκλοφορεί από την Οξύ Comics και το Gazzetta.


«Δεν είναι μόνο τα πρωταθλήματα, τα «δαχτυλίδια», οι τρομερές σειρές τελικών, τα ματσαρίσματα και οι κόντρες, με λίγα λόγια οι θρυλικοί Chicago Bulls. Στις σελίδες αυτού του μοναδικού graphic novel ζωντανεύει ο άνθρωπος Michael Jordan, ο γάμος του, οι σχέσεις με τους γονείς, η απώλεια του πατέρα του που τον καθόρισε και άλλες σεκάνς του βίου του σε μια δεξιοτεχνική σύνοψη της ζωής και της καριέρας του»

Κάπως έτσι προλογίζεται το graphic novel “MICHAEL JORDAN: Ο Ιπτάμενος Ταύρος" (“MICHAEL JORDAN: Bull on Parade”) του Αμερικανού σχεδιαστή κόμικς Wilfred Santiago που κυκλοφορεί στις 8 Ιουλίου και στα ελληνικά από την Οξύ Comics και το κορυφαίο αθλητικό site Gazzetta.

Best seller στους The New York Times, η μυθική καριέρα (6 πρωταθλήματα NBA με τους Chicago Bulls, 6 φορές MVP σε τελικούς των play-offs, 2 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλα πολλά) και ταραχώδης ζωή του καλύτερου μπασκετμπολίστα του NBA κυκλοφορεί σε σελίδες κόμικς.

Με αφορμή την κυκλοφορία του graphic novel «MICHAEL JORDAN: Ο Ιπτάμενος Ταύρος» στην Ελλάδα, συλλέξαμε 10 απίθανα και συναρπαστικά στοιχεία γύρω από τη ζωή και καριέρα του Michael Jordan.


Jordan εναντίον Γκάλη στο Αλεξάνδρειο
Στις 20 Νοεμβρίου 1983, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον της Θεσσαλονίκης, κάποιοι πολύ τυχεροί είχαν την ευκαιρία να δουν μία σπάνια και ιστορική συνάντηση. Η ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα των ΗΠΑ βρέθηκε στην Ελλάδα και έπαιξε φιλικό παιχνίδι με την Εθνική Ελλάδος, με τον Michael Jordan αντίπαλος απέναντι στον Νίκο Γκάλη. Πού να ήξεραν τι επεφύλασσε το μέλλον και για τους δύο. Κάποια στιγμιότυπα από τον συγκεκριμένο αγώνα βλέπουμε συχνά στη δημόσια τηλεόραση.



Michael Jordan και Nike
Αυτή είναι μακράν η πιο επιτυχημένη συμφωνία – συνεργασία ανάμεσα σε έναν επαγγελματία αθλητή και ένα sports brand, φέρνοντας δισεκατομμύρια κέρδη και στις δύο πλευρές και κάποια αγαπημένα sneakers στα πόδια μας. Το 1984, ο Michael Jordan, 21 χρονών τότε και ανερχόμενος σταρ, προτιμούσε να φοράει αθλητικά παπούτσια adidas παρά την όχι τόσο cool τότε Nike. Ένας απλός αλλά πανέξυπνος πωλητής της Nike, ο Sonny Vaccaro, έπεισε τον rookie Michael Jordan αλλά και τον Phil Knight, ιδιοκτήτη της Nike, να έρθουν σε μία πολυετή συμφωνία με πολλά λεφτά. The rest is history. Ποιος από εμάς δεν έχει έστω ένα ζευγάρι Air Jordan στη συλλογή του;

Η τελετουργία του φαγητού πριν από κάθε ματς
Τέσσερις ώρες πριν από κάθε ματς, ο Michael Jordan ακολουθούσε μία ξεχωριστή τελετουργία γύρω από το φαγητό. Δεν γνωρίζουμε ποια γνώμη είχαν οι διατροφολόγοι των Bulls αλλά Jordan ήταν αυτός. Για πολλά χρόνια, το γεύμα του πριν από κάθε ματς ήταν μία τεράστια New York μπριζόλα 600 γραμμαρίων, με ψητές πατάτες ή πουρέ, σαλάτα και μπύρα πιπερόριζας. Είναι επίσης γνωστό ότι κάθε πρωί δεν ξέχναγε να περάσει και από τα McDonald’s. Τι πιο λογικό να ανοίξει μία αλυσίδα με μπριζολάδικα που φέρουν το όνομά του;

Μέλος της θρυλικής Dream Team
Η πιο ανταγωνιστική εθνική ομάδα μπάσκετ που εμφανίστηκε ποτέ στα παρκέ ήταν η εθνική ομάδα των ΗΠΑ στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Γνωστή και ως Dream Team (Ομάδα Όνειρο), με παίκτες όπως ο Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Charles Barkley, David Robinson, Scottie Pippen και άλλοι, σάρωσε τους αντιπάλους της και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Αυτό δεν ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιάδα για τον Michael Jordan. Το 1984, στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, σε ηλικία 21 χρονών, οδήγησε τις ΗΠΑ στην κορυφή.

Κάπνιζε ένα πούρο πριν από κάθε εντός έδρας ματς
Το εξομολογήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα μέσα από μία συνέντευξη στο εξειδικευμένο περιοδικό Cigar Aficionado. Σπάνια ο Jordan έδινε συνεντεύξεις, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Πριν από κάθε εντός έδρας ματς με τους Chicago Bulls, μέσα στο αυτοκίνητο και κατά τη διαδρομή του προς το γήπεδο (διαρκούσε πάνω από μία ώρα), άναβε και από ένα Hoya de Monterrey Double Corona. Μία συνήθεια που τον χαλάρωνε πριν από κάθε ματς.

Δισεκατομμυριούχος
Το 2016, ο Michael Jordan ανακηρύχθηκε σαν ο πρώτος δισεκατομμυριούχος παίκτης του NBA (ο LeBron James είναι ο πρώτος ενεργός παίκτης που είναι δισεκατομμυριούχος), σαν αποτέλεσμα των ακριβών συμβολαίων του με τους Chicago Bulls, αλλά κυρίως λόγω της πολυετής συνεργασίας του με την Nike, μαζί με άλλους μεγάλους χορηγούς και επιχειρηματικές επενδύσεις (εστιατόρια, εταιρείες στοιχήματος, κάτοχος ομάδας αγώνων NASCAR κ.α.). Υπολογίζεται ότι «στην άκρη», για ώρα ανάγκης, έχει περισσότερα από 3 δις. δολάρια. 

Η τραγική δολοφονία του πατέρα του
Στις 23 Ιουλίου 1993, ο πατέρας του Michael Jordan, James Jordan, δολοφονείται μετά από απόπειρα ληστείας από δύο δράστες μέσα στο αυτοκίνητό του σε ένα πάρκινγκ στη Βόρεια Καρολίνα. Ήταν μόλις 56 χρονών και η δολοφονία του σόκαρε τον Michael Jordan, ίσως αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που αποσύρθηκε από τα παρκέ του μπάσκετ για να ακολουθήσει μία λιγότερη αγχωτική πορεία σε ένα άλλο σπορ για δύο χρόνια, τη δεύτερη κατηγορία του baseball.

Ο απόλυτος sportsman
Ο Michael Jordan δεν υπήρξε απλά ο καλύτερος αθλητής μπάσκετ που είδε αυτός ο πλανήτης. Είχε αξιόλογη καριέρα στο baseball με τους Birmingham Barons (θυγατρική ομάδα των μεγάλων Chicago White Sox), ήταν εξαιρετικός golfer, ενώ στα σχολικά του χρόνια έπαιζε football πολύ ανταγωνιστικά.



Get Ready to Jam
Το 1996 κυκλοφορεί από την Warner Bros. η live-action / animated sports κωμωδία “Space Jam” με πρωταγωνιστή τον Michael Jordan στο peak της καριέρας του να ηγείται μίας ομάδας μπάσκετ που αποτελείται από τους Bugs Bunny, Daffy Duck, Road Runner, Tweety, Sylvester και άλλους καρτούν ήρωες των “Looney Tunes”. Απέναντί τους σε ένα διαστημικό ματς μία ομάδα απειλητικών και μεγαλόσωμων εξωγήινων. Όποιος χάσει, χάνεται. Το “Space Jam” ήταν μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της εποχής του.

Jordan, ο Μετεωρολόγος
Μέσα από μία συνέντευξη στο Flight School, ένα πρότυπο καμπ καλαθοσφαίρισης για νεαρούς αθλητές υπό την καθοδήγηση του Michael Jordan, δήλωσε ότι αν δεν πετύχαινε στο μπάσκετ θα ακολουθούσε καριέρα μετεωρολόγου. Ο Michael Jordan σπούδασε πολιτιστική γεωγραφία και πάντα έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στην επιστήμη της μετεωρολογίας.