Πώς επηρέασε το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής μας η πανδημία και τι μπορούμε να μάθουμε


Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στο περιβάλλον ήταν μικτές. Αν και η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα βελτιωμένες περιβαλλοντικές συνθήκες, υπήρξαν και άλλες αρνητικές επιπτώσεις, μερικές από τις οποίες είναι προφανείς, άλλες λιγότερο.

Εν συντομία, τα θετικά αποτελέσματα είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (θερμοκηπίου), η βελτίωση της ποιότητας των υδάτων, η μείωση της ηχορύπανσης, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα και σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποκατάσταση της άγριας ζωής. Οι αρνητικές συνέπειες ήταν η αύξηση των ιατρικών αποβλήτων, η απρόβλεπτη διάθεση των ΜΑΠ (μέσα ατομικής προστασίας), η αύξηση των αστικών αποβλήτων και η μείωση των προσπαθειών ανακύκλωσης.

Ενώ ο κόσμος έχει συμφωνήσει σε μια διεθνή έρευνα σχετικά με την προέλευση, τον χειρισμό και την ανταπόκριση του ιού, της οποίας τα αποτελέσματα είναι πιθανό να είναι χρόνια μακριά, πολλοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αιτία της παγκόσμιας πανδημίας είναι το αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η αποψίλωση των δασών, το εμπόριο ζώων και η αυξημένη αστικοποίηση. Ενώ οι εξελίξεις στην ιατρική έχουν διατηρήσει πολλές επιδημίες υπό έλεγχο, πολλοί υπέθεσαν ότι ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν να συμβεί μια παγκόσμια πανδημία αυτού του μεγέθους.

Ο κορωνοϊός έγινε μια από τις πιο διαδεδομένες ζωονόσους, η οποία οδήγησε σε 1,5 εκατομμύρια θανάτους σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ο κορωνοϊός είναι το πιο πρόσφατο από πολλές πρόσφατες ζωονοσολογικές ασθένειες στον άνθρωπο και δείχνει πώς η ανθρώπινη υγεία και η φύση είναι στενά συνδεδεμένες. Η αλληλεπίδραση με τη φύση θα μπορούσε να εκθέσει τους ανθρώπους σε μια σειρά ζωικών ασθενειών. Στην πραγματικότητα, περίπου τρεις έως τέσσερις νέες μολυσματικές ασθένειες εμφανίζονται κάθε χρόνο, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από άγρια ​​ζώα. Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, περίπου το 60-70% των νέων ανθρώπινων ασθενειών έχουν ζωονοσολογική προέλευση. Η αύξηση των κρουσμάτων ζωονοσογόνων νόσων αποτελεί ένδειξη βλάβης στη σχέση μεταξύ ανθρώπων και φύσης και είναι πιθανό να επιδεινωθεί.

Η δραστικά αυξανόμενη ποσότητα οικιακών και ιατρικών αποβλήτων είναι ένα από τα βασικά αρνητικά αποτελέσματα του COVID-19. Τα απόβλητα του Coronavirus έγιναν μια νέα μορφή παγκόσμιας ρύπανσης. Η υιοθέτηση καραντίνας, απομόνωσης και κοινωνικής απόστασης οδήγησε σε αντίστοιχη αύξηση της ποσότητας στερεών οικιακών αποβλήτων (15-25%) και σημαντική αύξηση της παραγωγής ιατρικών αποβλήτων σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης (από 10 έως 20 φορές).

https://www.instagram.com/p/CN9OxpXLxXF/

Από τις αρχές του 2020, τεράστια ποσότητα απολυμαντικών έχει εφαρμοστεί σε δρόμους, εμπορικές και κατοικημένες περιοχές για να εξοντωθεί ο ιός. Αυτά τα απολυμαντικά μπορούν να σκοτώσουν μη στοχευόμενα ωφέλιμα είδη και να δημιουργήσουν οικολογική ανισορροπία. Πολλά από τα απολυμαντικά και τα αντισηπτικά, όπως το σαπούνι χειρός που περιέχει ένα υψηλό ποσοστό του παρασιτοκτόνου που διαταράσσει την ορμόνη Triclosan (TSC - Triclosan μετατρέπεται σε διοξίνη, μια πολύ τοξική ένωση όταν εκτίθεται σε ηλιακό φως), βρίσκει φυσικά τον δρόμο της στα υδάτινά μας συστήματα.

Τα αυξημένα απόβλητα του Ο κορωνοιού επηρέασαν επίσης τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων (WM). Η μειωμένη απασχόληση / οι εργαζόμενοι μείωσαν τις προσπάθειες ανακύκλωσης που πρόσθεσαν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στις προκλήσεις στη συλλογή και διάθεση γενικών αποβλήτων. Οι δημοτικοί προϋπολογισμοί αποδυναμώθηκαν ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους υγειονομικής περίθαλψης και εφάρμοσαν κανονισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Πολλές κυβερνήσεις εισήγαγαν περιορισμούς στον όγκο των δραστηριοτήτων ανακύκλωσης προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από ιούς.

Υπήρξαν περισσότερες άμεσες και έμμεσες συνέπειες της πανδημίας, της οποίας το μέγεθος θα κατανοηθεί κατά τους επόμενους μήνες και ακόμη και τα επόμενα χρόνια, αλλά αυτό που είναι προφανές ακόμη και βραχυπρόθεσμα, είναι ο επείγων χαρακτήρας όλων μας να αναλάβουμε δράση και να μάθουμε πώς μπορούμε να παίξουμε ρόλο στην προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας της γης, η οποία επί του παρόντος ισορροπεί στην κόψη του μαχαιριού.

Η οικοδόμηση με γνώμονα τη βιωσιμότητα θα είναι κρίσιμη για τη μελλοντική μας ευημερία. Ακολουθούν οκτώ πιθανές στρατηγικές που πρέπει να εξεταστούν από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, επιχειρήσεων και κοινοτήτων και ατομικού επιπέδου.

1. Βιώσιμη εκβιομηχάνιση

Επικέντρωση στη χρήση βιομηχανιών με λιγότερη ένταση ενέργειας, καθαρότερα καύσιμα, τεχνολογίες και στη δημιουργία ισχυρών ενεργειακά αποδοτικών πολιτικών.

2. Πράσινες και δημόσιες συγκοινωνίες

Προώθηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς αντί των προσωπικών οχημάτων, διάδοση της κοινής χρήσης ποδηλάτων ως φιλικών προς το περιβάλλον και υγιών μεταφορών.

3. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Αυξανόμενο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική ενέργεια, γεωθερμική θερμότητα και βιομάζα.

4. Επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση λυμάτων

Έλεγχος επεξεργασίας νερού τόσο σε βιομηχανική όσο και σε δημοτική χρήση, επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων στον καθαρισμό του δρόμου, έκπλυση τουαλέτας κ.λπ.

5. Αλλαγή συμπεριφοράς στην καθημερινή ζωή

Εισαγωγή νέων εργασιακών συνηθειών, όπως ο πλήρης ή μερικός απομακρυσμένος τρόπος εργασίας, καθώς και η προώθηση ενός υγιούς και πράσινου τρόπου ζωής στην κοινωνία.

6. Ανακύκλωση απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίηση

Η διεξαγωγή εκτεταμένων εκστρατειών ευαισθητοποίησης σχετικά με τον σωστό διαχωρισμό των αποβλήτων, τις μεθόδους χειρισμού και διάθεσης, τον έλεγχο ότι τα επικίνδυνα και μολυσματικά ιατρικά απόβλητα απορρίπτονται σύμφωνα με τις οδηγίες της ΠΟΥ.

7. Οικολογική αποκατάσταση και οικοτουρισμός

Ενίσχυση της πρακτικής του τουρισμού και προώθηση βιώσιμων μέσων διαβίωσης, πολιτιστικής διατήρησης και βιοποικιλότητας.

8. Διεθνής συνεργασία

Ενεργός συμμετοχή διεθνών αρχών (πρόγραμμα περιβάλλοντος του ΟΗΕ) στην προετοιμασία νέων πολιτικών και στον συντονισμό της εφαρμογής τους.

https://www.instagram.com/p/CN9OwhYpLj8/

Είναι και στο δικό σου χέρι

Από τον χώρο της ομορφιάς μέχρι τη βιομηχανία της μόδας αλλά και τη δική σου στάση ως καταναλώτρια πολλά έχουν αλλάξει και πολλά ακόμα μπορούν να γίνουν ώστε να αφήσεις ένα όσο γίνεται πιο φιλικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Πρώτα απ’ όλα προτίμησε παντού τις βιοδιασπώμενες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες – πλέον πολλές εταιρείες καλλυντικών έχουν αρχίσει να τις χρησιμοποιούν και διαδίδονται όλο και περισσότερο. Επιπλέον τα βιοδιασπώμενα υλικά έχουν προχωρήσει και στα υφάσματα και σε ό,τι αφορά το ντύσιμο, τα ρούχα και τα αξεσουάρ μόδας.

Ελαχιστοποίησε το χαρτί που χρησιμοποιείς και αυτό που πλέον δεν χρειάζεσαι φρόντισε να το ανακυκλώνεις, όπως και τα υπόλοιπα υλικά που μπορούν να πάνε στους κάδους ανακύκλωσης.

Βάλε το ποδήλατο ή το «πεζό 2» πιο πολύ στη ζωή και την καθημερινότητά σου. Κάνεις καλό στον πλανήτη αλλά και στη φυσική σου κατάσταση και στην ψυχική σου υγεία. Η γνώση είναι δύναμη οπότε φρόντιζε να ενημερώνεσαι τακτικά για τρόπους που θα κάνουν την καθημερινή ρουτίνα σου και τις συνήθειές σου πιο φιλικές στο σπίτι όλων μας – το μοναδικό μας σπίτι – τον πλανήτη Γη.

Πηγή