Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με τη "μύτη" του Dior


Αν ψάχνεις κάτι φρέσκο για streaming αυτήν την Παρασκευή - και, πραγματικά, ποιος δεν ψάχνει; - στρέψε την προσοχή σου στο καινούργιο ντοκιμαντέρ του Οίκου Dior. Mια ταινία που περιλαμβάνει πιο ονειρεμένες τοποθεσίες από τo Emily in Paris, πιο ακούραστα αποφασισμένους χαρακτήρες όπως αυτοί των Γαλλικών σειρών στο Netflix, Lupin και Call My Agent. Το Nose, ένα έργο που ανέθεσε η Parfums Christian Dior κι έκανε πρεμιέρα στο Apple TV, το Amazon Prime Video και το Google Play.
Ακολουθεί τον φημισμένο αρωματοποιό Francois Demachy στην ατελείωτη προσπάθειά του να βρει τα τέλεια συστατικά για να δημιουργήσει μερικά από τα πιο δημοφιλή αρώματα στον κόσμο. Και σε αντίθεση με τις binge-worthy σειρές που αναφέρθηκαν παραπάνω, αυτό δεν είναι μυθοπλασία.
Σε μια εποχή που τα ταξίδια είναι δύσκολα, η παρακολούθηση αυτής της αποστολής σε όλο τον κόσμο προσφέρει μια εκπληκτική απόδραση. Η ταινία είναι αισθητικός παράδεισος, με τα ζωντανά τοπία της να δημιουργούν ένα είδος οσφρητικής εμπειρίας: μπορείς σχεδόν να μυρίσεις τις μυρωδιές που περιγράφονται. Θολώνει τις γραμμές ανάμεσα στις αισθήσεις σου, αναδεικνύονταςτη δύναμη της όσφρησης.

Η μυρωδιά είναι η πιο δυνατή από όλες τις αισθήσεις. Ακόμη και η πιο αχνή μυρωδιά μπορεί να ξυπνήσει χιλιάδες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία.
Για τον François Demachy, αρωματοποιό του Parfums Christian Dior, υπάρχει μια μυρωδιά που τον μεταφέρει στην παιδική του ηλικία στην Grasse στη νότια Γαλλία. «Η μυρωδιά της λεβάντας για μένα είναι μια ανάμνηση από τα καθαρά ασπρόρουχα», αφηγείται στην ταινία. «Η γιαγιά μου λεύκαινε τα σεντόνια της βάζοντάς τα στο γρασίδι για να στεγνώσουν στον ήλιο» Ο κ. Demachy εργάζεται ακόμα στην Grasse σήμερα. Η μεσαιωνική πόλη, που βρίσκεται στους ψηλούς λόφους της Προβηγκίας ανάμεσα στη θάλασσα και τα βουνά, διαθέτει το ιδανικό κλίμα που είναι εμποτισμένο με τον ήλιο και εύφορο έδαφος για λουλούδια όπως λεβάντα, rose de mais και γιασεμί, που το έχουν κάνει την πρωτεύουσα του αρώματος του κόσμου.

Σε μια συνέντευξη κατά τη συγκομιδή γιασεμιού τον Σεπτέμβριο, ο κ. Demachy, εξήγησε τη νευροεπιστήμη πίσω από τον μαγικό κόσμο της όσφρησης. "Για να θυμάστε μια μυρωδιά, επειδή είναι τόσο αφηρημένη, ο εγκέφαλός σας πρέπει να θυμάται τα πάντα γύρω της: το μέρος, το φως, τα χρώματα, τα πάντα", τόνισε. "Η μυρωδιά είναι ακόμη και στον εγκέφαλό σου. Είναι πολύ ακριβής στη μνήμη σου, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε εικόνα".

Mια ταινία που μοσχοβολά
Αναρωτήθηκες ποτέ για το μυστικό των αρωμάτων Dior; Αυτές οι εξωτικές, πικάντικες ή γλυκές μυρωδιές κρύβουν πολλά μυστήρια. Έχουν καταβολές από αλχημείες εξπέρ και μεγάλα ιστορικά know how που έχουν κληρονομηθεί από γενιά σε γενιά. Και πώς να εξηγήσεις τη διαδικασία παραγωγής ενός εξαιρετικού αρώματος; Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί, αλλά υπάρχει ένα επάγγελμα από πίσω: Εκείνο της μύτης.

Για να το καταλάβουν αυτό, οι σκηνοθέτες Arthur de Kersauson και Clément Beauvais προσπάθησαν να αποκαλύψουν το μυστήριο των οσφρητικών δημιουργιών που είναι τόσο ελκυστικές. Για δύο χρόνια, συνόδευσαν τον Francois Demachy, μια από τις πιο διάσημες μύτες στον κόσμο της αρωματοποιίας. Βρέθηκαν μαζί του στα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο, όπου πήγε για να κατακτήσει τα πιο σπάνια λουλούδια. Για τον πραγματικό γνώστη, τίποτα δεν είναι πολύ καλό κι ανεξάρτητα από τις αποστάσεις, είναι έτοιμος να ταξιδέψει στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη για να βρει το ιερό δισκοπότηρο –την πρώτη ύλη- για τις δημιουργίες του.

Το πορτρέτο ενός ταξιδιώτη αρωματοποιού
Περιγράφεται ως μυστηριώδης, εσωτερικός, ταπεινός και ειλικρινής άνθρωπος, ο Francois Demachy αλλά ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του, απλά ως τεχνίτη που αγαπά τη δουλειά του. Το 2006 μπήκε στην περιπέτεια του Dior, φέρνοντας την τεχνογνωσία του και το πάθος του για την αρωματοποιία. Σήμερα, είναι ο άνθρωπος πίσω από τα αρώματα του Dior. Από την Grasse στο Παρίσι, για δεκαπέντε χρόνια επιλέγει τα πιο όμορφα λουλούδια για τον Dior, ενώ περιβάλλεται από νέους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων για να επωφελείται πάντα από τα πιο ποιοτικά προϊόντα. Από την Sri Lanka στην Ινδία, μέσω της Ιταλίας και του Nosy Be, ο Francois Demachy ταξιδεύει στον κόσμο αναζητώντας τα πιο ευγενή συστατικά για τα αρώματά του. Σε αυτά τα ταξίδια του βρίσκεται η έμπνευση και η ιδιαιτερότητα των αρωμάτων. Ο Francois Demachy θέλει κυρίως να συναντήσει τους ανθρώπους με τους οποίους εργάζεται. Διασχίζει τα σύνορα και φτάνει στην Μαδαγασκάρη για να βρει το τέλειο ylang ylang ή στην Ινδία για το γλυκό άρωμα του γιασεμιού sambac.


Τα αρώματα Dior συναντώνται επίσης με εκείνους που καλλιεργούν τις πρώτες ύλες του αρώματος. Ανταλλαγές όπου δεν υπάρχει μετριότητα, όπου το συναίσθημα γίνεται αισθητό όταν μοιράζονται τις δεξιότητες που ακολουθούν τη δημιουργία ενός αρώματος. Αυτή η αγάπη για τη φύση και τα λουλούδια μεταξύ του Demachy και των παραγωγών έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μαζί, δίνουν σημασία σε ένα καλό άρωμα, στην ποιότητα και στην διάρκεια. Όταν μιλά, για αυτήν την ανθρώπινη αλυσίδα, ο Francois Demachy το κάνει πάντα με σεβασμό και θαυμασμό: "Ένα από τα μεγάλα ενδιαφέροντα της δουλειάς μου έγκειται σε αυτήν την ανθρώπινη περιπέτεια, σε αυτές τις ανταλλαγές εμπειρίας και δεξιοτήτων, αλλά και στην αγάπη της φύσης που μας ενώνει. Υπάρχουν μαγικές στιγμές όπως όταν βρίσκομαι σε ένα χωριό στην Ινδονησία, χιλιάδες μίλια μακριά. Μπροστά από το θερμαινόμενο ξύλο που διασπά το πατσουλί, ωστόσο βρίσκω τα πατήματά μου και θα ήθελα σχεδόν να πάρω τη θέση εκείνου που αποστάζει, να έχω τα ίδια αντανακλαστικά με αυτόν ".

Φυσικά, ποτέ δεν ξεχνά να μιλάει για την Grasse. Εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα και πού συνεχίζονται όλα. Η Grasse είναι η πόλη όπου μεγάλωσε, περιτριγυρισμένη από λουλούδια. Έγινε αρωματοποιός εκεί μαθαίνοντας τις πολύτιμες διαδικασίες των λουλουδιών. Είναι προφανές ότι αποτίει φόρο τιμής στην πατρική γη που είναι τόσο αγαπητή στην καρδιά του. Βάζει μια πινελιά Grasse στα αρώματα που δημιουργεί χάρη στα λουλούδια που καλλιεργούνται εκεί. Η "μύτη" περιβάλλεται από ανθρώπους που μοιράζονται αυτήν την αγάπη για τη μικρή πόλη στην Κυανή Ακτή. Αυτή η αγάπη για τη γη τον οδήγησε να συναντήσει ανθρώπους που σήμερα είναι συνεργάτες της Dior. Όπως την Carole Biancalana, το 2006, μια ακόμα παθιασμένη με την περιοχή της, που η ζωή είναι κυριολεκτικά ένα κρεβάτι με τριαντάφυλλα (και με γιασεμί και κρίνους) από τότε που εγκατέλειψε την τραπεζική της δουλειά, για να επιστρέψει στους αγρούς της οικογένειάς της. Και την Armelle Janody, που επίσης άφησε την δουλειά της σαν δασκάλα, για να καλλιεργεί στη φάρμα της τριαντάφυλλα.

Πριν από τη Μύτη, οι Clément Beauvais και Arthur de Kersauson σκηνοθέτησαν το "Tales of the Wild", ένα ντοκιμαντέρ σε τέσσερα επεισόδια γύρω από το άρωμα Sauvage και το "La Quête d'Essences", για το άρωμα J'adore in Joy τουDior. Αυτή τη φορά, ανακαλύπτουν τον αρωματικό κόσμο του brand με αυτήν την αισθητηριακή έκρηξη ταινία. Με ποιητικές εικόνες, η φύση τιμάται και το συναίσθημα της γης διαπερνά την οθόνη.


Χρειάστηκαν δύο χρόνια εργασίας σε 14 χώρες για αυτήν την ταινία που αφηγείται την ιστορία πίσω από τα θρυλικά αρώματα του Dior. Το η"υπομονή είναι αρετή",εδώ αποκτά το πλήρες νόημά του, τόσο στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ όσο και στην τεχνική δημιουργίας αρώματος. Κάθε βήμα, κάθε μέρος, είναι σημαντικό. Όλο αυτό το διάστημα, μερικές φορές πολύ μεγάλο, είναι απαραίτητο, μόνο και μόνο για να εμπνευστεί και να βρει τα πέταλα. Πρόκειται για εξαιρετικές πρώτες ύλες που είναι τα χαρακτηριστικά των θρυλικών αρωμάτων Maison Dior.
Cover photo credits: Courtesy of Dior Parfums

Πηγή