Ο φετινός διαγωνισμός «Underwater photographer of the year 2021» είναι γένους θηλυκού, το βραβείο της καλύτερης υποβρύχιας φωτογραφίας ανήκει στην Renée Capozzola

Το "Sharks Skylight" της Renée από την Καλιφόρνια ξεχώρισε ανάμεσα σε 4.500 φωτογραφίες, ανάμεσα στις προσπάθειες φωτογράφων από 68 χώρες!

Κείμενο: Κατερίνα Ανδρομιδά

Μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο ο διαγωνισμός Underwater Photographer of the Year, όμως φέτος συνέβη κάτι διαφορετικό, ήταν γένους θηλυκού η νίκη (κυριολεκτικά). Η Renée Capozzola αναδείχθηκε η πρώτη γυναίκα φωτογράφος που έκανε δικό της το βραβείο του διαγωνισμού. Ενός διαγωνισμού ευρέως γνωστού με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η αποστολή όσων έχουν έρωτα με το φακό και πάθος για τον κόσμο που κοιμάται κάτω από τη θάλασσα, είναι ίδια κάθε χρόνο, το ίδιο δελεαστική, μα με πολλές απαιτήσεις.

https://www.instagram.com/p/CLCC2hvhb_D/

Ο βαθμός δυσκολίας στο να τραβάς υποβρύχιες φωτογραφίες με επαγγελματικές προϋποθέσεις είναι υψηλός όταν έχεις να αναμετρηθείς με την face to face επαφή με κάποιο σκυλόψαρο, όταν πεισμώνεις και δεν διανοείσαι να μη φωτογραφίσεις αυτό το ιδιαίτερο θαλάσσιο είδος που κρύφτηκε ανάμεσα στα στενά βράχια ή όταν διασχίζει από δίπλα σου το νερό ένας γιγάντιος καρχαρίας. 

Και για να επιστρέψουμε στο κομμάτι ''απονομή'' το "Sharks Skylight" της Renée από την Καλιφόρνια ξεχώρισε ανάμεσα σε 4.500 φωτογραφίες, ανάμεσα στις προσπάθειες φωτογράφων από 68 χώρες! Για την ιστορία, η φωτογραφία που της έδωσε το εισιτήριο για το βραβείο τραβήχτηκε κάπου κοντά στο νησί Moorea του Ειρηνικού, στη Γαλλική Πολυησία. Κάτι που έχει σημασία να πούμε πέρα από το να δώσουμε τα εύσημα, είναι το μήνυμα που θέλησε να περάσει η Renée μέσα από τη δική της συμμετοχή, την ευαισθησία που πρέπει να δείξουμε όλοι μας απέναντι στους καρχαρίες που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. 

renee.jpeg

''Sharks' Skylight" Renée Capozzola

Ένα μήνυμα που μαρτυρά κάτι άλλο εκτός από την ενσυναίσθηση της Renée και τη κρισιμότητα που έχει να προβληματιστούμε όλοι με αυτό το θέμα. Μαρτυρά για άλλη μια φορά ότι η τέχνη, η φωτογραφία σ' αυτή τη περίπτωση,  γίνεται το μέσο για να αρχίσουμε να μιλάμε για σημαντικά θέματα, όπως η σημασία του να σώσουμε το πλούτο των θαλασσών μας.

alba.jpg

"Resplendence - Black browed Albatross"

 

geo.jpg

"Golden Hour at the Georgios"

 

comp.jpg

"Sunrise Mute Swan Feeding Underwater''

 

thctt.jpg

"The Cut", Νησιά του Σολομώντα  Diana Fernie

 

dfrm.jpg

"Dream ship", Ταϊβάν