Πολύ περισσότερα από γυμναστική και διατροφή


Η ευεξία αποτελεί μια βιομηχανία, που κοστίζει 4.2 τρισεκατομμύρια δολλάρια. Πέρα από τη γυμναστική και τη διατροφή, περιλαμβάνει σπα, προσωποποιημένη ιατρική, τουρισμό και ιδιοκτησία. Η ιστοσελίδα Yelp εντόπισε τον τρόπο που οι τάσεις ευεξίας εξελίχθηκαν ανά τα χρόνια και παρουσιάζει τις κορυφαίες, που αναδύονται.

Cupping

Το cupping είναι η δημιουργία αναρρόφησης στο δέρμα με ένα ποτήρι ή μια κεραμική κούπα, με σκοπό να μειωθεί ο πόνος. Πρόκειται για μια παραδοσιακή πρακτική, που εφαρμόζεται στην Κίνα και στη Μέση Ανατολή εδώ και αιώνες.
Αυτή η θεραπευτική αγωγή είναι δημοφιλείς στους αθλητές, που αναζητούν τρόπους για να επουλώσουν τους πιασμένους μυς. Στους Ολυμπιακός του Rio το 2016, ο κολυμβητής Michael Phelps είχε υιοθετήσει αυτή την τακτική, η οποία απογειώθηκε το 2015 με αύξηση 150% από τότε έως το 2019.

IV drips

Η λήψη ενδοφλέβιων βιταμινών έχει μετατραπεί από ιατρική θεραπεία για την αφυδάτωση σε τάση ευεξίας. Το Yelp παρατήρησε την τάση πρώτα το 2008, αλλά ανάμεσα στο 2016 και το 2019, ανίχνευσε 900% αύξηση των αναφορών για "IV drips". Οι ενδοφλέβιες βιταμίνες εισέρχονται αμέσως στη ροή του αίματος, οπότε θεωρούνται πιο αποτελεσματικές από τα απλά συμπληρώματα βιταμινών. Αυτή τη θεραπεία αναζητούν τα άτομα για διάφορους λόγους, όπως είναι η ανάρρωση από ένα ξενύχτι, η αντιμετώπιση ενός κρυολογήματος και η ανάκτηση ενέργειας.

Yπέρυθρη σάουνα

O Jack Dorsey, CEO του Twitter και του Square, χρησιμοποιεί τακτικά υπέρυθρη σάουνα. Ο ίδιος είπε ότι αυτή η πρακτική είχε μεγάλη επίδραση στην πνευματική του καθαρότητα, καθώς λειτουργεί σαν αναζωογονητικό είδος εξαγνισμού. Οι υπέρυθρες σάουνες αποτελούν "hot" θέμα από το 2014, σύμφωνα με έρευνα του Yelp. Πέρα από θέρμανση του αέρα, χρησιμοποιούν λάμπες, οι οποίες εκπέμπουν υπέρυθρα κύματα που ζεσταίνουν το σώμα από το εσωτερικό του. Οι έρευνες δείχνουν πως η χρήση αυτού του είδους της σάουνας μπορεί να μειώσει τον πόνο, να βοήθησει την καρδιά και πιθανότατα, να βελτιώσει τη διάθεση.

Reiki

Kατά την ανατολική θεραπεία Reiki, ο επαγγελματίας τοποθετεί τα χέρια του πάνω στο σώμα κάποιου, προκειμένου να ανακατευθύνει την ενέργεια του. Η τακτική αυτή αναδύεται, με βάση το Yelp. Μπορεί να φανεί χρήσιμη στην αντιμετώπιση του πόνου, του άγχους και της κατάθλιψης, όμως δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις πως λειτουργεί όντως. Κάποιοι ομολογούν πως η θεραπεία Reiki επιδρά στη διάθεση και την ποιότητα ζωής τους. Μετά από την πτώση της από το 2006 έως το 2010, τώρα επανέρχεται δυναμικά.

Breathwork

Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική νου και σώματος, που εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια και διαφημίζεται σαν ψυχικό εργαλείο. Το breathwork είναι ουσιαστικά ένας όρος, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συγκεκριμένες τεχνικές αναπνοής, που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα τους, καθώς και για να χαλαρώσουν. Η βαθειά αναπνοή αυξάνει το οξυγόνο, που εισέρχεται στο σώμα και ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα, πέφτουν οι καρδιακοί παλμοί και η πίεση του αίματος και υπάρχει ένα αίσθημα ηρεμίας.