Έρευνες δείχνουν πώς ναι…


Μου αρέσουν πολύ τα social media. Είναι ένα μέσο να εκφράσω την δημιουργικότητά μου, να ενημερωθώ, να χαλαρώσω και να ξεχαστώ μέχρι και να δημιουργήσω ένα καλύτερο μέλλον για εμένα. Μακάρι όμως, τα πράγματα να έφταναν ως εκεί.

Η εμμονή των social media είναι γεγονός. Την έχω κι εγώ και την έχεις και εσύ. Και την έχουν και πάρα πολλοί έφηβοι. Με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορείς να μεταφερθείς στην άλλη γωνιά της Γης, αλλά να έρθεις και ένα βήμα πιο κοντά στην κατάθλιψη.

Και αυτό δεν είναι κάτι, που ελαφρά την καρδία σου γράφω, είναι κάτι που έχουν αποδείξει έρευνες.  

Για την ακρίβεια, έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 1 εκατομμύριο Αμερικανούς εφήβους, ηλικίας μεταξύ 13 έως 18 ετών, που είναι «κολλημένοι» με τα smartphones και τα social media. Αυτοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι δυστυχισμένοι στην ζωή τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη του Πανεπιστημίου της Georgia.

Οι νεαροί εθελοντές ζητήθηκαν κάνουν τα εξής: έπρεπε ν’ απαντήσουν σε ερωτήματα του τύπου, «πόσο συχνά χρησιμοποιείς το κινητό, το tablet, το pc σου;» ή «πόσο συχνά μιλάς με τους φίλους σου στα social media;».

Τα αποτελέσματα δεν ήταν ελπιδοφόρα. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εθελοντών, αποδείχθηκε ότι οι έφηβοι που περνάνε  περισσότερο χρόνο μπροστά σε ηλεκτρονικές συσκευές, είτε παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή, είτε χρησιμοποιώντας social media ή απλά στέλνοντας μηνύματα και κάνοντας βιντεοκλήσεις, ότι είναι λιγότερο χαρούμενοι από αυτούς που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο κάνοντας άλλα πράγματα που κάθε έφηβος πρέπει να κάνει. Από το να βγαίνει έξω με τους φίλους του, ν’ αθλείται, να διαβάζει βιβλία κτλ.

Πόσο λοιπόν, πρέπει να χρησιμοποιείς κι εσύ τα social media; Η έρευνα αυτή έδειξε ότι ο χρόνος που πρέπει ν’ αφιερώνουμε δεν πρέπει να ξεπερνάει τη μία ώρα.

 «Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι, η συνεχής χρήση των social media οδηγεί σε δυστυχία, αλλά η δυστυχία δεν οδηγεί σε περισσότερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρει καθηγητής του Πανεπιστήμιο του San Diego. «Αλλά και η πλήρης αποχή από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν οδηγεί στην ευτυχία», συνεχίζει.  

«Οι πιο ευτυχισμένοι έφηβοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές λιγότερο από μία ώρα την ημέρα», τονίζει.

Μήπως λοιπόν, πρέπει να κάνουμε κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητα και την ζωή μας; Εγώ, λέω να το προσπαθήσω τουλάχιστον, σήμερα κι όλας.