Ο ήλιος δεν χαρίζεται, ειδικά στο κινητό σου. Αν δεν θέλεις να το δεις να υπερθερμαίνεται και να σου μείνει στα χέρια, διάβασε πώς θα το προστατέψεις.


Το καλοκαίρι είναι υπέροχο μέχρι τη στιγμή που καταλαβαίνεις ότι ο χειρότερος εχθρός του κινητού σου δεν είναι η άμμος ή το νερό, αλλά ο ίδιος ο ήλιος. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να κάνουν ζημιά που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά: η μπαταρία χαλάει πιο γρήγορα, τα κυκλώματα ζεσταίνονται επικίνδυνα και τα δεδομένα σου μπορεί να καταστραφούν ή να χαθούν για πάντα.

Αν έχει τύχει να πιάσεις το κινητό σου και να καίει τόσο πολύ που να μην το κρατάς, τότε ξέρεις για τι μιλάμε. Η ζέστη το στρεσάρει όσο τίποτα -κι αν το παρακάνεις, μπορεί να βρεθείς με ένα τούβλο που δεν φορτίζει, δεν ανοίγει ή στη χειρότερη περίπτωση γίνεται επικίνδυνο για σένα.

Για να αποφύγεις το δράμα, κράτα στο μυαλό σου αυτούς τους έξι κανόνες. Δεν χρειάζεσαι εξειδικευμένο εξοπλισμό ούτε ακριβά γκατζετάκια ψύξης, μόνο λίγη προσοχή και κοινή λογική.

1. Βγάλε το από την τσέπη σου

Το σώμα σου ανεβάζει θερμοκρασία. Αν έξω έχει καύσωνα και το κινητό είναι κολλημένο πάνω σου, απλά το ψήνεις πιο γρήγορα. Άφησέ το στη σκιά, πάνω σε τραπέζι ή σε άλλη δροσερή επιφάνεια, μακριά από υφάσματα ή τσάντες που κρατάνε τη ζέστη.

2. Κάνε ένα διάλειμμα από το σκρολάρισμα

Όσο το χρησιμοποιείς, τόσο πιο πολύ ζεσταίνεται από μέσα. Παιχνίδια, βίντεο, GPS και βιντεοκλήσεις το φουλάρουν στα κόκκινα. Κλείσε εφαρμογές, βάλε το κινητό σε λειτουργία πτήσης και άφησέ το να πάρει ανάσα.

3. Μην το αφήνεις ποτέ στο αυτοκίνητο

Ένα παρκαρισμένο αμάξι το καλοκαίρι είναι κυριολεκτικά θερμοκήπιο. Μέσα σε λίγα λεπτά, η θερμοκρασία φτάνει σε επίπεδα που καταστρέφουν την μπαταρία ή και όλο το τηλέφωνο. Πάρε το μαζί σου. Αν το ξεχάσεις, μην εκπλαγείς αν το βρεις να μην ανοίγει.

4. Μην το φορτίζεις στον ήλιο

Η φόρτιση από μόνη της ανεβάζει θερμοκρασία. Αν το βάλεις να φορτίζει ενώ το χτυπάει ο ήλιος, είναι ό,τι χειρότερο. Προτίμησε σκιά ή δροσερό μέρος και μην το σκεπάζεις με τίποτα.

5. Ποτέ κάτω από μαξιλάρια ή κουβέρτες

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και τη νύχτα. Αν φορτίζεις το κινητό σου κάτω από μαξιλάρια, παπλώματα ή ρούχα, η θερμότητα μένει παγιδευμένη και μπορεί να φτάσει επικίνδυνα επίπεδα. Φόρτισε το σε σταθερό, σκληρό, δροσερό σημείο.

6. Μην το πετάς στην κατάψυξη

Η απότομη αλλαγή ζέστης-ψύχους δεν το σώζει. Αντίθετα, μπορεί να φέρει υγρασία μέσα στα κυκλώματα και να το χαλάσει για τα καλά. Αν νιώθεις ότι καίει, κλείσε το και άφησέ το σε σκιερό, δροσερό σημείο μέχρι να επανέλθει φυσιολογικά.