Αν είσαι από αυτούς που «λιώνουν» στο TikTok, στο YouTube ή βλέπουν μαθήματα στο Masterclass, τότε μάλλον έχεις συνηθίσει να ακούς ανθρώπους να μιλάνε με ταχύτητα... Looney Tunes.


Το speed-watching (ή αλλιώς, να βλέπεις βίντεο στο 1.5x, 2x ή και παραπάνω) έχει γίνει πια καθημερινότητα, γιατί έτσι καταπίνεις την πληροφορία στο μισό χρόνο. Αλλά τι παθαίνει άραγε ο εγκέφαλός σου όταν βλέπεις βίντεο στο fast forward;Μια διεθνής ομάδα ερευνητών αποφάσισε να το ψάξει.

Έτσι, έβαλαν ανθρώπους να δουν τα ίδια βίντεο είτε σε κανονική ταχύτητα είτε πιο γρήγορα — 1.25x, 1.5x, 2x ή ακόμα και 2.5x. Μετά, τους έβαλαν να κάνουν τεστ για να δουν πόσα θυμήθηκαν. Μέχρι το 1.5x δεν υπήρξε μεγάλη διαφορά. Στο 2x όμως, η μνήμη... άρχισε να ξεχνάει.

Σύμφωνα με τον Marcus Pearce, ερευνητή γνωσιακής επιστήμης στο Queen Mary University του Λονδίνου, η πληροφορία περνάει πρώτα από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, η οποία έχει όρια. Αν τη φορτώσεις πολύ, απλά... μπλοκάρει.

Η επιστημονική συμβουλή; Μείνε στο 1.25x ή 1.5x — ειδικά αν βλέπεις κάτι δύσκολο ή τελείως καινούριο.

Κι αν νομίζεις ότι αυτό αφορά μόνο τους νέους, ξανασκέψου το. Μια μελέτη του 2023 έδειξε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (61–94) χάνουν το 31 % της κατανόησης στο 1.5x, ενώ οι νέοι (18–36) κρατάνε πάνω από 90 % ακόμα και στο 2x!

Άρα το ερώτημα είναι: φταίει η ηλικία ή η εξάσκηση; Οι επιστήμονες λένε πως μάλλον λίγο κι από τα δύο. Οι νέοι έχουν πιο «εύπλαστο» μυαλό — αλλά και το προπονούν καθημερινά με ατελείωτο scrolling.

Μπορούν οι μεγαλύτεροι να το βελτιώσουν; Με υπομονή, σταδιακή εξάσκηση και τεστ μνήμης, ναι, αλλά δεν είναι το ίδιο εύκολο.

Το καλό νέο; Στην τελική, βλέποντας βίντεο στην κανονική ταχύτητα, απολαμβάνεις το περιεχόμενο πολύ περισσότερο.

Πες το αυτό και στους ανθρώπους του Netflix, που πριν χρόνια είχαν φάει κράξιμο γιατί έβαλαν δυνατότητα να βλέπεις σειρές μέχρι και στο 1.5x. So much for Netflix and chill, δηλαδή.