Η μεγαλύτερη και πιο σημαντική αναβάθμιση του λειτουργικού έπειτα από το Ice Cream Sandwich


 

Η μεγαλύτερη και πιο σημαντική αναβάθμιση του λειτουργικού έπειτα από το Ice Cream Sandwich

 

Τις τελευταίες μέρες οι κάτoχοι Android smarpthones και πόσο μάλλον αυτοί που διαθέτουν συσκευές με stock Android, έλεγχαν τα System Updates τους νυχθημερόν. Ο λόγος; Μα φυσικά η πολυπόθητη αναβάθμιση σε Android 5.0 ή αλλιώς Lollipop, τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική αναβάθμιση του λειτουργικού έπειτα από το Ice Cream Sandwich.

 

Σήμερα το πρωί έγινε διαθέσιμη η αναβάθμιση για συσκευές Nexus 4, όπου πραγματοποιήθηκε και η δοκιμή, έχοντας προηγηθεί τα Nexus 5, Nexus 7 και ορισμένες συσκευές της LG. Την πλήρη λίστα με τις συσκευές που θα λάβουν την αναβάθμιση σε Android 5.0 μπορείτε να τη δείτε εδώ.

 

Ολοκληρώνοντας την εγκατάσταση το μέγεθος της οποίας ήταν κάτι λιγότερο από 400 MB, βλέπουμε την κεντρική οθόνη κλειδώματος. Με ένα swipe από την κάτω γωνία και προς τα δεξιά αποκτούμε πρόσβαση στις τηλεφωνικές μας κλήσεις, ενώ από την αντίθετη πλευρά ανοίγει άμεσα η φωτογραφική μηχανή. Ξεκλειδώνοντας το τηλέφωνο, οι αλλαγές είναι εμφανείς και ειδικά στα νέα κουμπιά πλοήγησης.

 

lollipop1.jpg

 

Ανοίγοντας το slide μενού των ειδοποιήσεων γινόμαστε μάρτυρες του εκπληκτικού Material Design, το οποίο βρίσκεται παντού και δίνει ένα αίσθημα φρεσκάδας και ανανέωσης στα γραφικά που είχαμε συνηθίσει έως τώρα. Είναι παιχνιδιάρικο αλλά ίσως αρκετοί να παραπονεθούν ότι κουράζει. Δίνει πάντως την αίσθηση του βάθους στην οθόνη, με τον Matias Duarte, επικεφαλής design της Google, να αναφέρει πως εμπνεύστηκε από τα χαρτιά που είχε πάνω στο γραφείο του. Τα πιο σημαντικά βρίσκοντας πάνω από αυτά που έπρεπε να ασχοληθεί αργότερα. Δυστυχώς είναι νωρίς ακόμα και πολλοί developers δεν έχουν ανανεώσει τις εφαρμογές τους ακολουθώντας τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της Google, παρόλα αυτά πολλές native εφαρμογές έχουν ήδη αναβαθμιστεί, στα πρότυπα του Material Design.

 

lollipop8.jpg

 

Τα notifications στο Android Lollipop είναι πλέον διακριτά και όταν η συσκευή είναι κλειδωμένη, χωρίς να ανάβει ολόκληρη η οθόνη, εξοικονομώντας περισσότερη μπαταρία. Επίσης η απάντηση σε ένα notification βρίσκεται ένα tap μακρυά, όταν για παράδειγμα λάβετε μία τηλεφωνική κλήση. Από πλευράς εξοικονόμησης ενέργειας, η Google είχε παρουσιάσει το Project Volta, κάτι που φαίνεται ήδη στο νέο λειτουργικό, το οποίο με πολύπλοκους αλγόριθμους και μαθηματικές πράξεις, διαχειρίζεται πολύ πιο ομαλά τους πόρους του συστήματος με αποτέλεσμα την χαμηλή κατανάλωση της μπαταρίας.

 

Με την υποστήριξη του περιβάλλοντος ART, οι εφαρμογές ανοίγουν πιο γρήγορα από πριν ενώ σημαντική διαφορά θα δουν από εδώ και στο εξής οι χρήστες 64-bit συσκευών, μιας και το Android 5.0 υποστηρίζει αρχιτεκτονικές 64-bit. H Google έχει κάνει διαθέσιμα δεκάδες νέα API ώστε οι developers να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις νέες δυνατότητες του λειτουργικού. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, είναι θέμα χρόνου οι αναβαθμίσεις όλων των αγαπημένων σας διάσημων εφαρμογών ώστε να υπάρχει αρχικά τουλάχιστον μία ομοιομορφία όσον αφορά το σχεδιαστικό κομμάτι.

 

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε πως το Nexus 4 “τρέχει” αξιοπρεπώς το νέο Android 5.0 χωρίς καθυστερήσεις αλλά πιστεύουμε ότι την απρόσκοπτη λειτουργία της συγκεκριμένης σειράς με την πάροδο του χρόνου θα την προσφέρει ένα Nexus 5 ή ακόμα καλύτερα το νέο Nexus 6.

 

screen-shot-2014-12-05-at-09.07.20.png

 

Πηγή: slag.gr