Αλλά και στη δουλειά και την καθημερινότητά σου!


Ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου μας είναι μια πολύτιμη δεξιότητα που μπορεί να απογειώσει τις επιδόσεις μας στο πανεπιστήμιο, αλλά και στην επαγγελματική ζωή και την καθημερινότητά μας. Ένα ισχυρό λεξιλόγιο μπορεί να βοηθήσει στην έκφρασή μας με πιο αποτελεσματικό τρόπο, στη μετάδοση περίπλοκων εννοιών αλλά και σε μια πιο ελκυστική γραφή που ξεχωρίζει. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις και να αναπτύξεις το λεξιλόγιό σου, κάνοντας τη διαφορά.

Διάβασε

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διευρύνεις το λεξιλόγιό σου δεν είναι άλλος από το να διαβάζεις εκτενώς. Διάβασε όσα περισσότερα βιβλία μπορείς από ένα ευρύ φάσμα ειδών, αλλά και ακαδημαϊκά άρθρα, εφημερίδες και περιοδικά. Όσο περισσότερο διαβάζεις, τόσο περισσότερη έκθεση αποκτάς σε νέες λέξεις και στη σωστή χρήση τους.

Χρησιμοποίησε λεξικό

Όταν διαβάζεις και γράφεις, έχε εύκαιρο στο πλάι σου ένα λεξικό. Κάθε φορά που συναντάς μια άγνωστη λέξη, αναζήτησέ τη στο λεξικό για να κατανοήσεις τη σημασία και τη χρήση της. Θα σε βοηθήσει επίσης να βρεις συνώνυμα και αντώνυμα, τα οποία μπορούν να προσθέσουν ποικιλία στη γραφή σου.

Δώσε προσοχή στο πλαίσιο

Δώσε προσοχή στο πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιούνται οι λέξεις που μαθαίνεις στην πορεία. Αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις ποικίλες αποχρώσεις των σημασιών των λέξεων. Επίσης, προσπάθησε να κατανοήσεις πώς χρησιμοποιούνται ορισμένες λέξεις στην ακαδημαϊκή γραφή, καθώς μπορεί να διαφέρει από την καθομιλουμένη.

Μάθε τις ρίζες των λέξεων

Η κατανόηση των ριζών, των προθεμάτων και των επιθημάτων των λέξεων μπορεί να σε βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσεις έννοιες των άγνωστων λέξεων που συναντάς στην πορεία της ζωής σου. Πολλές λέξεις μοιράζονται κοινές ρίζες ή επιθέματα που μπορούν να παρέχουν ενδείξεις για τη σημασία τους.

Μάθε μια λέξη κάθε μέρα

Προκάλεσε τον εαυτό σου να μαθαίνει μια νέα λέξη κάθε μέρα. Ενσωμάτωσε αυτή τη λέξη στα γραπτά και τις συνομιλίες σου για να ενισχύσεις την κατανόησή σου.

Γίνετε μέλος σε μια Λέσχη Βιβλίου ή σε Ομάδα Συγγραφής

Η συμμετοχή σε συζητήσεις με άλλους ανθρώπους που εκτιμούν τη γλώσσα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακαλύψεις νέες λέξεις και φράσεις.

Παρακολούθησε ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο πανεπιστήμιο, όπως και τα ντοκιμαντέρ χρησιμοποιούν συχνά πιο επίσημη γλώσσα και μπορούν να σε μυήσουν σε νέα ορολογία και λεξιλόγιο που πάντα ήθελες να αποκτήσεις.

Εξασκήσου στη γραφή

Γράψτε τακτικά. Όσο περισσότερο γράφεις, τόσο περισσότερο θα ενσωματώνεις φυσικά νέες λέξεις στο λεξιλόγιό σου.