Να που μπορείς να διαθέσεις τον ελεύθερό σου χρόνο στα καλύτερα χρόνια της ζωής σου!


Η ενασχόληση με διάφορα χόμπι όσο σπουδάζεις στο πανεπιστήμιο είναι το κλειδί όχι μόνο για να περάσεις δημιουργικά την ώρα σου, αλλά και για να γνωρίσεις σε βάθος τον εαυτό και τις ανάγκες σου ως άνθρωπος. Για να ενισχύσεις την προσωπική και επαγγελματική σου ανάπτυξη, δοκίμασε να αφιερώσεις χρόνο σε ανταποδοτικά χόμπι και ασχολίες όπως οι παρακάτω και θα δεις ότι θα ευχαριστείς τον εαυτό σου που τα δοκίμασες.

Ακολουθούν επτά χρήσιμα χόμπι που μπορείς να λάβεις υπόψη:

Ανάγνωση

Η ανάγνωση είναι ένα ευέλικτο χόμπι που μπορεί να σας βοηθήσει να διευρύνεις τις γνώσεις σου και να βελτιώσεις τις δεξιότητες κριτικής σκέψης και επικοινωνίας με τους γύρω σου. Μπορείς να εξερευνήσεις ένα ευρύ φάσμα ειδών βιβλίων, από τη μυθοπλασία μέχρι το δοκίμιο και την ιστορία, και να προσαρμόζεις τη λίστα ανάγνωσής σου στα διάφορα ενδιαφέροντά σου.

Γράψιμο

Το γράψιμο υπό τη μορφή ενός ημερολογίου καταγραφής των σκέψεών σου ή ενός blog άτυπης αρθρογραφίας για τα ενδιαφέροντά σου θα σε κάνει να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στη δημιουργική γραφή. Το γράψιμο μπορεί να βελτιώσει τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και να σε βοηθήσει να εκφράσεις τις ιδέες σου αποτελεσματικά.

Αθλητισμός

Το να παραμένεις σωματικά ενεργό άτομο είναι απαραίτητο τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σου ευεξία. Η συμμετοχή σε έναν αθλητικό σύλλογο, η συμμετοχή σε μαθήματα φυσικής κατάστασης ή απλώς η τακτική προπόνηση στα αθλήματα της αρεσκείας σου μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να διαχειριστείς το άγχος που σίγουρα προκύπτει κατά τη διάρκεια των εξεταστικών στο πανεπιστήμιο.

Μαγειρική

Το μαγείρεμα είναι μια δημιουργική δραστηριότητα που μπορεί να σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρήματα, να αποκτήσεις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να σε διασκεδάσει, μετατρέποντάς σε σεφ της παρέας. Πειραματίσου με διαφορετικές κουζίνες, τεχνικές μαγειρικής και συνταγές και οι δεξιότητες που θα αποκτήσεις θα σε συντροφεύουν σε όλη σου τη ζωή.

Φωτογραφία

Η φωτογραφία σου επιτρέπει να απαθανατίζεις και να μοιράζεσαι τις πολύτιμες στιγμές της ζωής σου, εκφράζοντας στο έπακρο τη δημιουργικότητά σου. Δεν χρειάζεσαι μια ακριβή κάμερα για να ξεκινήσεις, μόνο όρεξη και χρόνο για να τελειοποιήσεις τις λήψεις σου. Ακόμη και ένα smartphone μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξερευνήσεις αυτό το χόμπι, που θα ανοίξει τους ορίζοντές σου διάπλατα.

Εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός όχι μόνο σου επιτρέπει να ανταποκρίνεσαι στις υποχρεώσεις σου ως μέλος μιας κοινότητας ανθρώπων, αλλά σε βοηθά να αναπτύξεις πολύτιμες δεξιότητες όπως το ομαδικό πνεύμα και η ενσυναίσθηση. Αναζήτησε ευκαιρίες εθελοντισμού εντός ή εκτός της πανεπιστημιούπολης, που θα σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα και τις αξίες σου και θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Εκμάθηση ξένης γλώσσας

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ακόμη και μετά το τέλος του σχολείου, μπορεί να ανοίξει ευκαιρίες για ταξίδια, πολιτιστικές ανταλλαγές όσο σπουδάζεις (Hello Erasmus!) και εξέλιξη της σταδιοδρομίας σου. Μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα δια ζώσης στα ειδικά τμήματα του πανεπιστημίου ή να χρησιμοποιήσεις online εφαρμογές για να επεκτείνεις τις γλωσσικές σου δεξιότητες.

Να θυμάσαι ότι το καλύτερο χόμπι για εσένα προκύπτει από τα ενδιαφέροντα και τους στόχους σου. Εξερεύνησε τις διαθέσιμες επιλογές και εκμεταλλεύσου τον άπλετο ελεύθερο χρόνο σου ως φοιτητής/φοιτήτρια, δίνοντάς σου την ευκαιρία να δοκιμαστείς πράγματα που δεν είχες δοκιμάσει στο παρελθόν.