Ο καιρός για το μηχανογραφικό έφτασε και το Platform σε βοηθά να αποφασίσεις ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσεις στις σπουδές σου


Ο καιρός για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού έφτασε, όμως για κάποιους και κάποιες είναι μια δύσκολη περίοδος, μιας που δεν έχουν αποφασίσει ποιο δρόμο να ακολουθήσουν ως προς τις σπουδές τους. Γι’ αυτό και το Platform είναι εδώ και σε βοηθά να αποφασίσεις ποια κατεύθυνση να ακολουθήσεις, ώστε το μέλλον σου στο πανεπιστήμιο και τον χώρο της εργασίας να είναι λαμπρό. Να λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Αυτοαξιολόγηση

Ξεκίνα αξιολογώντας τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα και τα πάθη σου. Σκέψου τα θέματα ή τις δραστηριότητες που σε ενθουσιάζουν πραγματικά και πού διαπρέπεις ως άνθρωπος. Σκέψου τις προσωπικές σου αξίες, δυνάμεις και μακροπρόθεσμους στόχους. Κατανόησε το μαθησιακό σου στυλ και το περιβάλλον στο οποίο νιώθεις άνετα.

Έρευνα

Κάνε έρευνα σε διάφορους ακαδημαϊκούς κλάδους και διαδρομές σταδιοδρομίας που ταυτίζονται με τα ενδιαφέροντά σου. Χρησιμοποίησε πανεπιστημιακούς ιστότοπους, διαδικτυακούς πόρους, βιβλία ή υπηρεσίες συμβουλευτικής σταδιοδρομίας για να συγκεντρώσεις πληροφορίες για διαφορετικούς τομείς σπουδών. Περιηγήσου σε καταλόγους μαθημάτων, περιγραφές προγραμμάτων και μαρτυρίες φοιτητών για να αποκτήσεις γνώσεις για συγκεκριμένα ακαδημαϊκά προγράμματα.

Μίλα με κόσμο που εμπιστεύεσαι

Ζήτα καθοδήγηση από την οικογένεια, τους φίλους, τους μέντορες και τους επαγγελματίες που εργάζονται στους τομείς που σε ενδιαφέρουν. Ρώτα για τις εμπειρίες, τις προκλήσεις και το επίπεδο ικανοποίησής τους. Εξέτασε το ενδεχόμενο να παρακολουθήσεις εκθέσεις καριέρας, εκδηλώσεις δικτύωσης ή ενημερωτικές συνεντεύξεις για να αλληλεπιδράσεις με επαγγελματίες και να αποκτήσεις γνώση από πρώτο χέρι.

Λάβε υπόψη τις προοπτικές εργασίας και τη ζήτηση της αγοράς

Ενώ το να επιδιώκεις το πάθος σου είναι σημαντικό, είναι επίσης σημαντικό να λάβεις υπόψη την αγορά εργασίας. Κάνε μια έρευνα για τη ζήτηση για επαγγελματίες στον πιθανό τομέα σου και τις προβλεπόμενες μελλοντικές προοπτικές εργασίας. Εξέτασε το εύρος μισθών, τη συνολική εργασιακή ικανοποίηση και τις ευκαιρίες ανάπτυξης για να λάβεις μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Έχε ανοιχτό μυαλό

Να θυμάσαι ότι η επιλογή της σχολής σου δεν καθορίζει ολόκληρη την καριέρα σου. Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να εργάζονται σε τομείς που δεν σχετίζονται με την ειδικότητά τους, επομένως εστίασε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην απόκτηση πολλών διαφορετικών εμπειριών που θα είναι πολύτιμες σε πολλούς κλάδους.

Εμπιστέψου το ένστικτό σου

Τελικά, εμπιστέψου το ένστικτό σου. Σκέψου τα θέματα που σε ενθουσιάζουν πραγματικά και ταιριάζουν με τους μακροπρόθεσμους στόχους σου. Είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα πεδίο σπουδών που θεωρείς σημαντικό και ικανοποιητικό.

Τέλος, θυμήσου: είναι ΟΚ να αλλάξεις την κατεύθυνση σπουδών ή την καριέρα σου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου στο πανεπιστήμιο. Πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες εξερευνούν διαφορετικές επιλογές και κάνουν προσαρμογές στην πορεία των σπουδών τους, προσαρμόζοντας τις κινήσεις τους προς την κατεύθυνση που επιθυμούν και ανακαλύπτουν ενδεχομένως αργότερα. Μάθηση, προσαρμοστικότητα και νέες ευκαιρίες θα πρέπει να είναι ο βασικός σου στόχος για να πετύχεις όσα επιθυμείς.