Συμβουλές για να μειώσεις το ενεργειακό σου αποτύπωμα μέσα από τις επιλογές που θα κάνεις για το ολοκαίνουριο φοιτητικό σου σπίτι


Η προστασία του πλανήτη μας και η ζωή σε ένα βιώσιμο περιβάλλον όπου θα αποφεύγουμε να το μολύνουμε και θα φροντίζουμε για την επιβίωση όλων των πλασμάτων που κατοικούν σε αυτό θα πρέπει από εδώ και στο εξής να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά μας, αν θέλουμε εμείς και η ανθρωπότητα να συνεχίσουμε να ζούμε σε έναν κόσμο φιλόξενο για εμάς. Όμως προκειμένου να συμβεί αυτό, οφείλουμε όλοι και όλες να βάλουμε την οικολογία ενεργά στη ζωή μας, κάνοντας στην καθημερινότητά μας επιλογές προς αυτή την κατεύθυνση.

Το σπίτι μας είναι ο πρώτος τόπος όπου μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, αλλάζοντας μερικές από τις συνήθειές μας και κάνοντας οικολογικές επιλογές σε πολλά διαφορετικά πράγματα που καταναλώνουμε. Όταν μάλιστα το σπίτι είναι καινούριο και είναι αυτό που θα μας φιλοξενήσει για τη φοιτητική μας ζωή, τότε είναι ακόμα πιο εύκολο να θέσουμε οικολογικές προτεραιότητες, τις οποίες θα τηρούμε ευλαβικά. Να μερικές από αυτές!

Δώσε προσοχή στα φώτα του σπιτιού

Μπαίνοντας στο νέο σου φοιτητικό σπίτι, άλλαξε όλους τους λαμπτήρες του σε LED. Πρόκειται για μια ενέργεια χαμηλού κόστους, που θα σε βοηθήσει να κάνεις συγχρόνως οικονομία, ενώ θα μειώσει αρκετά το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα. Χαρακτηριστικά, ένας λαμπτήρας LED καταναλώνει 85% λιγότερη ενέργεια απ’ ό,τι ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως, οπότε με αυτό τον τρόπο εξοικονομήσεις περίπου 30% ενέργεια. Επιπλέον, οι λαμπτήρες LED διαρκούν 20 φορές περισσότερο και η αλλαγή τους πραγματοποιείται μετά από αρκετά χρόνια σε σχέση με τις παραδοσιακές λάμπες!

Γέμισε τον χώρο σου με φυτά

Από το μπαλκόνι και την αυλή σου, μέχρι το σαλόνι, ακόμα και το μπάνιο, τίποτα δεν φωνάζει περισσότερο οικολογική συνείδηση από το να ζεις σε ένα σπίτι γεμάτο φυτά. Δοκίμασε μάλιστα την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών όταν αυτό είναι εφικτό, για να απολαμβάνεις και μια μικρή σοδειά από τα δικά σου, βιολογικά προϊόντα.

f

Κάνε σωστή επιλογή προϊόντων καθαρισμού

Επένδυσε σε οικολογικά καθαριστικά για το σπίτι σου, τα οποία δεν βλάπτουν το περιβάλλον, ενώ επένδυσε και στη χρήση εναλλακτικών καθαριστικών, όπως το ξύδι. Θα γλιτώσεις έτσι χρήματα, ενώ θα φροντίσεις με τον τρόπο σου τον πλανήτη.

Επένδυσε σε επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη και οικολογικά αντικείμενα

Ξέχνα τα χρήση πλαστικής μεμβράνης ή αλουμινόχαρτου στην κουζίνα και αγόρασε τις αντίστοιχες επαναχρησιμοποιούμενες εναλλακτικές, για οικολογία και εξοικονόμηση χρημάτων. Δοκίμασε επίσης οικολογικά αντικείμενα, όπως ένα φυσικό σφουγγάρι για το σώμα σου.

Μείωσε το πλαστικό

Προσπάθησε όταν εξοπλίζεις το σπίτι σου με χρηστικά αντικείμενα ή διακοσμητικά να επενδύεις περισσότερο σε υλικά όπως το γυαλί ή το ξύλο. Έτσι θα μειωθεί η κατανάλωση πλαστικού για τον χώρο σου, σε μια οικολογική στροφή για το φοιτητικό σου σπίτι. Επίλεξε για παράδειγμα γυάλινα τάπερ αντί για πλαστικά, ή κεραμικές γλάστρες για τα φυτά σου. Στα συν αυτής της κίνησης: κάνεις καλό στην υγεία σου, μιας που εισπνέεις λιγότερο πλαστικό στον χώρο σου!