Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να φτιάξεις το καταλληλότερο CV για άμεση εύρεση εργασίας στη δουλειά των ονείρων σου


Αν κι εσύ μόλις τελείωσες τις σπουδές σου και είσαι στη φάση που θα βγεις για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να δημιουργήσεις για ακόμη περισσότερες ευκαιρίες και πιθανότητες να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου δεν είναι άλλο από ένα εντυπωσιακό CV. Επειδή ωστόσο τα πράγματα δεν είναι όπως τα έχεις στο μυαλό σου και οι σπουδές σου δεν είναι πια απαραίτητα το δυνατό χαρτί που έχεις να παρουσιάσεις σε αυτό, κράτα σημειώσεις για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το CV του σήμερα για να εντυπωσιάσει τους μελλοντικούς σου εργοδότες.

Τα 5 χαρακτηριστικά που αναζητούν οι εταιρείες στον ιδανικό εργαζόμενο/η και που πρέπει να καταγράφονται με κάποιον τρόπο στο βιογραφικό σου σημείωμα:

Ευελιξία και προσαρμοστικότητα

Σε έναν κόσμο που όλα αλλάζουν με τρομακτική ταχύτητα, η ευελιξία είναι πολύ μεγάλο προσόν ώστε να μπορείς να επιβιώσεις και να διαπρέψεις στην αγορά εργασίας. Η δυνατότητά σου λοιπόν να μπορείς να δουλέψεις από το σπίτι, να οδηγείς αμάξι για να γλιτώνεις χρόνο στις μετακινήσεις, να κάνεις επαγγελματικά ταξίδια και να συμμετέχεις σε νέες εκπαιδεύσεις είναι σημαντικό να αναφέρεται στο βιογραφικό σου. Γι’ αυτό μην παραλήψεις να το αναφέρεις.

Κριτική ικανότητα και ταχύτητα στο να λύνεις προβλήματα

Η κριτική ικανότητα όπως και η ταχύτητα στο να λύνεις προβλήματα δύσκολα μπορούν να παρουσιαστούν σε ένα βιογραφικό. Όμως το να καταστήσεις σαφές ότι έχεις επικαιροποιημένες τεχνολογικές γνώσεις, ότι μιλάς αρκετές ξένες γλώσσες, ότι ενημερώνεσαι επαρκώς από έγκριτα media και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες, είναι στοιχεία που θα μπορούσαν ως έναν βαθμό να εγγυηθούν ότι το ‘χεις. Σε περίπτωση που έχεις εργαστεί δε στο παρελθόν, μην παραλείψεις στη συνέντευξή σου να αναφέρεις περιπτώσεις όπου η ομάδα σου λειτούργησε χάρη σε εσένα όπως έπρεπε, ακόμη και κάτω από συνθήκες κρίσης ή πίεσης, φέρνοντας εις πέρας την αποστολή της.

Γνώσεις πέρα από τις σπουδές σου

Ακόμη κι αν ψάχνεις δουλειά ως δημοσιογράφος, εκείνα τα μαθήματα κεραμικής ή πατρόν που έκανες όσο σπούδαζες είναι γνώσεις που πρέπει να αναφεθούν στο βιογραφικό σου. Κι αυτό καθώς δείχνει ότι είσαι ένα άτομο με σφαιρικά ενδιαφέροντα και κλίσεις, τις οποίες δεν ξέρεις άλλωστε ποτέ πότε θα σου φανούν χρήσιμες, ακόμη και σε μια φαινομενικά άσχετη δουλειά.

Επικοινωνιακή ικανότητα

Το να μπορείς να επικοινωνείς χρησιμοποιώντας υψηλής ποιότητας λεξιλόγιο, σωστή σύνταξη και ύφος είναι εξαιρετικά σημαντικό για κάθε κλάδο. Μαζί λοιπόν με το CV σου, πάντα στέλνε με εξειδικευμένη επιστολή που θα εξηγείς για ποιους λόγους σε ενδιαφέρει η εκάστοτε δουλειά. Εκεί θα ξεδιπλώσεις και το ταλέντο σου στη γραφή και την επικοινωνία, προτού το κάνεις και διά ζώσης σε μια συνέντευξη.

Δημιουργικότητα

Το να είσαι δημιουργικός άνθρωπος σημαίνει ότι είσαι αυτομάτως και ένας από τους τοπ υποψήφιους για μια δουλειά, όποια κι αν είναι αυτή. Οτιδήποτε λοιπόν έχεις δημιουργήσει, από ένα σάιτ στα πλαίσια εργασίας της σχολής, μέχρι μια εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο σε εκείνα τα σεμινάρια που έκανες για την πλάκα σου, ή εκείνο το φεστιβάλ μουσικής στο νησί σου, είναι επαρκή για να αποτυπώσουν στο βιογραφικό σου ότι έχεις αυτό το κάτι παραπάνω σε πείσμα και δημιουργικότητα. Μην τα παραλείψεις ακόμη κι αν σου φαίνονται άσχετα με το επάγγελμα που θες να ακολουθήσεις.