Η άνοιξη είναι η περίοδος που σιγά σιγά ξεκινάς τις προετοιμασίες για τις αιτήσεις στα μεταπτυχιακά που σε ενδιαφέρουν. Προετοιμάσου εγκαίρως και για τις συνεντεύξεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα!


Η άνοιξη είναι η περίοδος που σιγά σιγά ξεκινάς τις προετοιμασίες για τις αιτήσεις στα μεταπτυχιακά που σε ενδιαφέρουν, μαζεύοντας τα απαραίτητα έγγραφα, γράφοντας το personal statement σου και γενικά διαβάζοντας όλα όσα πρέπει να περιμένεις στο επόμενο στάδιο των σπουδών σου. Προετοιμάσου λοιπόν εγκαίρως και για τις συνεντεύξεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα, διαβάζοντας τα πολύτιμα tips του Platform!

Μάθε τι είδους συνέντευξη πρέπει να περιμένεις για κάθε πρόγραμμα που έχεις κάνει αίτηση

Δεν είναι όλες οι συνεντεύξεις για την εισαγωγή σε ένα μεταπτυχιακό ίδιες και οφείλεις να ενημερωθείς προτού προχωρήσεις σε μια από αυτές. Ρώτα αποφοίτους του μεταπτυχιακού που είτε γνωρίζεις, είτε μπορείς να αναζητήσεις από διάφορα φοιτητικά fora, οι οποίοι θα σε κατατοπίσουν ως προς το τι έχεις να περιμένεις από τους καθηγητές που θα εξετάσουν την εισαγωγή σου στο μεταπτυχιακό. Από το τι είδους ερωτήσεις θα σου γίνουν, μέχρι ένα σωρό άλλες πληροφορίες που εσύ σίγουρα δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις.

Σκέψου πώς μπορείς να ξεχωρίσεις

Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους σε ένα μεταπτυχιακό είναι εξαιρετικά ικανοί φοιτητές που αξίζουν μια ευκαιρία στη συνέχιση των σπουδών τους. Σκέψου λοιπόν καλά τι είναι αυτό που σε κάνει πραγματικά να ξεχωρίζεις σε σχέση με εκείνους, ώστε να ενισχύσεις τις πιθανότητες εισαγωγής σου στο πρόγραμμα.

Ξαναδιάβασε το personal statement σου

Γράψε το personal statement σου για την αίτηση στο μεταπτυχιακό εγκαίρως, ώστε να έχεις τη δυνατότητα να το ξαναδιαβάσεις λίγες μέρες μετά και να δεις τι εντύπωση σου αφήνει. Συζήτησέ το επίσης με συμφοιτητές σου και, αν έχεις τη δυνατότητα, ζήτα τη γνώμη ενός καθηγητή ή καθηγήτριας με τον οποίο είστε κοντά στο προπτυχιακό σου.

Διάβασε σε βάθος τις πληροφορίες του προγράμματος σπουδών

Ξεκοκκάλισε όλες τις πληροφορίες που έχεις στη διάθεσή σου για το μεταπτυχιακό στο οποίο προσπαθείς να μπεις και δείξε στους καθηγητές που θα σου κάνουν τη συνέντευξη ότι ξέρεις πολύ καλά τι πας να κάνεις. Και κυριότερα το γιατί!

Σχεδίασε από πριν τις απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις σχετικά με τη σχολή

Οι μισές ερωτήσεις που θα σου κάνουν στη συνέντευξη είναι πάνω κάτω εξαιρετικά προβλέψιμες. Σχεδίασε λοιπόν από πριν μερικές από τις απαντήσεις σου, ώστε να μπορέσεις να πεις όσα περισσότερα πράγματα μπορείς για τον εαυτό σου, τις επιδόσεις σου και τις προσωπικές σου βλέψεις για το μεταπτυχιακό όσο πιο σύντομα και ξεκάθαρα γίνεται και χωρίς να υπερβάλεις ή να πλατειάζεις.

Γνώρισε καλά το αντικείμενό σου

Δεν είναι δυνατόν να κάνεις αίτηση σε ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών πάνω στην πολιτική επιστήμη και να μην ξέρεις ποιος είναι ο Αριστοτέλης! Γνώρισε λοιπόν καλά το αντικείμενο πάνω στο οποίο θέλεις να κάνεις μεταπτυχιακό, αλλιώς κάνε μια άλλη επιλογή που θα είναι πιο κοντά στις γνώσεις και τις ικανότητές σου!

Κάνε εξάσκηση με έναν φίλο/-η

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια προσομοίωση συνέντευξης με έναν φίλο ή μια φίλη σου, που θα σε βοηθήσει να διορθώσεις τυχόν λαθάκια και θα σου δώσει το απαραίτητο boost αναφέροντας σε ποια σημεία τα καταφέρνεις καλά.

Ντύσου όπως πρέπει

Ούτε πολύ casual, αλλά ούτε σαν να κάνεις συνέντευξη για μια μεγάλη πολυεθνική. Ένα πουκάμισο σε παλ αποχρώσεις και ένα απλό σακάκι είναι ό,τι πρέπει και για τα δύο φύλα, ενώ μαλλιά και μακιγιάζ πρέπει να είναι προσεγμένα, χωρίς υπερβολές.