Η συγκατοίκηση είναι κάτι που ίσως δοκιμάζεις για πρώτη φορά τώρα που είσαι φοιτητής/-ρια. Μάθε εδώ τι πρέπει να κάνεις για να γίνεται με τους καλύτερους όρους!


Η συγκατοίκηση είναι κάτι που ίσως δοκιμάζεις για πρώτη φορά τώρα που είσαι φοιτητής/-ρια. Και επειδή ξέρουμε ότι αναζητάς διακαώς συμβουλές για να την κάνεις να πετύχει, περνώντας τέλεια φοιτητικά χρόνια, μάθε εδώ όσα χρειάζεσαι. Ακολουθούν 8 πολύτιμα tips από το Platform για εσένα και τον/την roomate σου.

Γνώρισε καλά το άτομο με το οποίο συγκατοικείς

Κατά πάσα πιθανότητα, έχοντας μετακομίσει σε μία ξένη πόλη για σπουδές, ο συγκάτοικός σου είναι ένας άνθρωπος που μόλις έχεις γνωρίσει. Φρόντισε μέσα από κουβέντες και την παρέα που θα κάνετε ο ένας στον άλλο στο σπίτι (ή και εκτός, που ξέρεις;) να γνωριστείτε καλά, να μάθετε τα γούστα σας και τον χαρακτήρα σας. Οι λεπτομέρειες αυτές είναι και αυτές που θα βοηθήσουν σε μια ισορροπημένη συγκατοίκηση.

Επικοινωνείτε σωστά

Μην αφήνετε παράπονα και παρεξηγήσεις να μαζεύονται κάτω από το χαλί. Επικοινωνήστε ευθέως και με άνεση όλα όσα θέλετε να πείτε και μην αφήνετε να περνάει καιρός ώστε να λύνετε τυχόν προβλήματα που προκύπτουν.

Βάλτε όρια

Τα όρια σε μια συγκατοίκηση είναι απαραίτητα ώστε όλοι να ζουν με άνεση σε ένα φιλόξενο περιβάλλον ασφάλειας και ησυχίας. Συζητήστε τα κιόλας από τις πρώτες μέρες που θα βρεθείτε στο ίδιο σπίτι.

Μοιραστείτε τις ευθύνες του σπιτιού

Όπως και τα όρια, έτσι και οι ευθύνες είναι κάτι που ορίζεται από την αρχή. Συζητήστε το rotation που θα έχετε ως προς τις δουλειές του σπιτιού και το πότε αυτές θα γίνονται, ποιος θα αναλαμβάνει πληρωμές λογαριασμών, ψώνια και μαγειρική και όλα θα πάνε τέλεια.

Μάθετε καλά το πρόγραμμα του συγκατοίκου σας

Η ζωή σε ένα σπίτι φοιτητών δεν είναι μόνο πάρτι και άραγμα στον καναπέ. Μάθετε καλά το πρόγραμμα του συγκατοίκου σας ώστε να μην ενοχλείτε ο ένας τον άλλον σε στιγμές που θα πρέπει να διαβάζετε ή να αφιερώνετε χρόνο σε οτιδήποτε άλλο απαιτεί ησυχία.

Χρησιμοποιήστε ακουστικά

Σε μια συγκατοίκηση θα δείτε ότι τα ακουστικά είναι ο καλύτερός σας φίλος, όχι μόνο για να ακούτε μουσική όταν ο φίλος σας διαβάζει, αλλά και όταν μπορεί να υπάρχει ένας ερωτικός επισκέπτης στο δωμάτιό του!

Φερθείτε με ευγένεια και αλληλεγγύη

Η συγκατοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν βασικές αξίες των ανθρώπων που την επιχειρούν δεν είναι η ευγένεια και η αλληλεγγύη. Δείξτε στον συγκάτοικό σας ότι τον εκτιμάτε και συμπάσχετε σε μια δύσκολη στιγμή που περνά και αναλάβετε μια φορά στο τόσο και κάποια από τις δικές του υποχρεώσεις. Θα σας το επιστρέψει την επόμενη φορά που θα είστε στην ίδια θέση.

Δώστε χώρο

Ακόμα και σε μια συγκατοίκηση, όλοι οι άνθρωποι χρειαζόμαστε μερικές φορές το σπίτι μας μόνο για τον εαυτό μας. Όσο δύσκολο κι αν είναι λοιπόν, έχετέ το στο νου σας για κάθε φορά που θα το χρειαστεί είτε ο συγκάτοικός σας, είτε εσείς.