Αν η φοιτητική ζωή στην Αθήνα σου φαίνεται ονειρική, δεν φαντάζεσαι πόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα στο Erasmus σου


Τα πρώτα δύο χρόνια στη σχολή σου ήταν μοναδικά, όμως είσαι πανέτοιμος και για νέες εμπειρίες εκτός έδρας. Κι όταν λέμε εκτός έδρας εννοούμε ότι μπορεί να βρεθείς από τη Μπρατισλάβα και τα Κανάρια Νησιά, στο Βερολίνο και τη Βουδαπέστη. Το πρόγραμμα Erasmus είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών (αλλά και νέων πτυχιούχων που αναζητούν εργασιακή εμπειρία) ανάμεσα σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο πλέον, μέσω του οποίου μπορείς αναμφίβολα να διευρύνεις τους ορίζοντές σου, ζώντας από ένα μέχρι δύο εξάμηνα στην πόλη της επιλογής σου και παρακολουθώντας μαθήματα σε ένα από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια με το δικό σου. Για να ζήσεις λοιπόν την εμπειρία του Erasmus στο φουλ, διάβασε τα tips του Platform και φτιάξε τις βαλίτσες σου!

Διάλεξε τον σωστό προορισμό

Ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών σε μια πόλη που δεν σε ενθουσιάζει και δεν θεωρείς πως θα σου δώσει την ευκαιρία να ζήσεις πράγματα που αναζητείς δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Διάλεξε λοιπόν με προσοχή τον προορισμό σου ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σου και τις παροχές που σου δίνει η συγκεκριμένη πόλη, ενώ μην φοβηθείς να κάνεις μια outsider επιλογή αν κρίνεις εσύ ότι αυτή είναι η κατάλληλη για εσένα.

Μάζεψε αρκετά χρήματα για να το απολαύσεις στο φουλ

Οι πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης σου δίνουν την δυνατότητα να ταξιδέψεις από τη μία στην άλλη με πολύ λίγα χρήματα, ενώ διαθέτουν μπόλικα hostels για άτομα της ηλικίας σου. Μάζεψε λοιπόν αρκετά χρήματα προτού φύγεις για Erasmus ώστε να εκμεταλλευτείς τέτοιες και άλλες αντίστοιχες ευκαιρίες όσο θα λείπεις από τη βάση σου.

Δοκίμασε νέες εμπειρίες

Η παραμονή σου σε μια πόλη του εξωτερικού σημαίνει ότι μπορείς να έρθεις σε επαφή με νέους ανθρώπους, αλλά και να δοκιμάσεις νέες εμπειρίες που σίγουρα θα σε εντυπωσιάσουν και ενδεχομένως να σου γεννήσουν νέα ενδιαφέροντα. Δοκίμασε λοιπόν όσα περισσότερα μπορείς και αφέσου στη μαγεία του Erasmus.

Προσπάθησε να μάθεις την τοπική γλώσσα και την αργκό της

Όσο θα λείπεις από τη βάση σου, προσπάθησε να μάθεις την τοπική γλώσσα και την αργκό της πόλης όπου θα βρίσκεσαι, αποκτώντας επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό. Θα σε βοηθήσει τόσο στην καθημερινότητά σου εκεί, ενώ θα έχεις και ένα πολύτιμο εφόδιο ζωής με την επιστροφή σου.

Κάνε έρευνα για το μέρος στο οποίο πρόκειται να πας

Προτού μαζέψεις βαλίτσες, κάνε μια σοβαρή έρευνα για το μέρος στο οποίο πρόκειται να πας. Αυτό θα σε βοηθήσει να αναζητήσεις κατευθείαν τις δραστηριότητες στις οποίες θέλεις να επιδοθείς, στην καθημερινότητά σου εκεί, αλλά και στο να εγκλιματιστείς πιο γρήγορα στο πανεπιστήμιο.

Πήγαινε με ανοιχτό μυαλό

Η διαμονή σου για πρώτη φορά σε μια χώρα του εξωτερικού προϋποθέτει να έχεις ανοιχτό μυαλό και να αποβάλεις από μέσα σου όλες τις προκαταλήψεις ή άλλου είδους κατάλοιπα μπορεί να φέρεις. Κι αυτή είναι μια συμβουλή που εφαρμόζεται μάλλον ακόμη και σε άτομα που δεν πρόκειται να φύγουν για Erasmus.

Πάρε μαζί τα κατάλληλα ρούχα

Ανάλογα με την πόλη στην οποία θα πας, βεβαιώσου ότι έχεις μαζί σου τα κατάλληλα ρούχα. Δεν θα ήθελες να σε βρει μια Βερολινέζικη χιονοθύελλα δίχως καλό μπουφάν, σκούφο και γάντια!

Διατήρησε επαφή με τους ανθρώπους που θα γνωρίσεις

Το Α και το Ω στο πρόγραμμα Erasmus είναι οι άνθρωποι που θα καταφέρεις να γνωρίσεις εκεί. Κράτα λοιπόν επαφή μαζί τους και στην επιστροφή σου και θα έχεις πάντα λόγους να επιστρέφεις στον τόπο του φοιτητικού σου εγκλήματος.

Πέρνα τα μαθήματά σου

Erasmus σημαίνει καλοπέραση, όμως φρόντισε να περάσεις τα μαθήματά σου όσο θα λείπεις, αλλιώς η επιστροφή στην Ελλάδα και στην εξεταστική του Σεπτέμβρη θα σου φανεί γολγοθάς. Άσε που μπορεί να χάσεις και τα χρήματα της υποτροφίας σου!

Πέρνα καλά

Όπου και να πας και για όσο διάστημα, φρόντισε να περάσεις καλά. Αυτή θα είναι μια περίοδος της ζωής σου που θα έχεις να διηγείσαι για πάντα!