Αν κι εσύ πέρασες μόλις στο πανεπιστήμιο, συνέχισε να διαβάζεις για να μην πέσεις στις κλασικές παγίδες του πρώτου έτους


Δεν είναι καθόλου σπάνιο οι πρωτοετείς φοιτητές να τα βρίσκουν κάπως δύσκολα στο ξεκίνημα της πρώτης ακαδημαϊκής τους χρονιάς. Το σοκ της αλλαγής περιβάλλοντος μετά από 12 χρόνια στο σχολείο, οι διαφορετικές και αναβαθμισμένες απαιτήσεις του πανεπιστημίου σε σχέση με αυτό, αλλά και η κοινωνικοποίηση με διαφορετικούς όρους οδηγούν πολλές φορές τους επιστήμονες του αύριο να πέφτουν σε κλασικές παγίδες και να κάνουν λάθη τα οποία έχουν κόστος τόσο στις σπουδές τους, όσο και στην ανάπτυξη νέων κοινωνικών κύκλων που είναι απαραίτητοι με το πέρασμα στην ενήλικη ζωή.

Για να μην την πάθεις λοιπόν σαν πρωτάρης, ακολουθούν μερικά κοινά λάθη των πρωτοετών φοιτητών και συμβουλές ώστε να τα αποφύγεις.

Δεν πατάς στα μαθήματα

Η αποθεραπεία από τις πανελλαδικές εξετάσεις απαιτεί εκατομμύρια ώρες σε καφετέριες των Εξαρχείων ή και άραγμα στο κρεβάτι μετά από μεσοβδόμαδο πάρτι που κράτησε μέχρι τις 7 το πρωί, όμως το να μην πατάς ποτέ στη σχολή θα σε φέρει εγγυημένα σε πολύ δύσκολη θέση στην εξεταστική που πάντα παραμονεύει. Κι αν καμιά φορά όντως δεν παλεύεις μία να πας για μάθημα, τουλάχιστον ζήτα καμιά σημείωση από κάποιον συμφοιτητή σου για να μαζέψεις στο τέλος του εξαμήνου την κατάσταση.

Κακές συνήθειες διαβάσματος

Το να προσπαθήσεις να βγάλεις μέσα σε 2 μέρες ύλη 1000 σελίδων ή το να ξεκινάς να διαβάζεις για πρόοδο στις 2 το βράδυ θα λέγαμε πως δεν είναι και η πιο σοφή επιλογή. Φτιάξε ένα σοβαρό και κυριότερα βιώσιμο πρόγραμμα διαβάσματος και θα δεις ότι και μάθημα θα περάσεις και θα πας και στο πάρτι του Σαββάτου.

Δεν διατηρείς επαφές με την ακαδημαϊκή κοινότητα

Το ξέρουμε ότι έχεις πολύ καλούς φίλους από το σχολείο και το ωδείο για να ασχοληθείς με το να γνωρίσεις κόσμο στη σχολή, όπως και το ότι ντρέπεσαι φουλ να ρωτήσεις τον αγαπημένο σου καθηγητή για παραπάνω βιβλιογραφία πάνω σε ένα θέμα που σε ενδιαφέρει. Όμως αυτή σου η άρνηση να αποκτήσεις και να διατηρήσεις επαφές με την ακαδημαϊκή κοινότητα θα σου δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον, από το να μην έχεις μια χείρα βοηθείας στην εξεταστική μέχρι να μην δέχεται κανείς να σου δώσει συστατική επιστολή για αυτή την αίτηση μεταπτυχιακού. Άσε που κλείνεις την πόρτα σε άτομα που δυνητικά θα μπορούσαν να γίνουν οι καλύτεροί σου φίλοι!

Διαχειρίζεσαι λάθος τα λεφτά σου

Το ότι οι γονείς σου έχουν βάλει 400 ευρώ στο λογαριασμό σου για να βγάλεις το μήνα στα Γιάννενα όπου πέρασες για να σπουδάσεις νοσηλευτική δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα φας σε μπύρες, πίτσες και ταξί από το πρώτο 10ήμερο. Άσε που πρέπει να μάθεις να βάζεις και κάτι στην άκρη για ώρα ανάγκης ή για διακοπές και καμιά πιο lux αγορά. Διαχειρίσου λοιπόν το budget σου με σύνεση και δεν θα το μετανιώσεις.

Δεν κοιμάσαι αρκετά

Το να βλέπεις αnime σερί μέχρι τις 4.30 το πρωί και να ξυπνάς στις 8 για να παρακολουθήσεις Ποινικό Δίκαιο θα δεις ότι μπορεί να ψιλοβγαίνει καμιά φορά, όμως σε βάθος χρόνου είναι μη βιώσιμο και καταστροφικό για την υγεία σου. Φρόντισε να κοιμάσαι κάθε βράδυ για τουλάχιστον 7-8 ώρες και θα δεις ότι τόσο η ακαδημαϊκή σου απόδοση, όσο και η υγεία σου θα είναι στα καλύτερά τους!

Δεν ζητάς βοήθεια

Κανένας δεν περιμένει από εσένα να ξέρεις σε βάθος τη φουκωική θεωρία περί εξουσίας ήνα αναλύεις με άνεση γιατί ο Αριστοτέλης υπήρξε τεράστιος μισογύνης. Αν τα βρίσκεις σκούρα στα μαθήματα της σχολής δεν είναι επειδή εσύ είσαι ανεπαρκής, αλλά γιατί πολλές φορές οι καθηγητές πανεπιστημίου (κάνουν πως) δεν ξέρουν ότι οι γνώσεις μας από το σχολείο είναι πραγματικά άσχετες με τις σπουδές μας ή συγκλονιστικά περιορισμένες αναλογικά με αυτό που θα έπρεπε να ήταν. Ζήτα λοιπόν άμεσα βοήθεια, ρώτα ό, τι δεν ξέρεις και δείξε διάθεση να ρωτήσεις και για παραπάνω πληροφορίες γύρω από θεματικές που σε ενδιαφέρουν. Θα δεις ότι μόνο καλό θα σου κάνει.