Μήπως να το σκεφτούμε και εμείς εδώ;


Δίπλα στα σήματα για την απαγόρευση του καπνίσματος και την παραχώρηση θέσης σε εγκύους και ΑμΕΑ που έχουν τα λεωφορεία της Μαδρίτης θα κάνει την εμφάνισή του ένα νέο αυτοκόλλητο. 

Θα δείχνει έναν άντρα να κάθεται με ανοιχτά τα πόδια με ένα μεγάλο Χ από πάνω του. Τι εννοεί το αυτοκόλλητο αυτό;

manspreading44.jpg

Ότι απαγορεύεται το manspreading, η συνήθεια πολλών ανδρών (κυρίως) να κάθονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τα πόδια απλωμένα και ανοιχτά, που πολλές φορές πιάνουν δύο θέσεις και παρενοχλούν τις γυναίκες. 

Η τοποθέτηση των νέων σημάτων θα γίνει στο πλαίσιο μίας εκστρατείας που ξεκίνησε ο δήμαρχος της Μαδρίτης και υποστηρίχτηκε και από τους Podemos που κατέθεσαν στις αρχές Ιουνίου σχετικό νομοσχέδιο στην περιφέρεια της Μαδρίτης. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, το κόμμα UPC είχε προτείνει παρόμοια εκστρατεία στην Καταλονία.

manspreading.jpg

Η αρχή είχε γίνει στη Νέα Υόρκη, όταν το 2014 είχε ξεκινήσει μία καμπάνια ευαισθητοποίησης στο μετρό της πόλης, και είχαν ακολουθήσει η Ιαπωνία και η Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Οι πρώτες καταγγελίες για το mansrpeading είχαν γίνει στο Tumblr, ενώ στη Γαλλία μία ομάδα με την επωνυμία Osez le féminisme (Τολμήστε τον φεμινισμό) είχε προβάλει το 2014 το hashtag #Takebackthemetro.

Αν και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ο «παραβάτης» θα πληρώνει πρόστιμο, η καμπάνια κατά του manspreading γίνεται για να υπενθυμίσει σε όλους να σέβονται τον προσωπικό χώρο του διπλανού τους και να έχουν μία κόσμια δημόσια συμπεριφορά, αναφέρει η υπηρεσία μεταφορών της Μαδρίτης.