Ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες κινήσεις στην περίπτωση που σπάσει το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ;


Το προφυλακτικό είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος αντισύλληψης αλλά και προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τόσο για ετερόφυλα, όσο και για ομόφυλα ζευγάρια (στο κομμάτι φυσικά της προστασίας από ΣΜΝ). Κι όμως, αυτό δεν είναι παντοδύναμο και πέρα από το γεγονός ότι δεν προστατεύει στο 100% ένα ζευγάρι, μπορεί αρκετά εύκολα να σπάσει κατά τη διάρκεια της επαφής. Με το εν λόγω φαινόμενο να είναι ιδιαίτερα συχνό, μάθε πώς πρέπει να κινηθείς εσύ και το ταίρι σου σε αυτήν την περίπτωση, αντιμετωπίζοντας τα πράγματα με ψυχραιμία και χωρίς άγχος.

Το πρώτο βήμα

Πάρε μια βαθιά ανάσα, μιας που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις μπροστά σε κάτι που σου φαίνεται δύσκολο να διαχειριστείς. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζεις εξαρτώνται από το πότε έσπασε το προφυλακτικό. Ο χρόνος είναι σημαντικός γι' αυτό μίλησε με τον γιατρό σου.

Εκτίμησε την κατάσταση

Εάν παρατηρήσεις ότι το προφυλακτικό έσπασε την ώρα της ερωτικής επαφής, σταματήστε αμέσως και απαντήστε στις παρακάτω βασικές ερωτήσεις:

  • Έσπασε το προφυλακτικό πριν την εκσπερμάτιση; Εάν δεν υπάρχουν ορατά σπερματικά υγρά, ο σύντροφός σου θα πρέπει να αφαιρέσει το προφυλακτικό με προσοχή και να τοποθετήσει ένα καινούργιο.
  • Έσπασε το προφυλακτικό μετά την εκσπερμάτιση; Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα εγκυμοσύνης, εκτός αν λαμβάνεις ένα αντισυλληπτικό χάπι, όμως υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος να κολλήσεις κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα πρέπει να κάνεις ένα τηλέφωνο στον/στη γιατρό σου για να σε κατευθύνει ως προς τις κινήσεις σου.

Τι πρέπει να κάνεις πριν μιλήσεις/πας στον/στη γιατρό σου:

Αμέσως στην τουαλέτα

Πήγαινε άμεσα στην τουαλέτα και ούρησε, μιας που η κίνηση αυτή βοηθά στην απομάκρυνση από τυχόν μικρόβια και σπερματικά υγρά γύρω από τον κόλπο. Άλλωστε προτείνεται έτσι κι αλλιώς κάθε φορά μετά το σεξ από τους γιατρούς.

Απόφυγε τις κολπικές πλύσεις

Σε περίπτωση που διαθέτεις κόλπο, απόφυγε τις κολπικές πλύσεις μετά το σεξ με το σπασμένο προφυλακτικό, αφού τα χημικά και το σαπούνι μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα της περιοχής. Επίσης μπορεί η κολπική πλύση να σπρώξει το σπέρμα πιο βαθιά στον κόλπο, ενισχύοντας τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Αν φοβάσαι μια εγκυμοσύνη

Ενημέρωσε τον/την γιατρό σου ως προς το τι έχει συμβεί. Αυτός/-ή θα μπορεί να σε κατευθύνει με ασφάλεια, με μια από τις πιο πιθανές συστάσεις να είναι η λήψη του λεγόμενου χαπιού της επόμενης ημέρας. Πρόκειται για ένα ορμονικό σκεύασμα που εμποδίζει την ωορρηξία, μειώνει τις πιθανότητες γονιμοποίησης ή εμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί στα τοιχώματα της μήτρας. Παρότι το χάπι είναι πιο αποτελεσματικό εάν ληφθεί τις πρώτες 24 ώρες αφότου έσπασε το προφυλακτικό, μπορεί να ληφθεί έως και 4 ημέρες μετά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επείγουσα αντισύλληψη, το χάπι της επόμενης ημέρας είναι κατά 95% αποτελεσματικό εάν ληφθεί μέσα σε πέντε ημέρες από την ερωτική επαφή.

Αν ανησυχείς για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Επικοινώνησε με τον/τη γιατρό σου και στην περίπτωση που ανησυχείς για ΣΜΝ. Οι κολπικές πλύσεις, το κλύσμα ή το σαπούνι δεν πρόκειται να βοηθήσουν, γι’ αυτό και δεν συστήνονται. Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή αυξάνοντας τον κίνδυνο της μόλυνσης. Ο/Η γιατρός σου θα σε καθοδηγήσει σχετικά με τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων. Για να φανεί τυχόν μόλυνση θα χρειαστεί ενδεχομένως να επαναλάβεις τις εξετάσεις σου σε διαφορετικά διαστήματα, αφού ο χρόνος επώασης των βακτηρίων και των ιών δεν είναι ο ίδιος. Για τις γυναίκες και τους έχοντες κόλπο συστήνεται η διενέργεια τεστ Παπ στο χρονικό διάστημα που θα συστήσει ο/η γιατρός.

Βεβαιώσου ότι δεν θα ξανασυμβεί

Όταν επικοινωνήσεις με τον/τη γιατρό σου, ζήτα οδηγίες ώστε να αποφευχθεί ξανά τυχόν ατύχημα. Εκείνος/-η θα σου δείξει τον σωστό τρόπο τοποθέτησης του προφυλακτικού, συστήνοντας το κατάλληλο λιπαντικό.